10.04.2019 — 12:34

На “Нову українську школу” Хмельниччина цьогоріч отримала понад 43 млн.грн.

8 квітня у Дніпрі відбулося засідання Координаційної ради з питань реформи освіти. Провів засідання  Прем’єр-міністр України Володимир Гройсмана. У селекторному режимі Хмельниччину представляла  заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина та представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

У ході засідання обговорили чотири важливих напрямки розвитку освітньої галузі: дошкільної освіти, нової української школи, нового освітнього простору та професійної освіти.

«Українська освіта вже почала змінюватися. Ще у 2015 році були закладені кошти на нову школу. Сьогодні така цифра сягає 270 мільярдів гривень. Зміни відчутні. Через механізми державної політики до 2020 року маємо ліквідувати черги в дошкіллі та навчання у дві зміни в школах», – зауважив Володимир Гройсман.

Особливу увагу Прем’єр-міністр звернув на необхідність  підвищення ефективності забудови українських міст та районних центрів на предмет наявності достатньої кількості дитячих садочків, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

«По всій країні будуються великі житлові масиви. Всі це бачимо. У мене питання – чому коли будуються квартири, поряд не будуються дитячий садочок, школа, поліклініка… Це серйозний розбір – коли громада дозволяє будувати житлові масиви і не контролює будівництво садочків й шкіл, це найвищий ступінь корупції та хабарництва. В будівництво квадратного метру житла кошти (на соціальні об’єкти) закладаються. Якщо цих об’єктів немає, я питаю: де кошти?», – наголосив Володимир Гройсман.

Глава Уряду дав два тижні на проведення аналізу і визначив координаторів процесу – Міністерство економічного розвитку й торгівлі та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Окремо учасники наради обговорили питання розподілу та використання коштів субвенції на розвиток Нової української школи. Ще в лютому Уряд розподілив і направив в області 1, 215 млрд гривень на навчання вчителів та закупівлю обладнання для першокласників, які навчатимуться у школі в межах реформи Нова українська школа у 2019-2020 навчальному році.

Як зауважила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, цьогоріч місцева влади має майже півроку, щоб  підготуватися до нового навчального року. Як і торік, ці кошти використовуватимуться на засадах співфінансування. Так, обласні центри повинні будуть докласти не менше 30% власних коштів (формула 70 на 30), райони і ОТГ – не менше 10% (формула  90 на 10), а гірські території та населені пункти на лінії зіткнення – лише 5% (формула 95 на 5).

Загальний обсяг субвенції на обладнання розподілятиметься на закупівлю меблів, дидактичних матеріалів, комп’ютерів та музичних інструментів, з них 25 відсотків від виділених коштів буде спрямовано на закупівлю дидактичних матеріалів, 40 відсотків буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів, 35 відсотків виділених коштів піде на закупівлю музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для НУШ. Розподіл субвенції здійснюється відповідно до затверджених формул, що враховують як кількість учнів, так і інші фактори.

Лілія Гриневич додала, що зараз є вже 12 областей-лідерів, серед яких і Хмельницька область, що розподілили всі кошти, а значить найближчим часом зможуть почати закупівлі.

«Ми маємо гіркий досвід минулого року, коли до 1 вересня місцевими органами самоврядування було освоєно лише 40% коштів на обладнання перших класів. Тож маємо зробити все від нас залежне, щоб не допустити такої ситуації цьогоріч. Ми свою роботу над помилками зробили – віддали гроші з центрального бюджету на 2 місяці раніше – ще у лютому. Тепер і ви маєте зробити свою», – підкреслила Міністр.

Як зазначають у Департаменті освіти і науки облдержадміністрації,  на Хмельницьку область виділено кошти в сумі 14 484,8 тис. грн., із них  на закупівлю україномовних дидактичних матеріалів для закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин  – 160,5 тис. грн., на оснащення закладів загальної середньої освіти засобами навчання та обладнанням для кабінетів природничо-математичних предметів – 8 820,3 тис.грн. та на забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти – 5 504,0 тис. гривень.

