23.04.2019 — 14:13

В. Лозовий: Підготовку до наступного опалювального сезону 2019/2020 року необхідно розпочати невідкладно

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні також взяли голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад та об’єднаних територіальних громад.

З першого питання про підсумки проходження опалювального сезону 2018/2019 року та організацію підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2019/2020 року доповів начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Сергій Дашковський.

Так, опалювальний сезон 2018/2019 року в області проходив стабільно. На підприємствах житлово-комунального господарства забезпечувалося цілодобове чергування спеціалізованих бригад та аварійної техніки. Заплановані заходи по підготовці житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період виконано у повному обсязі.

Зокрема, до зими було підготовлено 766 котелень, 100 центральних теплових пунктів, понад 500 км теплових мереж. Замінено 33 котли та 11,9 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. Усі відомчі та комунальні котельні отримали акти готовності. Створено запаси вугілля в обсязі 6,9 тис. тонн. На підготовку об’єктів комунальної теплоенергетики до опалювального сезону 2018/19 року витрачено 68,5 млн. гривень.

Капіталовкладення на підготовку об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства становили 26,9 млн. гривень. За ці кошти відремонтовано або замінено 36,5 км водопровідних та 7,1 км каналізаційних мереж, підготовлено 112 водопровідних та 110 каналізаційних насосних станцій, 21 водопровідна та 29 каналізаційних очисних споруд тощо.

Також до зими підготовлено 4848 житлових будинків, 673 школи, 657 дитячих са­дочків та 65 лікарень. На підготовку житлового господарства витрачено 95,3 млн гривень.

Крім того, здійснено капітальний, середній та дрібний ремонти міських вулиць і доріг загальною площею 892,7 тис.кв.м, підготовлено 226 одиниць спецтехніки та заготовлено 32,1 тис. тонн посипочного матеріалу і реагентів.

Для оперативного реагування на аварійні ситуації на підприємствах житлово-комунального господарства працювали диспетчерські служби. На місцях було сформовано 123 аварійних бригади у кількості 632 особи, які для здійснення своїх функцій мали у розпорядженні 294 одиниці спеціалізованої техніки, необхідні інструменти, електро- та газозварювальні апарати, насоси для відкачування води, засоби захисту тощо.

Додатково було сформовано 147 бригад у складі 668 осіб, із залученням 324 одиниць спецтехніки, на випадок усклад­нення погодних умов та аварійних ситуацій.

Загалом на підготовку об’єктів теплового, водопровідно-каналізаційного та житлового господарства до опалювального сезону 2018/19 року витрачено 190,6 млн грн, що на 48,4 млн грн більше ніж у попередньому сезоні.

Також у  дорожньо-мостовому господарстві було використано 275,4 млн грн власних коштів підприємств та коштів місцевих бюджетів, що на 90,1 млн грн більше ніж при підготовці до попереднього опалювального сезону.

Підприємства комунальної теплоенергетики своєчасно уклали договори з НАК “Нафтогаз України” на постачання природного газу та отримали номінації на відпуск природного газу.

Так, опалювальний сезон в області було розпочато 05 жовтня 2018 року, у першу чергу, у лікарнях, дитячих садочках та школах. На 24 жовтня 100% опалювалося і житло.

Поряд з цим, додав доповідач, лише у місті Шепетівка опалювальний сезон розпочався із запізненням – 14 листопада 2018 року. Протягом усього опалювального періоду тут існувала загроза його зриву через борги за спожитий природний газ ТОВ “Шепетівка Енергоінвест”.

За опалювальний період підприємствами комунальної теплоенергетики спожито 117 млн куб. м природного газу на суму 964,8 млн грн, оплачено ними 602,6 млн гривень. Рівень розрахунків за природний газ становив 62,5 відсотка.

На 01 квітня 2019 року заборгованість підприємств комунальної тепло­енергетики за природний газ, з урахуванням боргів минулих періодів, становить 820,1 млн гривень. За період опалювального сезону заборгованість за спожитий природний газ збільшилася на 362,2 млн гривень.

