15.04.2019 — 09:38

Відбулося засідання ТЕБ і НС

13 квітня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при облдержадміністрації.

У ході засідання його учасники обговорили два питання. Перше з них – щодо запобігання виникненню пожеж в природних екосистемах області.

Начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева поінформував членів комісії, що у зв’язку з різким зростанням кількості пожеж в екосистемах, що зареєстровані цьогоріч в області, необхідно активізувати заходи з їх запобігання, а також залучити для допомоги рятувальникам, які займаються ліквідацією таких пожеж, додаткові матеріальні резерви на місцевому рівні. Також Юрій Миколайович додав, що синоптики прогнозують теплу та посушливу погоду наступних декілька тижнів. Таким чином, подальше підвищення класу пожежної небезпеки на території області може сприяти збільшенню, як кількості пожеж в природних екосистемах, так і їх площі, спровокувати виникнення масштабних лісових пожеж, пожеж торфовищ, а також завдання значних матеріальних збитків.

Начальник ГУ ДСНС в області Едуард Братко додав, що з початку 2019 року в області виникло 139 пожеж  у природних екосистемах на площі 142,5 га, з них 96 пожеж на загальній площі більше 95 га виникло в період з 1 по 8 квітня 2019 року (орієнтовні побічні збитки від пожеж в екосистемах склали понад 3 млн. грн.). Кількість пожеж, які довелося цьогоріч ліквідовувати рятувальникам, зросла вдвічі, в порівнянні з минулим роком. До того ж працівникам ГУ ДСНС довелося вжити надзвичайних заходів для ліквідації загоряння на території полігону ТПВ м.Хмельницького. Незважаючи на те, що пожежу локалізували дуже швидко, майже три дні рятувальники гасили осередки тління.

Також Едуард Братко зазначив, що значні матеріальні та людські ресурси були спрямовані на ліквідацію виявлених останнього тижня боєприпасів часів ІІ світової. Як зазначив він, зазвичай в середньому рятувальникам за рік доводиться мати справу з 800-900 одиницями, але за кілька попередніх днів рятувальники знешкодили понад 3,5 сотні вибухонебезпечних предметів.

Після обговорення члени комісії вирішили з метою забезпечення оперативного реагування та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в екосистемах області доручити головам райдержадміністрацій та  рекомендувати міським головам, головам об’єднаних територіальних громад вжити заходів щодо забезпечення пожежної техніки необхідною кількістю паливо-мастильних матеріалів для своєчасного реагування, в тому числі за рахунок місцевих матеріальних резервів. Окрім того доручено активізувати проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з зазначених питань серед населення.

Другим питанням, що було винесено на порядок денний засідання комісії з ТЕБ і НС, було схвалення плану проведення додаткових заходів з посиленої імунізації проти кору дитячого населення області в рамках спецоперації з імунізації, ініційованої Міністерством охорони здоров’я України.

Як повідомлялося раніше, наразі Хмельниччина має сумний рекорд – вона є лідером із темпів приросту кількості випадків кору серед населення. Як повідомив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич, протягом 2018 року захворюваність на кір в області поступово зростала. За рік захворювання було зареєстроване у 1324 мешканців області, з яких 55% діти. Департаментом вживалися відповідні заходи, аби не допустити подальшого розповсюдження кору в області, зокрема позапланово було щеплено 1381 особу з числа контактних та груп ризику.

Однак, у 2019 році, за словами Якова Миколайовича, епідемічна ситуації з кору в області кардинально змінилася. За 2 місяця року в області зареєстровано 1868 випадки кору, або 145,7 на 100 тис. нас. проти 108 випадків за аналогічний період минулого року, тобто захворюваність зросла у 17,3 рази.

Найвищі інтенсивні показники захворюваності на кір за цей період мали місце у Ярмолинецькому районі (412,5), Кам’янець-Подільському (347,9), Дунаєвецькому (284,3), Деражнянському (219,0), м. Кам’янець-Подільському (189,5).

З числа захворілих 47,7% дітей, 79,3% госпіталізовано – 79,3%, 46,2% щеплених, 22,3% лабораторно підтверджені.

При плануванні щеплень на 2019 рік було враховано кількість осіб, які не були щеплені проти кору у 2018 році – це 2677 дітей всіх вікових груп, з них 1830 своєчасно не отримали передбачену календарем планову вакцинацію у віці 1 рік життя 875 дітей та ревакцинацію у віці 6 років – 955.

За даними програми «УкрВак» за 2 місяці року в області темпи охоплення щепленнями проти кору також перевищують державні рівні та склали

– КПК-1 у віці 1 рік – 20,7% (Україна – 17,2%),
– у 2 роки та старше – 63,5% (Україна – 28,7%),
– КПК-2 у віці 6 років – 24,8% (Україна – 24,5%),
– в 7 років і старше – 92,8% (Україна – 41,1%).

Позапланово щеплено 6370 осіб.

У вогнищах проводився захист контактних: щеплено за епідпоказами 2904 особи та 297 – отримали імуноглобулін.