Рішенням сесії обласної ради від 22.02.2019 здійснено розподіл  коштів між адміністративно-територіальними одиницями на закупівлю україномовних дидактичних матеріалів для закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин  – 160,5 тис. грн., на оснащення закладів загальної середньої освіти засобами навчання та обладнанням для кабінетів природничо-математичних предметів – 8 820,3 тис. грн. та  на забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти – 2 079,1 тис. гривень.

На даний час Департаментом освіти і науки облдержадміністрації готується бюджетний запит щодо розподілу залишків коштів освітньої субвенції в сумі 3 424,9 тис. грн. на проведення ремонту внутрішніх санвузлів в навчальних закладах області.

На забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” у 2019 році” на Хмельницьку область виділено кошти в сумі 43 063,4 тис. грн., а саме:

  • 35 566,5 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком, затвердженим МОН (видатки розвитку);
  • 7 496,9 тис. грн. на підготовку тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників (видатки споживання).

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15.03.2019 № 181/2019-р “Про збільшення обсягу доходів і видатків обласного  бюджету на 2019 рік” кошти субвенції в сумі 43 063,4 тис. грн. розподілені між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, а саме:

34 827,488 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів для адміністративно-територіальних одиниць області, з них:

14 024,592 тис. грн. на закупівлю сучасних меблів;

8 653,272 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів;

12 149,624 тис. грн. на закупівлю музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту;

1 086,068 тис. грн. на здійснення витрат на відрядження для підвищення кваліфікації вчителів, асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням, директорів закладів загальної середньої освіти, заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи у початковій школі (або структурному підрозділі іншого закладу освіти, що забезпечує початкову освіту) для адміністративно-територіальних одиниць області;

6 410,832 тис. грн. для підготовки тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників, у тому числі вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11 (12) класів загальної середньої освіти (Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти), з яких на:

оплату праці тренерів за підготовку тренерів-педагогів та супервізорів, оплату праці тренерів-педагогів за підготовку супервізорів, оплату праці супервізорів за проведення супервізії – 1 444,880 тис. грн.;

придбання предметів та матеріалів, тиражування матеріалів для забезпе­чення здійснення закладами післядипломної педагогічної освіти заходів з під­вищення кваліфікації для впровадження нових методик відповідно до Кон­цепції “Нова українська школа” – 167,762 тис. грн.;

оплату відряджень (проживання та проїзд до місця відрядження і назад) тренерів, тренерів-педагогів, супервізорів – 144,403 тис. грн.;

підвищення кваліфікації педагогічних працівників – 4 653,787 тис. грн., у тому числі вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11 (12) класів загальної середньої освіти – 3 779, 400 тис. грн. Дані кошти централізовані на рахунку Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

з подальшим розподілом коштів після затвердження органом центральної влади відповід­ного Порядку використання цих коштів;

739,012 тис. грн. для закупівлі дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного облад­нання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком, затвердженим МОН для закладів освіти обласного підпорядкування.

Фінансування коштів даної субвенції буде здійснюватися відповідно до помісячного розпису асигнувань загального фонду державного бюджету Державної казначейської служби України від 04.03.2019р.:

з березня по вересень 2019 на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту;

з березня по грудень 2019 року на здійснення витрат на відрядження для підвищення кваліфікації вчителів, асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням, директорів закладів загальної середньої освіти, заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи у початковій школі.

Станом на 05.04.2019 р. профінансовано видатки в сумі 6 388,100 тис. грн.:

5 499,112 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів для адміністративно-територіальних одиниць області (фінансування 26 березня 2019 р.);

294,973 тис. грн. на здійснення витрат на відрядження для підвищення кваліфікації вчителів, асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням, директорів закладів загальної середньої освіти, заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи у початковій школі (або структурному підрозділі іншого закладу освіти, що забезпечує початкову освіту) (фінансування 2 квітня 2019 р.);

116,688 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів для закладів освіти обласного підпорядкування (фінансування 27 березня 2019р.);

477,327 тис. грн. для підготовки тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників, у тому числі вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11 (12) класів загальної середньої освіти (Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти) (фінансування 27 березня 2019р.).

На даний час бюджетами адміністративно-територіальних одиниць проводиться робота по забезпеченню якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа”.