Водночас, на підприємствах комунальної теплоенергетики обліковується 582,3 млн грн або 71% бюджетної заборгованості, з яких 534,8 млн грн – різниця в тарифах, 19,2 млн грн – заборгованість за послуги теплопостачання установ, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, 28,3 млн грн – невід­шкодовані пільги і субсидії. У разі відшкодування бюджетних боргів заборго­ваність за природний газ зменшиться до поточних боргів і становитиме 237,7 млн гривень.

Цьогоріч рівень розрахунків за спожитий природний газ підприємств комунальної теплоенергетики становить 71,5 відсотка.

Рівень розрахунків підприємств водопровідно-каналізаційного господар­ства за електроенергію за січень-лютий 2019 року становить 108,9 відсотка. Згідно з чинним законодавством тарифи на теплову енергію для комунальних підприємств встановлюються рішеннями органів місцевого самоврядування. Лише тарифи для мешканців міст Хмельницький і Кам’янець-Подільський встановлено постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Начальник управління зазначив, що основною проблемою галузі є те, що переважна більшість її підприємств збиткові. За його словами, встановлення збиткових тарифів на послуги, постійне недофінансу­вання і накопичення дебіторської заборгованості з різниці в тарифах, несвоєчасне відшкодування пільг і субсидій призвело до того, що основні фонди водопровідно-каналізаційного, теплового та житлового господарств зношені від 30 до 70%, і оновити їх без залучення інвестицій практично не можливо.

На думку доповідача, упровадження енергозберігаючих заходів, модернізація та реконструкція теплового господарства, утеплення житлових будинків та встановлення засобів обліку теплової енергії дасть можливість знизити її споживання та зменшити нарахування плати за спожиті послуги теплопостачання.

Крім того, на 01 квітня 2019 року засобами комерційного обліку теплової енергії оснащено 93,5% багатоквартирних житлових будинків та 84,2% нежитлових будівель з централізованим теплопостачанням.

За звітний період не зафіксовано жодного випадку відключення спожи­вачів від систем теплопостачання на тривалий час з технічних причин. Незначні аварії на місцях оперативно ліквідовувалися.

Сергій Михайлович зазначив, що наразі підприємствами житлово-комунального господарства області на підставі аналізу стану проходження минулого опалю­вального сезону та відповідних обстежень вже розроблено плани заходів з підготовки до нового опалювального сезону.

Відтак, особливу увагу варто звернути на підготовку до зими закладів соціаль­ної сфери та житлового фонду, проведення ремонту та утеплення фасадів, по­крівель, встановлення енергозберігаючих вікон, ремонт внутрішньобудин­кових систем опалення та гарячого водопостачання, оснащення інженерних вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання спо­живання теплової енергії.

Підсумовуючи дане питання Вадим Миколайович зазначив, що дійсно, опалювальний сезон 2018/2019 року в області пройшов стабільно. Критичною була ситуація лише у м. Шепетівка, де протягом усього опалювального сезону існувала загроза відключення котелень від газопостачання та припинення подачі теплоносія. Відтак, очільник області рекомендував керівництву Шепетівської міської ради вирішити проблему з надавачем послуг теплопостачання та забезпечити мешканцям Шепетівки спокій і тепло в їхніх домівках.

Також Вадим Миколайович зауважив, що найближчим часом необхідно провести засідання колегій районних державних адміністрацій, засідання виконавчих органів місцевих рад, проаналізувати минулий опалювальний сезон та вже розпочати підготовку до роботи в осінньо-зимовий період 2019/2020 року.

Принагідно голова адміністрації нагадав, що триває акція “За чисте довкілля”. За його словами, основні роботи щодо прибирання довкілля уже проведено, але до Великодніх та травневих свят залишилося мало часу, протягом якого необхідно завершити прибирання усіх населених пунктів, приміських та придорожніх масивів, доріг загального користування, у тому числі, і магістральних трас.