15.05.2019 — 17:25

Звіт голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового за перший рік роботи

 

В нинішньому динамічному світі справжній успіх – це успіх суспільний. Це коли ти власними зусиллями долучаєшся до загальної справи побудови і створення розумного і комфортного життя в державі, управлінська система якої працює для кожного громадянина, його потреб і очікувань.

Маємо зробити все можливе, щоб побудувати країну в якій прозорі і прості правила життя, співпраці, загального розвитку. Саме таким принципами керуємось в роботі я і мої однодумці.

В першу чергу хочу подякувати кожному жителю області за сумлінну працю, за активність і небайдужість, за любов до рідного краю, за відповідальне ставлення до своїх обов’язків. Всім разом нам вдалось зробити багато за цей рік.

Нами були визначені пріоритети діяльності:

Забезпечити відкритість і доступність влади, поставлено завдання посадовцям якнайтісніше спілкуватись з людьми, виявляти проблемні питання і негайно реагувати.

Викорінити корупцію, яка гальмує розвиток регіону.

Працювати над покращенням надання медичних послуг через розширення мережі медичних закладів, особливо в сільській місцевості та забезпечення впровадження медичної реформи з вимогою отримання конкретних результатів.

Продовжити зміни та реформування освітнього простору за новими стандартами з метою надання якісних конкурентних освітніх послуг, в тому числі впровадження інклюзії, наші діти на це заслуговують.

Всебічно сприяти реформі децентралізації влади, розвитку місцевого самоврядування, створювати умови для соціально-економічного розвитку територій області.

Докласти максимум зусиль до будівництва належної інфраструктури області, доріг, соціально важливих об’єктів.

Забезпечити соціальний захист вразливим верствам населення.

Підтримувати воїнів-захисників та їх сім’ї.

Першочергово ми включились в роботу з вирішення нагальних проблем, які стояли на порядку денному і які виникають.

Найбільшою і найболючішою проблемою була неготовність міста Шепетівки до опалювального сезону через конфлікт міської ради із ТОВ  «Енергоінвест».

Довелось провести більше десятка робочих груп, детально відпрацювати дорожню карту подолання кризи. Адже найголовніше  – щоб не мерзли люди.

Опалювальний сезон розпочався з невеликим запізненням, але пройшов зиму без зривів. На жаль, йдуть судові справи щодо повернення майна громаді.

     

Активно включились у виправлення катастрофічної екологічної ситуації на річці Хомора:

 – створено Департамент екології та природних ресурсів,

 – ініційовано та проведено спільне засідання комісії ТЕБ та НС з головою Житомирської ОДА та громадськістю,

 – затверджено спільний проект та план-графік виконання робіт з реконструкції очисних споруд Понінківської картонно-паперової фабрики вартістю понад 16 млн. грн. Сьогодні роботи йдуть відповідно до плану,

 – реконструйовано очисні споруди м. Полонне.

Спільне обстеження, проведене 3 травня екологами та громадськістю Хмельницької та Житомирської областей підтвердило значне покращення екологічного стану річки Хоморана території нашої області і спростувало безпідставні звинувачення, що звучали напередодні в ЗМІ.

Вирішена виявлена кризова ситуація з неналежними умовами перебування особливо вразливої категорії дітей з вадами психофізичного розвитку в санаторії «Куява» Ярмолинецького району. На сьогодні рішенням сесії обласної ради реорганізовано заклад шляхом його приєднання до обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» та дітям забезпечені належні умови перебування.

Вирішено ряд земельних питань в області.

Активізовано виділення земельних ділянок воїнам-захисникам. На сьогодні 9 тис. захисників отримали землю у власність.

Оперативно зреагувавши на колективну скаргу, відновлено право користування земельними ділянками жителям Старокостянтинова.

104 тис. га державних земель передано в комунальну власність 39 ОТГ.

Активно працює антирейдерський штаб.

Особлива увага була до стратегічних  інвестиційних проектів.

