14.05.2019 — 12:19

Кінологічна служба – на варті!

Чим займається кінологічна служба Національної гвардії України? Які люди там працюють? У чому полягає їхня щоденна діяльність? Із задоволенням розповімо!

Старший солдат Андрій Левчук став кінологом військової частини 3053 Національної гвардії України з двох причин: по-перше, з дитинства дуже любить тварин, особливо ж давніх вірних друзів людини собак, по-друге, кінологом у цій самій частині служив його товариш, який і розповідав Андрію про особливості несення такої служби.

“П’ять років тому, коли  прийшов  у військову частину 3053, звичайно ж, одразу знав, що хочу бути саме в кінологічній службі. Думаю, кожна людина має займатися тим, до чого найбільше лежить душа. З моїм теперішнім напарником, німецькою вівчаркою Леоном, працюємо разом вже понад два з половиною роки. Це мій особистий пес. Я придбав його і привів сюди, аби самостійно дресирувати, бути завжди разом і виховати з нього справжню службову собаку. В кінологічну службу собаки потрапляють різними шляхами. Найкраще, звичайно, коли людина приходить служити зі своїм собакою. Вони вже добре знають один одного, сформована взаємна довіра, значно легше проходить процес дресирування. Також для кінологічної служби собак або купують, або ж розводять самі. День кінолога розпочинається рано-вранці з годівлі тварин, догляду за ними, різноманітних дресирувальних та навчальних занять для підготовки до подальшого виїзду на службу з охорони громадського порядку, конвоювання підсудних, на судові варти. Щодо нашого з Леоном тандему, то на службі ми доповнюємо один одного. Він для мене є вірним та надійним другом і напарником на будь-якому завданні” – ділиться Андрій.

Основними задачами, що виконує кінологічна служба Національної гвардії України є:

– Конвоювання підсудних. Жоден судовий процес не обходиться без кінолога з собакою, що має виконувати як безпосередньо конвоювання, так і затримання, а у разі втечі засудженого повинна працювати по сліду;

– Друга задача: охорона громадського порядку. На патрулювання виходять розшукові та патрульно-розшукові собаки. Службу несуть в паркових, лісопаркових зонах, під час масових заходів або спортивних змагань. Там зазвичай працюють собаки, що навчені пошуку зброї, боєприпасів, вибухових речовин та пристосувань. Також на охороні порядку собаки справляють морально-психологічний вплив – вони є своєрідним потужним стримуючим фактором для потенційного правопорушника.

Завдяки роботі кінологічної служби, злагодженій та професійній діяльності гвардійців та їх собак, що несуть службу у даному підрозділі, вдалося попередити та викрити величезну кількість злочинів і правопорушень у нашому місті.

 

На фото: старший солдат кінологічної служби військової частини 3053 Національної гвардії України Андрій Левчук та службова собака Леон.