Яків Цуглевич наголосив, що область забезпечена достатньою кількістю якісних та ефективних вакцин «Пріорикс» (Бельгія) та «MMR» (США): станом на 28.03.2019 наявні 33532 дози вакцини КПК та 6764 вакцини MMR. Вакцини наявні в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги регіонів області, при їх потребі проводиться оперативний перерозподіл вакцин.

Станом на 28.03.2019 року в області вже зареєстровано 2778 нових випадків кору, що в 2 рази більше кількості випадків захворювань за 2018 рік. Серед захворілих 1455 дорослих (52,4%) і 1323 дітей (47,6%).

Розподіл дитячого населення за віковими групами:  до 1 року життя – 149 (5,4%),  1-4 роки – 269 (9,7%),  5-9 років – 347 (12,5%),  10-14 років – 301 (10,8%),  15-17 років – 257 (9,3%), тобто найбільш уразливими є діти у віці 5-9 років та дорослі.

З числа зареєстрованих
– майже третина хворих на кір (31,5% або 874 особи) в анамнезі не отримали жодної дози вакцини КПК, 23% (або 638 осіб) з невідомою кількістю доз та 13,8% (або 384 особи) отримали 1 дозу;
– госпіталізовано 2104 особи (75,7%), у тому числі серед дорослого населення – 1139 (78,3%), серед дитячого населення – 965 (72,9%);
– помер 1 хворий на кір

У 2019 році в області зареєстровано 15 спалахів кору, в яких захворіло 104 особи, у тому числі 94 дітей, з них
– 11 спалахів у побуті (сімейні вогнища), де захворіло 55 осіб, з них 49 дітей та 4 спалахи в організованих дитячих колективах, де захворіло 49 осіб, з них 45 дітей: санаторна школа-інтернат м. Хмельницький – 15 дітей; ВПУ № 38 смт Гриців Шепетівського району – 6, в тому числі 2 дітей; ліцей у с. Балин Дунаєвецького району – 28 дітей, ЗОШ № 2 м. Полонне – 4 дітей.

Внаслідок несвоєчасного звернення хворих за медичною допомогою та відмови батьків від щеплень не в повному обсязі проводиться вакцинація не щеплених проти кору у вогнищах впродовж 72 годин з моменту виявлення першого хворого, що зумовлює зростання кількості заносів кору до дитячих організованих колективів.

У зв’язку з захворюваністю на кір дітей у різних класах призупинялось навчання в школах с. Судилків Шепетівського району, с. Гуменці Кам’янець-Подільського, Балинського ліцею Дунаєвецького району, ВПУ № 38 Шепетівського району.

Аналізуючи причини різкого зростання кількості захворілих, Яків Цуглевич називає декілька факторів. Зокрема – висока контагіозність вірусу кору. Один хворий на грип потенційно заражає чотирьох контактних осіб, хворий на кір – 18. З 100 осіб, що не мають імунітету до кору, які контактуватимуть з хворим на кір, захворіє 98. Ще одна особливість перебігу хвороби полягає в тому, що хворий починає виділяти вірус за декілька днів до того, як з’являється висип, тобто коли можна запідозрити саме кір. До цього захворювання нагадує звичайну застуду.

Одним із головних факторів, який спричинив сьогоднішній підйом рівня захворюваності на кір, є  антивакцинаторська кампанія, що почала набирати обертів у 2010 році, та відсутність вакцин певний період часу, що не дозволила вчасно провести щеплення відповідно до графіку вакцинації. Окрім того, значну проблему становить недостовірна інформація щодо проведених щеплень, адже окремі батьки просто купували довідки, аби не мати проблем з відвідуванням садочка чи школи.

Усі ці елементи призвели до зниження рівня колективного імунітету, і як наслідок – зросла захворюваність на кір.

Таким чином, аби виправити ситуацію в області, будуть проводитися додаткові заходи, що спрямовані на боротьбу із цією хворобою. Серед них верифікація даних щодо щеплень, тобто будуть порівнюватися дані щодо щеплень, наявні у школах, з даними поліклінік. Також будуть проводитися зустрічі з педагогами, медпрацівниками, батьками, аби переконати тих, хто відмовляється від імунізації. Окрім того, в області працюватимуть спеціальні мобільні бригади медичних працівників, що робитимуть щеплення усім, хто звернеться, безпосередньо в навчальних закладах.

Яків Миколайович додав, що щеплення зможуть отримати і ті діти, в картках яких є відмітки про вакцинацію, але вони насправді не відповідають дійсності. Жодних питань батькам задавати не будуть. Окрім того планується продовжити вакцинувати і осіб з груп ризику, зокрема, медиків та педагогів.

Спецоперація триватиме до кінця навчального року та має на меті охопити вакцинацією від кору якнайбільше подолян, аби взяти під контроль епідемічну ситуацію. Як показала практика Львівщини, де такі заходи проводилися ще на початку року, вони є дієвими, адже на сьогодні захворюваність на кір в Львівській області скоротилася вдвічі, у порівнянні з початком року.