Розпочато роботу з підготовки Стратегії розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки, затверджено склад керівного комітету та робочої групи.

За даними моніторингових досліджень Світового банку, Україна посідає 3 місце серед країн пострадянського простору за логістичним потенціалом, а Хмельниччина згідно цих даних є першою в Україні, тобто  розвиваючи логістику можна досягти відчутного економічного зростання.

Тому дуже важливим є зрушення питання відновлення діяльності аеропорту «Хмельницький».

Передбачається, що Хмельницький аеропорт буде орієнтований на авіаційні вантажні перевезення та стане першим в Україні авіа транспортно-логістичним вузлом.

У 2018 році підприємству вдалося повністю погасити заборгованість із зарплати і сплатити податки та збори.

Презентовано техніко-економічне обґрунтування реконструкції летовища.

Укладено першу угоду щодо прийняття малої авіації та стоянки трьох літаків АН-2.

Завдяки нашим зусиллям, виконання робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги на суму 375 млн.грн. внесено окремим пунктом до проекту плану заходів на 2019-2021 роки з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року.

Аеропорт комплектується необхідним обладнанням для відновлення польотів, йде реконструкція приміщень та водогону.

Підписано Меморандум про співробітництво та партнерство з асоціацією “Аеропорти України” цивільної авіації на ІІІ Міжнародному економічному форумі “Інвестиційні можливості Хмельниччини”.

Приємно, що маємо тісну співпрацю в цьому питанні та в інших з Хмельницькою обласною та міською радами.

В березні внесено зміни до Програми відновлення та розвитку КП «Аеропорт Хмельницький» на 2018-2022 роки, що передбачають фінансування з обласного бюджету та бюджету м. Хмельницький заходів програми у 2019 році на загальну суму 13,7 млн. грн..

      

Надзвичайно важливим є питання стану та будівництва доріг в області.

У 2018 році загальний обсяг фінансування доріг державного та місцевого значення сягнув 1,7 млрд. грн.. Відремонтовано 160 км доріг на суму 1,4 млрд. грн., на утримання доріг спрямовано 289 млн. грн..

Завершується реконструкція автодороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка на ділянці Західний під’їзд до м. Хмельницький та капітальний ремонт через селище Війтівці.

Побудовано 2 чергу об’їзної дороги довкола м. Дунаївці, будівництво якої тривало більше 10 років. Розпочинається будівництво 3 черги.

На фінальній стадії розширення проїзної частини на аварійно-небезпечній ділянці автодороги Н-03  Житомир-Чернівці у с. Гуменці (Тещин язик).

Капітально відремонтовано ділянку об’їзної дороги, вул. Північної у Кам’янці-Подільському автодороги Н-03.

Відремонтовано всі під’їзні дороги до опорних шкіл.

Вперше містам обласного значення виділені додаткові кошти на ремонти місцевих доріг – 27 млн. гривень.

   

Під особливим контролем перебував об’єкт ділянки дороги М-12, будівництво якої здійснює китайська компанія.

Підрядник зірвав усі строки, в наслідок чого фірма оштрафована на значну суму.

Однак на сьогодні роботи активізовані, збудовано першу ділянку асфальтного покриття поблизу Голоскова Летичівського району.

Ми всі прагнемо кращого життя і отримувати якісні послуги. Розуміємо, що для цього необхідно змінювати систему, яка вже пережила сама себе, потрібні реформи.

Одним із важливих завдань моєї команди є забезпечення впровадження реформ на території області так щоб зміни побачив і відчув кожен житель області.

Що вдалось зробити.

Найголовніше, що подоланий страх перед медичною реформою.

Я вважаю, що реформа первинного рівня надання медичної допомоги проходить досить успішно. Розпочато реформу вторинного рівня.

Завершено реорганізацію усіх центрів ПМСД, яких в області 31, в комунальні некомерційні підприємства.

