13.05.2019 — 14:35

Майже 900 ОТГ вже створено в Україні, — Зубко

Майже 900 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) вже створено в Україні станом на 10 травня 2019 року. З них в 66 територіальних громадах відбудуться перші місцеві вибори 30 червня, ще 25 очікують на рішення ЦВК. Про це повідомив на своїй сторінці у FB Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном.

«Процес об’єднання громад рухається. Вже 33 міста обласного значення приєднують до себе громади. П’ятірка регіонів-лідерів у реалізації завдань децентралізації залишається незмінною. Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Дніпропетровська, Хмельницька області продовжують очолювати рейтинг областей щодо формування спроможних громад», — зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що 2019 рік буде ключовим в об’єднаних обласних міст. Він також зосередив увагу на тих районах, де досі не створено жодної ОТГ. І таких на сьогодні налічується 94. «Не всі однаково розуміють принцип добровільності при об’єднанні громад. Для когось він означає можливість уникнути реформи і це помилково. В 2020 році чергові місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі громад і вони відбудуться», — підкреслив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр розраховує, що цього тижня парламент прийме ключовий закон №8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який законодавчо ліквідовує дублювання повноважень районної ради і РДА із органами місцевого самоврядування ОТГ, прибере надмірні витрати на утримання апарату РДА, підвищить якість надання послуг за рахунок збільшення фінансування бюджетів органів місцевого самоврядування в частині створення госпітальних округів, нового освітнього простору тощо.

«Сьогодні в Україні створені всі необхідні умови для подальшої успішної децентралізації. Але, щоб реформа стала дійсно безповоротною, нам потрібно остаточно закріпити зміни у Конституції щодо децентралізації», — наголосив Геннадій Зубко.

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України