08.04.2019 — 18:19

Увага – нерест!

З метою забезпечення охорони та сприятливих умов для нересту і збереження місць природного відтворення (нерестовищ) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах на Хмельниччині розпочинається щорічна операція «Нерест-2019».

З 01 квітня 2019 року, на всіх рибогосподарських водних об’єктах, включаючи водойми, які знаходяться в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду на Хмельниччині оголошено період нерестуючої риби та інших водних біоресурсів.

Нерест – особливий та надзвичайно важливий період у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження. А тому в цей час, як ніколи рибі потрібен спокій і затишок. На нерест риби впливають багато умов, серед яких найголовніша – температура води у водоймі. Рано на весні починають нереститись: щука, окунь, в’язь, пізніше – плітка, лящ, судак, у кінці весни і на початку літа – плоскирка, карась, короп, лин, сом, верховодка та інші види риб.

Згідно наказу Управління державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області від 20.03.2019 року № 24-од «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області в 2019 році» любительський та спортивний вилов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах заборонено у такі строки:

в усіх водосховищах з 1 квітня по 09 червня (включно);

в усіх річках та її кореневих водоймах з 1 квітня по 19 травня (включно);

в придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені) з 1 квітня по 29 червня (включно);

промисловий вилов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Управлінню державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області з 1 квітни по 9 червня;

у період виношування річковим раком ікринок, личинок, заборонити вилов з 1 квітня по 30 червня (включно).

У заборонений період дозволяється здійснювати лише любительське рибальство на спеціально визначених ділянках рибогосподарських водних об’єктів з берега однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком, або спінінгом, з обов’язковим дотриманням вимог Правил любительського і спортивного рибальства щодо добової норми вилову та мінімального розміру риб, інших водних біоресурсів.

Згідно Кодексу України про адміністративні порушення громадяни, які порушили правила вилову, змушені будуть заплатити штраф.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації