15.05.2019 — 09:46

Спецоперація з протидії кору перейшла в активну фазу – стартувала імунізація

З 13 травня у Хмельницькій області стартувала активна фаза спецоперації з протидії захворюваності на кір – мобільні бригади розпочали здійснювати вакцинацію в закладах освіти. З цього приводу у Департаменті охорони здоров’я ОДА провели спеціальну нараду, на якій обговорили робочі моменти у проведенні таких заходів. У заході взяли участь в. о. директора Департаменту Тетяна Косовська, технічний консультант бюро ВООЗ в Україні з питань імунопрофілактики Марія Бачмага, інші відповідальні особи ДОЗ, представники обласного Центру громадського здоров’я та центрів ПМСД Хмельницької області.

У ході наради проаналізували кількість дітей, котрі підлягають імунізації проти кору, обговорили механізми роботи та графіки виїздів мобільних бригад, ситуацію із забезпеченням вакциною. Зокрема, у бригадах має працювати персонал, котрий пройшов підготовку на спеціальному тренінгу, організованому МОЗ. Також мобільні бригади мають бути забезпечені аптечками невідкладної допомоги, розхідними матеріалами, вакцинами з дотриманням вимог холодового ланцюга та коробами безпечної утилізації.

Головне, підкреслила Тетяна Косовська, необхідно відпрацювати механізм роботи та щоденний моніторинг результатів вакцинації.

Головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я Олександр Мирний повідомив, що в рамках додаткових заходів першочергово вакцинуватимуть дітей, котрі не мають жодного щеплення проти кору і тих, хто підлягає вакцинації, в рамках рутинної імунізації. Наразі розраховують точну кількість доз вакцини, які необхідні для цих потреб.

Під час наради технічний консультант бюро ВООЗ в Україні з питань імунопрофілактики Марія Бачмага розповіла представникам центрів ПМСД,відповідальним за роботу у цьому напрямку, про вимоги та особливості проведення імунізації та відповіла на актуальні питання. Також кожен з присутніх отримав друковані матеріали, в яких міститься уся необхідна інформація стосовно додаткових заходів з імунізації, що проводяться в нашій області.

Крім того, представники Департаменту охорони здоров’я та обласного Центру громадського здоров’я підтримують постійний зв’язок з представниками Міністерства охорони здоров’я через мережу Інтернет. Таким чином координують спільні дії для більш ефективного вирішення актуальних питань, що стосуються проведення у Хмельницькій області спецоперації з протидії захворюваності на кір.

Довідково.

Для зупинення спалаху кору у Хмельницькій області з 13 до 24 травня проводиться імунізація дітей віком до 18 років та дорослих з груп ризику, які відвідують організовані колективи. Ці заходи були рекомендовані Оперативним Штабом МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, як невідкладний захід у відповідь на спалах кору в регіоні для зниження захворюваності й смертності серед дітей, віком до 18 років. Ці заходи введено в дію, відповідно до рішення штабу ТЕБ та НС та розпорядження голови Хмельницької ОДА. Було розроблено та затверджено План підготовки й проведення додаткових заходів з імунізації у Хмельницькій області.

Однак, виконання цих заходів не скасовує планові заходи з імунізації в області згідно з Календарем профілактичних щеплень, а також додаткових заходів з вакцинації проти кору серед дітей, віком до 6 років і дорослого населення.

Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я.