25.04.2019 — 16:05

В облдержадміністрації обговорили подальші кроки реформи децентралізації

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему: ”Зміни в адміністративно-територіальному устрої, зміна меж районів».

До обговорення актуальної теми долучилися голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України, директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, директор Хмельницького ВП ЦРМС Сергій Яцковський, члени міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Хмельницької області, депутати обласної ради, керівники окремих установ та організацій.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова адміністрації Вадим Лозовий, який відмітив, що децентралізація в Україні переходить на новий етап, який базуватиметься на нових рішеннях, завершенні завдань і, головне – забезпеченні незворотності реформи.

За його словами, першочерговим завданням нового етапу децентралізації є завершення формування спроможних громад, адже місцеві вибори у 2020 році повинні відбутися на новій адміністративно-територіальній основі.

Другим кроком реформи місцевого самоврядування, який має стати її логічним продовженням, є укрупнення районів. Проте, відмітив він, це крок дуже складний та неоднозначний для більшості мешканців області, оскільки вже не перший рік на різних рівнях обговорюється питання оптимальної кількості районів, де будуть адміністративні центри, як буде здійснюватись керівництво.

Вадим Миколайович зазначив, що для реалізації цих кроків потрібно створити ефективну ресурсну базу, привести служби у відповідність до сучасних стандартів, запровадити єдину державну політику нагляду і контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування.

Очільник області висловив сподівання, що Юрій Ганущак, як експерт, допоможе присутнім більш чітко зрозуміти, які саме вимоги висуватимуться до створення нових територіальних одиниць, як побудувати логічну та ефективну для людей та влади територіальну основу районного рівня області, а також запропонує свої варіанти районування.

Директор Хмельницького ВП ЦРМС Сергій Яцковський більш детально розповів учасникам заходу про проміжні результати та актуальні питання децентралізації на Хмельниччині.

В продовження заходу, Юрій Ганущак розповів про перспективи та завдання у впровадженні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні на 2019 – 2021 рр.

Наразі у Верховній Раді України на розгляді перебуває проект Закону України “Про адміністративно-територіальний устрій України”, у якому передбачено порядок встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів і віднесення їх до певних категорій.

Так, Юрій Іванович анонсував ключові зміни, що прописані в законі. За його словами, райони заміняться на “повіт”, вибори до районних рад скасують, буде значно скорочений перелік функцій обласних рад і адміністрацій. Передбачається, що співпадатимуть параметри району і госпітального округу, а доступність мешканців до необхідних послуг забезпечуватимуть службовці, виїжджаючи на місця.

Учасники заходу жваво обговорювали озвученні законодавчі зміни, оскільки відповідно до  плану заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки облдержадміністраціям доручено до 1 червня поточного року розробити пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів областей.