20.05.2016 — 19:53

Відбувся творчий вечір, присвячений 75-річчю поета Леоніда Закордонця

IMG_3943Славиться талантами Білогірська земля. Багато уродженців цього краю своєю працею досягли значних висот. Одні стали успішними бізнесменами, інші лікарями та вчителями. А деякі не менш успішно поєднують професійну діяльність з діяльністю творчою. До таких людей із впевненістю можна віднести й Леоніда Закордонця – лікаря за професією, а поета за покликанням.

Леонід Олексійович Закордонецьпоет, член національної спілки письменників, лауреат літературних премій ім.Андрія Малишка та Григорія Косинки, заслужений діяч мистецтв України. Народився 11 травня 1941 року в селищі Білогір’я Хмельницької області. Писати почав у 10 років, перший його твір був про любов до рідного краю та його людей. Вже у перших творах поета проглядалась туга за справедливістю, чесністю та патріотизмом. Після закінчення школи працював санітаром, потім завідуючим фельдшерсько-акушерським пунктом. Після трьох річної служби у радянській армії поступає до Дніпропетровського медінституту, а через 2 роки за допомогою Олеся Гончара переводиться до Київського медінституту. В міIMG_3899стах, де навчався і працював, поет вивчав Україну та душі людей, а свою душу розкриває в поезії. Молодий поет-шістдесятник тісно знайомиться з Борисом Олійником, Миколою Вінграновським, Анатолієм Калинчуком, Дмитром Павличком, Володимиром Підпалим, Володимиром Коломійцем, Григором Тютюником та багатьма іншими. Після інституту, 1969 році, отримує направлення у Ірпінь, працює лікарем-терапевтом Бучанської поліклініки, головним лікарем Коцюбинської лікарні. Друкується у різних газетах та журналах. Він пише про те, що його болить, що бентежить і тішить, про все, що небайдуже серцю. Та через гостроту суджень, відкритість душі, щирі вболівання за долю рідного народу його перестають друкувати. І тільки коли Україна стала вільною, його слово знову прийшло до людей. Закордонець переходить на роботу головним лікарем санаторію «Зірка» у Ворзелі. І тільки 2011 році поет повністю почав займатися творчою роботою.Твори Леоніда Олексійовича покладені на музику. Ім’я поета занесено до Сучасної енциклопедії України.

Сьогодні в Білогірському районному будинку культури відбувся творчий вечір присвячений 75-річчю видатного земляка. Привітати ювіляра завітали: голова райдержадміністрації Роман Муляр, керівник апарату адміністрації Юлія Панасюк, завідувач сектору культури та релігій РДА Анжела Дзицюк, знайомі та друзі митця, учні та вчителі Білогірського НВК, жителі райцентру.

IMG_3924Леонід Олексійович порадував присутніх читаннями авторських поезій, які він присвятив рідному краю та його жителям. Вірші Закордонця покладені на музику, а деякі з них стали справжніми хітами української естради. А пісня «Білогірський вальс» стала музичним символом Білогірщини.  Її  та ще багато інших пісень на вірші поета виконували солісти та учасники народних аматорських ансамблів районного будинку культури.

На адресу ювіляра було сказано багато теплих і щирих слів. Понад дві години тривав літературний вечір, охочих висловити слова вдячності за майстерне поетичне слово було чимало.

За матеріалами Білогірської райдержадміністрації