19.05.2016 — 14:18

Науково-практична конференція лісівників,освітян і науковців Хмельниччини

18 травня відбулась обласна науково-практична конференція лісівників, науковців та освітян – організаторів діяльності і керівників учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів «Науково-педагогічні та лісогосподарські основи організації діяльності учнівських лісництв». Цьому заходу передувала Всеукраїнська науково-практична конференція «Відтворимо ліси разом», у якій активну учать приймали кращі освітяни і лісівники нашого краю.

Конференцію проводили спільно Департамент освіти і науки Хмельницької ОДА, Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства з участю комунальних закладів обласної ради – Хмельницького ОЕНЦУМ і Хмельницького ОІППО, провідних науковців у галузі природничих наук Хмельницького і Кам’янець-Подільського національних університетів.

Фото з Мирною

Перший заступник начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, головний лісничий Хоптинець Володимир у своєму зверненні до учасників конференції наголосив, що сьогодні важко переоцінити важливість практичної діяльності дитячих творчих об’єднань лісогосподарського профілю, успіх якої залежить від якості співпраці педагогів з лісівниками. Навчання юних лісівників і залучення їх до участі у лісогосподарських заходах та природоохоронній діяльності, забезпечення обдарованим дітям можливості виконання тематичних науково-дослідницьких робіт на базі лісництв, проведення в закладах освіти профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді на лісівничі професії.

Проведений 8-11 вересня 2015 року на базі закладів освіти і лісогосподарських підприємств Хмельниччини ІХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, у якому брали активну участь делегації з 22-х областей держави, був яскравим прикладом взаєморозуміння й ефективної співпраці освітян і лісівників нашого краю та став знаковою віхою в історії юних лісівників України і їх наставників-лісогосподарів.

Яскравим прикладом ефективності цього напрямку навчально-виховної роботи, яку забезпечують педагоги спільно з лісівниками Хмельниччини, стала діяльність зразкового учнівського лісництва Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району – переможця 2-х Всеукраїнських зльотів юних лісівників і VІ та Х Міжнародного юніорського лісового конкурсу учнівської і студентської молоді в РФ.

Ряд доповідачів конференції підкреслювали, що вивчаючи різнобічні функції лісу та складні взаємини між його компонентами, учні простежують прямий зв’язок між біогеоценозом лісу і врожайністю сільськогосподарських культур (попередження ерозії ґрунтів, збереження вологи в ґрунті, зменшення сили вітру, пом’якшення клімату тощо), а вивчення місцевих деревних і чагарникових порід та інших лісових рослин і тварин, розуміння народногосподарського значення лісових ресурсів для економіки й побуту людей, підводить дітей до висновку, що ліс – це основа життя і добробуту людства, ліс – наше багатство. Глибоке усвідомлення цього спонукає неповнолітніх до наполегливого здобування нових знань про ліс, прагнення охороняти та захищати ліс від негативного впливу абіотичних, біотичних та антропогенних факторів.

В учнівських лісництвах юні лісівники проводять дослідницьку роботу з лісовими культурами за завданнями вчених, виконують лісовідновлювальні роботи, висаджують захисні лісосмуги, заліснюють береги річок, озер, схили ярів; охороняють та розселяють мурашники, приваблюють птахів, дбають про лісових звірів тощо.

Враховуючи гостру потребу навчальних закладів області в організаційно-методичному забезпеченні діяльності учнівських лісництв, Хмельницьким ОЕНЦУМ спільно з колегами і лісівниками підготовлено ряд змістовних розробок з цього напрямку навчально-виховної роботи та
Збірку методичних рекомендацій і документів з питань організації діяльності учнівських лісництв на допомогу їх керівникам та педагогічним працівникам навчально-виховних закладів області, яку тепер друкуватимуть у Києві для навчальних закладів усієї України.

Враховуючи важливість функціонування учнівських лісництв, як однієї з ефективних форм позакласної і позашкільної та профорієнтаційної роботи в навчально-виховних закладах, організатори і учасники конференції загострювати увагу на окремих аспектах організаційної роботи, необхідності якісного покращення матеріальної бази кабінетів лісівництва, поглиблення співпраці педагогів і лісівників та пропагування її здобутків у ЗМІ, створення бюджетних гуртків на базі учнівських лісництву навчально-виховних закладах нашого краю та матеріальному стимулюванні праці їх керівників – освітян і лісівників.

DSC_0061