07.05.2019 — 15:43

2019 рік вже став більш пожежонебезпечним, ніж минулі роки, – Зубко

2019 рік вже став більш пожежонебезпечним, ніж минулі роки. За рік зазвичай відбувається до 30 тисяч пожеж, де вогонь покриває до 20 тис. га. У цьому ж році — понад 14 тисяч пожеж, які охопили вже 15 тис. га. Це приблизно половина щорічної кількості. І це тривожний сигнал. Тому я звертаю увагу всіх підрозділів ДСНС на місцях, ОМС, а також Мінагрополітики і Мінприроди в областях для спільного об’єднання їх зусиль у попередженні і подоланні пожеж.

Про це на засіданні оперативного штабу ДСНС наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Від Хмельниччини участь у засіданні взяли перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Єдуард Братко, начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та відповідних служб.

«Сьогодні необхідно кардинально підсилювати роботу щодо пожежної безпеки, враховуючи те, що зазвичай вони відбуваються не без втручання людського фактору. З початку року на пожежах вже загинула 21 людина. І це пов’язано з самовільним спаленням сміття, небезпечним поводженням з вогнем як на присадибних ділянках, так і у полі чи лісі. Тому, спільно з ДСНС ми відкоригували План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, насамперед, до виконання плану мають бути задіяні підрозділи ДСНС, ОДА, частини ЗСУ, де є території військових полігонів, територіальні підрозділи ЦОВВ.

«Окремим питанням є посилення уваги щодо зон відпочинку українців. Найбільше пожежонебезпечних ситуацій цього року відбувалося у Київській, Івано-Франківській і  Дніпропетровській областях. Ці три області мають найбільшу кількість пожеж, тому я ще раз хотів би звернути увагу щодо готовності, координації та співпраці на місцях, у першу чергу, у цих областях», — підкреслив Зубко.

В свою чергу, перший заступник Голови ДСНС Олег Мельчуцький зазначив, що наразі ситуацію з пожежами в природних екосистемах вдалося стабілізувати завдяки запровадженим Урядом заходів у квітні цього року, проте вона залишається складною.

Він також додав, що вперше за останні роки суттєво загострилася ситуація через спалювання сухої рослинності на присадибних ділянках, поблизу населених пунктів, сміттєзвалищах та заплавах річок.

Геннадій Зубко зауважив на необхідності вже сьогодні кардинально підсилювати профілактичні заходи щодо пожежної безпеки, проводити роботу на місцях та через засоби масової інформації зокрема.

Також під час засідання було підкореговано та затверджено План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами на 2019 рік.