17.04.2019 — 16:58

Відбулася презентація наукового видання місцевих краєзнавців «Новоушиччина: історія у пам’ятках»

Сьогодні, з нагоди Всесвітнього дня пам’яток історії та культури, у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась презентація наукового видання «Новоушиччина: історія у пам’ятках», яку проводили працівники бібліотеки спільно з колегами, авторами і видавцем книги та її першими читачами – місцевими освітянами, науковцями, краєзнавцями  і поціновувачами краєзнавчої літератури.

Видання  стало результатом багаторічної кропіткої праці Ігоря Петраша, історика, пам’яткоохоронця, керівника редакційно-видавничої групи по підготовці до написання тому Зводу пам’яток історії та культури України по Хмельницькій області в 2014 – 2018 рр., за участі його земляків і сподвижників-краєзнавців Сергія Шпаковського та Василя Климчука.

З електронним варіантом книги (395 стор. ілюстров.) можна ознайомитися детальніше в мережі Інтернет за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1UVPqvxBxj18BhVf5YE2xsEPoAwX566ER/view.

Випуск видання, яке рекомендував до друку Центр дослідження історії Поділля Інституту історії України Національної академії наук України при Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка (протокол від 24 травня 2018 року№ 4) з рецензентами-науковцями, забезпечило ТзОВ «Поліграфіст», що в місті Хмельницькому, за підтримки Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

До книги включені матеріали, які готувалися редакційно-видавничою групою по підготовці до видання тому Зводу пам’яток історії та культури України по Хмельницькій області, ряд змістовних авторських матеріалів (тексти, світлини, схемплани) відомих подільських краєзнавців Іона Вінокура, Володимира Захар’єва, Сергія Маярчака, Віталія і Анатолія Гуцалів, Ярослава Михайловського, Людмили Казімірової, Віктора Дзьоника, Сергія Семенчука.Також тут є багато нових і цікавих відомостей з історії поселень, сіл, селищ та містечок Новоушицького району від часів палеоліту і до наших днів, а також опубліковані описи об’єктів культурної спадщини, додані їх світлини, схемплани тощо.

У науковому виданні «Новоушиччина: історія у пам’ятках» упорядникам вдалось зібрати й систематизувати в єдине ціле наявні відомості про виявлені раніше пам’ятки і об’єкти археології, архітектури, історії місцевого й національного значення та інформаційно доповнити їх матеріалами новітніх досліджень території Новоушицького району з найдавніших часів до сьогодення. Описові краєзнавчі матеріали доповнені давніми світлинами і копіями документів.

Автори книги яскраво і переконливо показали в ній, що відношення до пам’яток і об’єктів культурної спадщини, їх охорони та збереження – показник рівня цивілізованості не лише окремого маленького аграрного регіону Хмельниччини, а й кожного суспільства, де ця важлива справа є пріоритетним напрямком державної політики у сфері культури та примноження громадянами національного історико-культурного надбання.

Історична і культурна спадщина Новоушиччини є невід’ємною та вагомою складовою частиною культурного надбання Хмельницької області, Поділля й України, адже на території багатьох сіл, селищ і колишніх містечок Новоушиччини збереглося чимало непересічних історичних, археологічних та архітектурних об’єктів і пам’яток, котрі презентують культурний потенціал цього наддністрянського регіону Хмельниччини, який із зацікавленням вивчають і досліджують місцеві краєзнавці та українські й зарубіжні науковці.

Сподіваємося, що презентоване широкому загалу читачів наукове видання «Новоушиччина: історія у пам’ятках», завдяки його інформаційній насиченості та доступності, пригодиться усім, хто глибше цікавиться минулим своєї малої Батьківщини, – історикам, вчителям, учням, студентам, краєзнавцям, пам’яткоохоронцям і усім справжнім шанувальникам культурної спадщини Новоушиччини, Хмельниччини та України.

За інформацією Хмельницького ОЕНЦУМ