25.04.2019 — 17:38

На міжнародному форумі у Хмельницькому обговорили шляхи розвитку швейної промисловості

Сьогодні в Хмельницькому розпочав роботу міжнародний форум «Швейна галузь: перезавантаження». До участі в форумі долучилися як представники місцевих підприємств легкої промисловості, обласної та міської влади, так і відомі в Україні та за її межами бізнесмени, аби обговорити питання розвитку цієї важливої галузі, обмінятися досвідом, налагодити нові зв’язки.

Подія організована Центром інформаційної підтримки бізнесу в місті Хмельницькому за підтримки Європейського банку Реконструкції і Розвитку у рамках ініціативи Європейського Союзу #EU4Business. Планується, що під час форуму його учасники ознайомляться з ключовими трендами fashion-індустрії, успішними практиками ведення бізнесу, здобудуть нові знання з продажу і маркетингу продукції.

Це також можливість напрацювати основу для нових об’єднань виробників, переорієнтації на нові ринки збуту, започаткувати співробітництво між виробниками одягу та постачальниками сировини, обладнання, упаковки і інших супутніх товарів. Окрім того, після виступів основних спікерів учасники форуму матимуть змогу долучитися до переговорів у форматі В2В.

Організатори зауважують, що цей форум – перша такого роду подія на Хмельниччині. Надалі планують провести такі зустрічі для бізнесу, що працює в галузі сільського господарства та туризму.

Привітав учасників міжнародного форуму голова облдержадміністрації Вадим Лозовий. Як зауважив посадовець, обсяг ринку продукції легкої промисловості другий за величиною обсягів споживання, після продуктів харчування. Саме тому ця галузь є вкрай важливою для економічного розвитку області та місцевого бізнесу.

“Сьогодні створено майданчик для діалогу та спілкування працівників легкої промисловості, для пошуку нових ефективних нестандартних рішень, таких, що вимагає сучасний динамічний світ. Наша область має потужну швейну галузь, продукція якої відома не тільки у всій Україні, але й далеко за межами держави. До того ж є однією із соціально-орієнтованих галузей економіки. Маю надію, що результатом сьогоднішнього заходу стануть нові рішення та ідеї, що сприятимуть роботі швейної промисловості в області, дадуть новий поштовх для її розвитку”, – наголосив Вадим Лозовий.

Загалом форум триватиме два дні. Першого дня учасники знайомитимуться з ключовими тенденціями на ринках, як українських, так і міжнародних. Другого дня відбудеться два семінари-воркшопи. Один з них буде присвячений питанню, як зробити швейний бізнес ультрарентабельним. Другий – питанням маркетингу в цій галузі, зокрема, як правильно сформувати запит, як розуміти свою цільову аудиторію та знаходити нові інструменти, аби донести ціннісні переваги свого бізнесу.

Довідково. На Хмельниччині у 2018 році індекс промислової продукції галузі текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів становив 100,5%, тобто обсяги виробництва лише на 0,5% зросли у порівнянні з 2017 роком, в той час, як у 2017 році у порівнянні з 2016 роком обсяги виробництва зросли у 1,5 рази (у 2017 році – 147,8%).

Серед основних видів продукції легкої промисловості області – верхній одяг, взуття, панчішно-шкарпеткові, швейні, килимові вироби. Так, у 2018 році обсяг виробництва жіночих та дівчачих:

– пальт та плащів становив 7,6 тис. шт., а це 1% відносно до виробництва зазначеного виду продукції по Україні в цілому;
– суконь (крім трикотажних) – 157,1 тис. шт. (11,6% відносно до показника по Україні);
– блузок, сорочок та батників (крім трикотажних) – 60,6 тис. шт. (4,8% відносно до показника по Україні).

У січні-лютому 2019 року індекс промислового виробництва становив 99,9%, а обсяг реалізованої промислової продукції – 191,7 млн. грн., що на 15,2% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.