Підписано майже 1 млн. (77,4%)декларацій з сімейним лікарем. Лікарі первинки отримують гідну заробітну плату(середня в області 14 тис. грн.).

Будується 27 нових амбулаторій з житлом для лікаря, 3 перших відкривають свої двері для пацієнтів. Використовуються для надання медичної допомоги 27 автомобілів, ще 13 найближчим часом буде закуплено для регіону.

В села йде телемедицина, 88,5%функціонуючих амбулаторій забезпечено широкосмуговим інтернетом(всього 243 амбулаторії).

Більше як на 30 млн. грн. закуплено медичного обладнання для лікарень.

Реалізується урядова програма «Доступні ліки», виписано 870 тис. пільгових рецептів на суму 43,5 млн. грн., 2,3 млн. було додатково виділено моїм розпорядженням.

З 1 квітня впроваджені електронні рецепти.

Успішно реалізовується державна соціальна програма «Пакунок малюка», закуплено 9 тис. 283 комплекти, ними забезпечено 6 тис. 843 матері.

Після багаторічних сподівань і очікувань розпочато і на постійному контролі перебуває будівництво нового повнопрофільного корпусу обласної дитячої лікарні. Виділено 30 млн. грн. На сьогодні уже зведено 7 поверхів.

Крім того, на базі існуючої обласної дитячої лікарні створено реанімаційно-консультаційний центр, в складі якого працює 2 виїзні бригади.

Триває реконструкція приміщень для створення потужного обласного центру кардіології та кардіохірургії, капітально ремонтується Хмельницький обласний онкологічний диспансер.

Відремонтовані відділення центральних районних лікарень. Побудовано:

поліклініку в Ізяславі,

палатний корпус, що був ганебним довгобудом з 1991 року в Дунаївцях,

лікувальний корпус в Городку.

Відкрито відділення для гемодіалізних хворих в Дунаївцях, що буде обслуговувати пацієнтів з 5 громад. Та виділені кошти з обласного бюджету і значно покращені умови в відділенні гемодіалізу Хмельницької міської лікарні.

Сьогодення потребує якісних змін в галузі освіти. Тому впроваджуємо нові стандарти, забезпечуємо надання високоякісних освітніх послуг навіть у найвіддаленіших куточках області, робимо їх доступними для дітей з особливими освітніми потребами.

Удосконалюємо мережу закладів освіти, на сьогодні вже функціонує 20 опорних шкіл із 23 філіями. Опорні школи стали центрами інноваційного розвитку учнівського середовища.

Програма «Нова українська школа» працює в усіх закладах, усі першокласники навчаються за новим сучасним державним стандартом.

В рамках реалізації проекту «Новий освітній простір» реалізується 4 проекти за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів.

Капітально ремонтуються навчальні заклади в  Чемерівцях, в с. Судилків Шепетівського, с. Жердя Чемеровецького районів.

В м. Старокостянтинів в ЗОШ №1 роботи вже завершено. Є можливість пересвідчитись наскільки змінився навчальний заклад, яким сучасним і комфортним він став. Все в наших силах.

За допомогою держави та мобілізувавши зусилля місцевих бюджетів нам вдалось реанімувати довгобуди і вже виходимо на фінішну пряму з завершення будівництва:

школи на 260 учнів у с. Залужжя Білогірського району, було розпочато в 1990 році, покращаться умови навчання дітей з 9  сіл Білогірського району і 1 села Ізяславського району;

школи на 274 учня в с. Новолабунь Полонського району, було розпочато у 1991 році;

школи на 200 учнів та 100 дітей дошкільного віку у с. Корчик Шепетівського району,розпочате у 1991 році.

На наступні 3 роки ми запланували збудувати 7 та реконструювати 42 школи.

Завдяки впровадженню інклюзії надано рівний доступ до якісної освіти діткам з особливими освітніми потребами, а їх однокласникам можливість бути уважнішими.

