02.05.2019 — 16:35

Департамент агропромислового розвитку підвів підсумки роботи галузі за I квартал 2019 року

24 квітня під керівництвом директора Департаменту  Олега Омелянюка відбулося засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. На порядку денному засідання розглядалися питання щодо підсумків роботи галузі за I квартал 2019 року.

Так, за підсумками минулого року область отримала вал зерна понад 3,8 млн. тонн і за цим показником зайняла п’яте місце в державі. На даний час агроформуваннями всіх форм власності посіяно 50% ярих культур, які займуть у структурі посівних площ понад 800 тис. га. Завершено посів ярих ранніх культур і цукрового буряка, продовжується сівба пізніх культур, зокрема соняшника, сої, кукурудзи на зерно. Агроформування області в достатній мірі забезпечені мінеральними добривами, засобами захисту рослин, пальним, активно проводиться ремонт сільськогосподарської техніки та забезпечення фінансовими ресурсами.

За березень поточного року, за моніторинговими даними, середня заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника сільського господарства (за основним колом звітності) становить 8502 грн., що на  45 % більше аналогічного показника минулого року.

Індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств за січень-березень 2019 року, порівняно з відповідним періодом минулого року, становив 102,2%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах 103,6%, по господарствах населення 101,0%.

Ситуація в області щодо чисельності поголів’я худоби та птиці невтішна, адже порівняно з минулим роком поголів’я великої рогатої худоби зменшилося по всіх категоріях господарств майже на 800 голів. За рахунок сільськогосподарських підприємств позитивна динаміка спостерігається лише з чисельністю поголів’я свиней. Проте, у зв’язку з покращенням технологій, умов утримання та годівлі вдається щороку збільшувати продуктивність молочного стада та валове виробництво молока.

Як повідомлялось раніше, фінансова підтримка галузі сільського господарства поточного року як з державного бюджету (5,7 млрд.грн. для України) так і з обласного бюджету (5 млн.грн) буде орієнтована на підтримку, в першу чергу, малого та середнього сільгоспвиробника. Основне завдання – це довести інформацію про всі напрями і види дотацій, що діють у поточному році, саме до малого виробника.

Під час колегії було заслухано начальників управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій, у яких індекс обсягу валового виробництва менший 100 %.

Підсумовуючи зібрання, директор Департаменту наголосив на важливості співпраці на усіх рівнях, на комунікації між працівниками Департаменту, районних управлінь та керівниками сільськогосподарських підприємств задля ефективної роботи галузі сільського господарства Хмельниччини.