05.04.2019 — 16:17

Відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

4 квітня під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Про затвердження Плану роботи обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу (Ради) доповідала її секретар Людмила Столярчук. Крім іншого, вирішили проводити зібрання 1 раз на квартал, а в 3 кварталі організувати виїзне засідання на території Ізяславського району.

Про основні аспекти ранньої діагностики туберкульозу в ЛПЗ області повідомляв в. о. головного лікаря Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру Сергій Василенко. Рада визначила, що стан роботи районних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу з питань ранньої діагностики туберкульозу визнано таким, що потребує удосконалення. Зобов’язала активізувати роботу з раннього виявлення туберкульозу методом бактеріоскопії харкотиння, сприяти плануванню необхідних коштів на придбання туберкуліну та своєчасному їх виділенню. Начальникам управлінь охорони здоров’я, головним лікарям закладів на місцях  необхідно посилити профілактичну та санітарно-освітню роботу серед населення з питань попередження туберкульозу, забезпечити своєчасне придбання туберкуліну згідно з потребами та річними планами туберкулінодіагностики, сформувати групи ризику на туберкульоз серед дітей, направляти їх на дообстеження до ХОПТД, виконувати низку інших заходів щодо профілактики та раннього виявлення туберкульозу серед населення області.

Про епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в області доповідав головний лікар Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук. Фахівець повідомив, що у звітному році на Хмельниччині зареєстровано деяке збільшення нових випадків ВІЛ-інфекції. Зокрема, показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію збільшився на 11 %. Вперше встановлено СНІД у 169 ВІЛ-інфікованих. Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу вражає, переважно, осіб працездатного та репродуктивного віку. Основним шляхом передачі ВІЛ й надалі залишається парентеральний, тобто через введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом.

Станом на 1 січня 2019 року в області антиретровірусне лікування отримують 1440 пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, в т. ч. 44 дитини. Олександр Касяндрук підкреслив, що проблем щодо забезпечення ОЦПБ зі СНІДом АРВ-препаратами у 2018 році не було.

З метою покращення епідситуації у Хмельницькій області щодо перерахованих захворювань Рада ухвалила низку відповідних рішень.