В області функціонують 26 інклюзивно-ресурсних центрів, 10 ресурсних кімнат, 13 медіатек. У цьому році плануємо створити ще 28 ресурсних кімнат і 1 центр.

Забезпечено підвезення учнів – придбано 25 шкільних автобусів та вперше придбали спеціалізований автобус для діток з обмеженою здатністю до пересування.

У 2019 році заплановано придбання ще 10 автобусів. Всього обласний парк налічує 403 автобуси.

Особлива увага була до дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. В минулому році було придбано 34 житлових будинки та квартири для 39 дітей-сиріт, 2 житлових будинки та  земельні ділянки для 2 дитячих будинків сімейного типу та виготовлено проектно-кошторисну документацію для будівництва нового дитячого будинку.Створено 2 нових прийомних сім’ї.

1630 (89%) дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування охоплено сімейними формами виховання.

Реформа децентралізації передбачила передачу повноважень, фінансів на їх реалізацію та відповідальності органам місцевого самоврядування, які на місцях краще орієнтуються в локальних проблемах і ефективніше можуть використати кошти на їх вирішення.

Хмельниччина займає лідерські позиції в Україні з питань впровадження реформи.

В області утворено 47 об’єднаних територіальних громад, їх площа майже 13 тис.кв.км (12,92 тис. кв.км), що складає 62% площі області і це найкращий показник в Україні. До ОТГ увійшли 826 населених пунктів з населенням 525 тис. жителів, 41,2% від населення області.

За рік роботи було утворено ще 5 ОТГ (Білогірську, Улашанівську, Ямпільську, Шаровечківську, Новоставецьку), до 7 діючих громад відбулось приєднання суміжних сільських рад.

Нещодавно надано висновки щодо утворення Плужненської, Заслучненської сільських ОТГ Красилівського району та Нетішинської міської ОТГ.

Бюджетна децентралізація змінила підходи у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів, в результаті чого органи місцевого самоврядування отримали додаткові фінансові ресурси і більшу можливість у маневруванні бюджетними коштами.

Приріст показників у 2018 році до попереднього року досягнуто усіма бюджетами та складає 677 млн. грн:

– міст обласного значення – на 423 млн. грн. та

– 38 ОТГ –на 254 млн. грн.

Реалізовано 183 проекти в громадах, спрямованих на будівництво та капремонти соціальних об’єктів, інфраструктури, ЦНАПів.

Зокрема, акцентуючи увагу на пріоритетному питанні забезпечення питною водою сільського населення області, капітально відремонтовано та введено в експлуатацію 38 об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів, побудовано 158 км та реконструйовано 111 км мереж з централізованим водопостачанням.

Підсумовуючи блок децентралізації скажу, що ми бачимо реальні результати реформи.

До прикладу Ганнопільська ОТГ має сучасну, дуже комфортну, з безкоштовним інтернетом бібліотеку, новий інклюзивно-ресурсний центр, відремонтовані за останнім словом громадського дизайну будинок культури, школу, садочок.

Побудовано в селах нове вуличне освітлення.

Мають підтримку і ефективно працюють фермерські господарства.

До об’єднання громада отримувала  350 тис. грн., утворивши ОТГ бюджет зріс у десятки разів і складає 35-37 млн. грн., 7- 8 млн. грн. з яких вже заробляються громадою.

Бачимо, що люди вчаться і вже вміють самі заробляти для розвитку своїх сіл і це дала децентралізація.

Нові ідеї розвитку і в Городоцькій ОТГ. Проект створення «Лавандового краю», що отримав підтримку жителів громади є не тільки ексклюзивним в Україні, таким, що дасть можливість розвинути галузь туризму, створити туристичну інфраструктуру, а й допоможе розвинути економіку громади, створивши підприємства з виготовлення косметичних  засобів, товарів побуту у стилі «Прованс».

За оцінкою експертів програми «U-LEAD з Європою» спілкування влади і громади в Городоцькій ОТГ є зразком ефективної комунікації.

