11.05.2019 — 09:00

11 травня – Всесвітній день мігруючих птахів

Всесвітній день, присвячений мігруючим, або перелітним птахам має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006 році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення рівня обізнаності громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

Цього року темою Всесвітнього дня мігруючих птахів є «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!», яка повинна привернути увагу до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів і їх середовищ існування.

Щорічно виробництво пластику сягає більше 300 млн. тонн, він є одним з найбільш широко використовуваних матеріалів у світі. Звертає на себе увагу те, що пластик використовують по призначенню одноразово у порівнянні з терміном його розпаду від 20 до 500 років. Викинутий пластик легко транспортується в екосистеми силами природи, що створює загрозу для мігруючих видів птахів по всьому світу. Щорічно у Світовий океан надходить 8 млн. тонн пластикових відходів. Вони не розчиняються у воді, а у подрібненому стані, стають причиною летальних випадків для птахів від проковтування та заплутування.

Мертві пташенята із шлунками, повними пластику, заплутані й задушені пластиковими кільцями і сітками – це все реальні наслідки того, як пластик вразив птахів та інших тварин.

В пошуках їжі птахи схильні до поглинання пластику. Плаваючи на поверхні води, покриті водоростями, одноразові пластикові вироби, такі як соломинки для пиття, мішки і пляшки можна легко сприйняти за здобич, як за формою, так і за запахом. Покинуті рибальські снасті є однією з найпоширеніших причин, що призводить до явища, що називається «примарним рибальством». Спіймані птахи або отримують травми і інфікуються різними хворобами або потопають. Нерідко в пастці птахи, обмежені у своїх рухах, легко стають здобиччю для інших тварин.

Міжнародному співтовариству необхідно вжити термінових заходів для пом’якшення зайвих травм і смертності мігруючих птахів через пластикове забруднення. Всесвітній день мігруючих птахів 2019 року – це унікальний шанс об’єднати зусилля для вирішення проблеми пластикового забруднення і його негативного впливу на мігруючих птахів. Давайте об’єднаємо наші зусилля для вирішення цієї екологічної проблеми. Обмежте використання пластикових виробів і замініть їх екологічно чистими пакувальними засобами.

Традиційно цей день відзначається проведенням семінарів, фестивалів, інформаційних кампаній, які закликають захистити мігруючих птахів та їх середовищ існування від негативного впливу забруднення пластиком по всьому світу. Секретаріат AEWA запрошує організаторів заходів в рамках Всесвітнього дня мігруючих птахів зареєструвати їх на офіційному веб-сайті www.worldmigratorybirdday.org.

Приєднуйтесь до участі у Всесвітньому дні мігруючих птахів.

 

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації