08.05.2019 — 16:10

В. Лозовий: Ми захистимо, вистоїмо та переможемо, адже маємо дуже гарний приклад наших сивочолих ветеранів!

Сьогодні в обласній державній адміністрації відбулися урочистості з нагоди Дня пам’яті та примирення. Керівництво області зустрілося з ветеранами – захисниками, аби подякувати їм за перемогу та побажати миру, міцного здоров’я,  благополуччя.

Зі словами вітання до шановних ветеранів звернувся голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, який відмітив, що подвиг українського солдата, і в ті буремні роки, і в сьогоднішні дні російської агресії  важко переоцінити,  кращі наші сини та доньки боронили і  боронять рідну землю.

Друга світова війна двічі прокотилася Україною, залишаючи по собі тисячі солдатських могил, заплативши життям трьох з половиною мільйонів українських воїнів, та мільйонами життів  мирних  жителів. Рідне Поділля також сплатило свою страшну данину, пережило 1011 днів гітлерівської навали із 1418 днів війни. Кожен другий наш земляк не повернувся з фронту, 250 тисяч подолян загинули у боях, 478 тисяч були розстріляні та закатовані у концтаборах, 117 тисяч  насильно вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Було спалено повністю або частково 78 сіл в нашій області. Це ніколи не стерти з пам’яті народу, адже трагедія Другої світової війни ввійшла в кожну родину. Ця рана ніколи не загоїться, цей біль втрати залишиться назавжди.

“Сьогодні знову в боях ми боронимо нашу Батьківщину. Ми захистимо, вистоїмо та переможемо, адже маємо дуже гарний приклад наших сивочолих ветеранів Другої світової війни. Сучасні Збройні Сили України відроджені, розбудовані і зміцнені зусиллями суспільства і держави, добровольців, волонтерів, солдат і  офіцерів! Вони є нашою гордістю і недаремно користуються найвищим рівнем довіри у народу України. Вже герої сьогодення дають нам приклади неймовірної відваги, мужності, патріотизму, жертовної любові до рідної землі!”, – сказав Вадим Миколайович.

Голова адміністрації висловив слова безмежної вдячності усім, хто виніс роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідний край, хто захищав Україну від агресії нацистської Німеччини, а також подякував усім, хто захищає Україну сьогодні від російського окупанта.

В продовження заходів очільник області вручив лист – вітання від Президента України Петра Порошенка Григорію Атаманюку – ветерану Другої світової війни, почесному громадянину міста Хмельницького.

Також відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового, за особисту мужність і героїзм, самовідданість, багаторічну активну участь у патріотичному вихованні молоді, розвитку ветеранського руху і соціального захисту ветеранів та з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України нагороджено Почесною грамотою обласної державної адміністрації та подарунком:

ДОВГАЛЮКА Олексія Івановича – дитину війни, голову Волочиської районної ради організації ветеранів;

МАКАРЧУКА Петра Івановича – учасника бойових дій Другої світової війни, піхотинця, с. Окіп Білогірського району;

ПЕТРОВА Федора Михайловича – учасника бойових дій Другої світової війни, м. Дунаївці;

ЯРОША Петра Павловича – учасника бойових дій Другої світової війни, с. Баламутівка Ярмолинецького району;

А також оголошена Подяка:

СМІШКУ Василю Івановичу – дитині війни, голові Новоушицької районної ради організації ветеранів

СТЕПАНЕЦЬ Галині Іванівні – дитині війни, с. Лісові Гринівці Хмельницького району

ЧЕКЕРДІ Галині Петрівні – дитині війни, голові Летичівської районної ради організації ветеранів

Гілєвський Едуард Вільгельмович (народився 23 березня 1923 року) – учасник бойових дій, ветеран Другої світової війни. Воював з січня 1942 по 1945 рік. Був двічі поранений, зустрів перемогу у госпіталі м. Кенігсберга.

Все далі й далі відходять від нас грізні і важкі роки Другої світової війни. Але не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від агресора.

Слава Україні! Героям Слава!