Ще один приклад. Понад 400 тис. грн. виділило Міністерство культури на унікальний проект – відновлення самчиківки, самобутнього розпису в Самчиках, який кількасот років тому прикрашав кожну хату у селі, жителі до сьогодні зберегли цей особливий стиль розпису.

Звичайне село перетворюється на ексклюзивний арт-об’єкт. Це уже привабило багатьох туристів і спонукало жителів до створення об’єднаної територіальної громади. Людська творчість та ініціатива проклала та показала шлях до можливостей нового розвитку села.

Робота моєї команди щодо реалізації реформи ґрунтується на цілісному підході розвитку територій, створення якісної інфраструктури в селі, селищі: наявність амбулаторії з інтернетом дає можливість забезпечення інтернетом школи, бібліотеки, будинку культури, та обов’язкове влаштування якісних під’їзних доріг.

Громади користуються міжнародними коштами. Зокрема, в області продовжується реалізація проекту “U-LEAD з Європою” зі створення та удосконалення роботи центрів надання адміністративних послуг.

Тому для мене було принциповим питання щоб запрацювала Агенція регіонального розвитку Хмельницької області, яка стане зручним інструментом залучення інвестицій, міжнародної фінансової допомоги для голів ОТГ, керівників районів та міст. На сьогодні Агенція вже працює, ми розробили програму, депутатським корпусом області виділені кошти, затверджено штатний розпис та основні установчі документи, прийняті на роботу фахівці. Сподіваюсь, це буде суттєва допомога громадам області.

Важливою роботою є створення умов та здійснення заходів щодо залучення додаткових надходжень до місцевих бюджетів. Були поставлені конкретні завдання щодо:

детінізації фінансових потоків та легалізації ринку праці;

збільшення надходжень місцевих податків та зборів;

скорочення податкового боргу.

В результаті за підсумками 2018 року додатково до бюджету залучено більше 1 млрд. грн.

Всього до загального і спеціального фондів бюджетів області надійшло податків, зборів, обов’язкових платежів 6,7 млрд. грн..

Вже цьогоріч до відповідного періоду минулого року доходи загального фонду місцевих бюджетів зросли на 12,7% або на 167,4 млн. грн..

За оперативними даними з державного бюджету до місцевих бюджетів надійшло трансфертів в сумі 2,6 млрд грн.

Маємо здобутки і в галузі економіки області.

Попри складну ситуацію в державі, в  промисловому секторі створювалися нові робочі місця та відкривалися нові виробництва.

У жовтні розпочала виробництво суцільних кабельних мереж до автомобілів концерну Volkswagen Хмельницька філія ТОВ «СЕ Борднетце-Україна», створено 260 робочих місць, до кінця року заплановано 500.

В Старосинявському районі ТОВ «А.Т.К.» завершило будівництво соєво-екстрактного заводу – ТОВ «Елеватор Буд Інвест», Створено 175 робочих місць, інвестиції – 1,5 млрд. грн..

Відкрито пусковий комплекс ТОВ «НВК «Екофарм» з виробництва фармацевтичних виробів у Славутському районі, створено 110 робочих місць.

У місті Кам’янець-Подільський відкрито новітню біотеплоелектростанцію потужністю 45 МВт,70 нових робочих місць.

У Теофіпольському районі завершується будівництво ТОВ «Теофіпольська енергетична компанія» біогазової установки по виробництву електроенергії з біогазу, планова кількість робочих місць – 50.

В Ізяславському районі на ТОВ «ЗЕЛЕНИЙ ПАРК», створено 50 робочих місць, планується 100.

Водночас, здійснювалися роботи для:

– відкриття у м. Хмельницький виробництва кабельно-провідникової продукції для автомобільної промисловості литовським підприємством UAB LITHUTEC (Ю ЕЙ БІЛітутек).

 – будівництва у м. Старокостянтинів ТОВ «Старокостянтинівський олійно-екстрактний завод», який входить в групу компанії «Кернел».

