15.04.2019 — 09:44

ІНФОРМАЦІЯ про діяльність Управління (Північно-західна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Державної інспекції ядерного регулювання України на території Хмельницької області у І-му кварталі 2019 року

Потягом І-го кварталу 2019 року на території Хмельницької області діяльність у сфері використання ядерної енергії здійснювали 92 суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи), що застосовують у своїй діяльності радіаційні технології та використовують закриті (радіонуклідні) джерела іонізуючого випромінювання та пристрої, що генерують іонізуюче випромінювання (ДІВ).

Переважна кількість з цих суб’єктів – медичні установи, які використовують ДІВ у променевій терапії, рентгенівській діагностиці, інтервенційній радіології та інших галузях медицини.

Станом на 31 березня 2019 року до бази даних Державного регістру джерел іонізуючого випромінювання внесено інформацію щодо 92 суб’єкти господарчої діяльності Хмельницької області та 603 одиниць ДІВ, які ними використовуються.

Діяльність 70 суб’єктів господарювання Хмельницької області відповідно до статті 26 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» має проваджуватись на дозвільному принципі. Станом на 31 березня 2019 року 69 суб’єктів проваджують свою діяльність на підставі ліцензій, виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України.

У І-му кварталі 2019 року Управління (Північно-західна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки на правах самостійного управління) Держатомрегулювання в межах наданих повноважень приймало участь у процесі ліцензування окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії суб’єктів господарювання Хмельницької області.

Протягом цього періоду здійснювався розгляд 12 заяв на видачу, переоформлення та на внесення змін до діючих ліцензій на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання. За результатами розгляду наказами Державної інспекції ядерного регулювання України були прийняті рішення щодо:

видачі ліцензії:

–   Приватному підприємству «Грааль життя»;

переоформлення ліцензії:

– Комунальному некомерційному підприємству Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин»;

внесення змін до діючих ліцензій:

–   Білогірської центральної районної лікарні;

–   Ізяславської центральної районної лікарні;

–   Новоушицької центральної районної лікарні;

–   Хмельницької центральної районної лікарні;

–   Чемеровецької центральної районної лікарні;

–   Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1;

–   Хмельницького обласного онкологічного диспансеру.

Відповідно до Річного плану здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції ядерного регулювання України на 2019 рік, затвердженого наказом Держатомрегулювання від 28.11.2018 № 483, у І-му кварталі було проведено 6 комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) на об’єктах використання ДІВ наступних суб’єктів господарської діяльності Хмельницької області:

– Відокремленого підрозділу «Хмельницька атомна електрична станція» Державного підприємства «Національна енергогенеруюча компанія «Енегоатом»;

–   Хмельницької міської інфекційної лікарні;

–   Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни;

–   Хмельницької міської поліклініки № 4;

–   Хмельницького міського протитуберкульозного диспансеру;

–   Товариства з обмеженою відповідальністю «Сіріус Екстружен».

Комплексну інспекційну перевірку Хмельницького обласного онкологічного диспансеру, розпочату наприкінці І кварталу, буде завершено у квітні місяці поточного року.

Також, у рамках дозвільної діяльності, було проведено 2 позапланових наглядових заходи – інспекційні (передліцензійне) обстеження наступних суб’єктів діяльності:

–   Білогірської центральної районної лікарні;

–   Приватного підприємства «Грааль життя».

За результатами проведених наглядових заходів складено 8 відповідних актів та надано 2 приписи щодо усунення виявлених порушень керівникам установ.

Заходами державного нагляду підтверджено задовільний стан радіаційної безпеки на об’єктах використання ДІВ, що інспектувались, та дотримання ліцензіатами умов ліцензії на право провадження діяльності з використання ДІВ.

Порушень, які б суттєво впливали на стан системи радіаційної безпеки, не виявлено.

З метою дотримання суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», щодо обов’язкової реєстрації наявних ДІВ у Державному регістрі джерел іонізуючого випромінювання, протягом І-го кварталу 2019 року проведено реєстрацію 3 одиниць ДІВ та знято з обліку 3 одиниць ДІВ, що були виведені з експлуатації у встановленому порядку.

Протягом І-го кварталу 2019 року порушень суб’єктами господарської діяльності Хмельницької області вимог ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ, які б призвели (або могли призвести) до несанкціонованого опромінення персоналу або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, та виявлення ДІВ у незаконному обігу не зафіксовано.