Спостерігаємо прогрес в напрямку залучення інвестицій.

Обсяг залучених прямих іноземних інвестицій в економіку області на 01 січня становив 199,5 млн. дол., що на 16,8% більше обсягів інвестицій на початок року (2 місце в Україні за темпами залучення). Інвестиції надійшли із 36 країн світу.

У 2018 році обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 638 і 447 млн.дол.      Порівняно з 2017 роком експорт збільшився на 36,5% (найвищі темпи серед регіонів України), імпорт – на 7,8 відсотка. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 134 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився порівняно з 2017 роком на третину та становив 304 млн. дол.

З метою налагодження ефективної співпраці з бізнесом активізовано роботу консультативно-дорадчих органів з питань підприємництва.Особлива увага приділялась більш широкому залученню  об’єднаних територіальних громад до фінансової підтримки бізнес-проектів у пріоритетних напрямках діяльності.

З метою дерегуляції бізнесу в області розширюється мережа центрів надання адміністративних послуг, в тому числі в об’єднаних територіальних громадах.        Функціонують 33 ЦНАП, у тому числі 9 – при ОТГ,надано 416 тис. адмінпослуг, на 20 % більше ніж у 2017 році.

В рамках Програми “U-LEAD з Європою”, кількість ЦНАП в області збільшилась на 7.

Проводяться зустрічі, робочі наради з керівниками промислових підприємств,бізнес спільнотою.

Організовано ІІІ Міжнародний економічний форум «Інвестиційні можливості Хмельниччини», на якому підписано 3 Меморандуми про співпрацю та партнерство влади області та бізнесу:

– Меморандум з представниками національних компаній “ТАВРІЯ-В”, “Епіцентр К”, “Нова Пошта”, що розвивають свій бізнес на Хмельниччині.

– Меморандум про співробітництво та партнерство з асоціацією “Аеропорти України”.

– Меморандум про співпрацю з громадською організацією “Міжнародний трейд-клуб в Україні”. Така співпраця дасть бізнесу області можливість надати свої пропозиції для залучення інвестицій та передати їх зацікавленим закордонним інвесторам із щонайменше 40 країн.

Під час форуму 30 суб’єктів господарювання Хмельниччини представили свої експозиції та продукцію на виставковій площі. Також відбулися двосторонні переговори «В2В» між вітчизняними і іноземними бізнес-експертами та представниками бізнесу, влади і громадськості Хмельницької області.

Наша область входить в п’ятірку кращих в країні з розвитку агропромислового комплексу.

Посідаємо перші місця за урожайністю пшениці, кукурудзи, сої та ячменю.

У тваринництві – за темпами росту виробництва молока та чисельністю поголів’я корів.

В АПК області реалізовано 26 інвестиційних проектів.

Під урожай 2019 року посіяно понад 245 тис. га озимих зернових культур та 72,6 га озимого ріпаку. Агроформування області продовжують  комплекс весняно-польових робіт, посівні роботи проведені на площі понад 592 тис. га, 75% від плану. Загальна посівна площа сільгоспкультур очікується в межах 1 млн. 183 тис. га.

Всього за останній рік в області створено 16 тис. 824 нових робочих місця, ліквідовано 7 тис.973, маємо позитивний баланс.

Середньомісячна зарплата одного штатного працівника у березні становила 8609 грн.,збільшилась на 1611 грн., на 23%(по Україні 10237 грн., на 16% більша).

За рівнем заробітної плати область посіла 14 місце в Україні.

Легалізовано понад 21 тис. осіб, тільки за січень-березень цього року «виведено з тіні» 2 тис. 809 працівників.

В результаті прикладених спільних зусиль виплачено борги із заробітної плати на 13 підприємствах у сумі 14,1 млн. грн.

Працювали ми над стабілізацією цінової  ситуації на основну групу продовольчих товарів та послуг в області. Зокрема, шляхом розвитку фірмової торгівлі, проведення ярмаркових заходів, координації роботи обласної та місцевих робочих груп.

За даними Держстату України за підсумками 2018 року ціни на більшість основних соціально важливих продовольчих товарів в області (19 позицій з 23) були нижчими, ніж середні ціни по Україні. Індекс споживчих цін за 2018 рік по області становив 109,2% при 109,8% по Україні. При закупівлях товарів, робіт і послуг активно використовується система ProZorro. За 2018 рік  в області через цю систему здійснено 36 тис. 140 закупівель, підтверджена економія бюджетних коштів становить 421 млн. 450 тис. грн.

Активно впроваджувались заходи  з енергоефективності та енергозбереження.

Зокрема в закладах бюджетної сфери працювали над зменшенням залежності від природного газу, переоснащувались котельні, активно утеплювались стіни, дахи, підвали, замінювались вікна.

В області працює 232 котельні на альтернативних видах палива, 25,6%. Діють 31 мала гідроелектростанція та 19 сонячних.

Протягом 2018 року введено в експлуатацію 12 сонячних електростанцій загальною потужністю близько 50 МВт.

З відновлювальних джерел енергії вироблено 113 млн. кВт/год електроенергії, що у 2,3 рази перевищує показник 2017 року.

До 21 року заплановано ввести в дію ще 50 сонячних електростанцій.

Не за залишковим принципом ми прагнули розвивати галузі культури і спорту в області.

Спільно з громадами створювали нові проекти.

Майже 50 тисяч грн. для хворих діток зібрали під час обласного благодійного святкового ярмарку напередодні свята Святого Миколая.

Взяли активну участь у флешмобі “Україна колядує”.

По особливому, разом, продемонструвавши єдність, громади Хмельницької і Тернопільської областей відсвяткували 100-річчя Соборності України.Зібралися близько 3,5 тисяч людей та встановили рекорд України  із максимальною кількістю піднятих національних прапорів – 2500 штук, що зафіксували представники Книги рекордів України.

В рамках проекту «Схід-Захід» разом область прийняла гостей, дітей із Волноваського району Донецької області, аби вони зустріли Великодні свята в родинах подолян, в Дунаєвецькій та Новоушицькій ОТГ.

У 2018 році розпочато впровадження проектів «Створення туристично-інформаційного центру на території курортної зони селища Сатанів» та «Створення туристично-рекреаційної зони «Сквер Потоцьких» у селищі Антоніни Красилівського району», які були відібрані конкурсною комісією Мінрегіонбуду як проекти, що будуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

Вирішили болюче питання нового приміщення для Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Це єдиний в Україні такий музей, який з 1971 року не мав свого приміщення. На нових площах буде можливість експонувати 80 тис. одиниць музейної колекції. Для першої черги виготовлення проектної документації на реставрацію історичної будівлі виділено 1 млн. 720 тис. грн.

Це стало можливим завдяки завершенню будівництва та введенню в експлуатацію ще одного довгобуду – Хмельницького музичного училища та безпосереднього сприяння голови обласної ради Михайла Загородного.

     

Капітально ремонтуються стадіони в Чемерівцях та Старокостянтинові, спортивний комплекс у смт. Сатанів.

Виготовлено проектно-кошторисну документацію та розпочато будівництво Палацу спорту у Хмельницькому, на що за підтримки облдержадміністрації Кабінет Міністрів України виділив 27 млн. грн..

В районах будуються 11 футбольних полів зі штучним покриттям, 11,4 млн. грн.

Відкрито нові види спорту: веслування на човнах «Дракон», практична стрільба,  грепплінг, кінологічний спорт, мотокрос.

За результатами рейтингів за 2018 рік серед регіонів третьої групи України Хмельницька область посіла 2 місце з неолімпійських видів спорту та 3 місце в Україні з олімпійських видів спорту.

На особливому контролі перебували питання соціального захисту населення.

Державною допомогою в області охоплено близько 90 тис. сімей з дітьми, малозабезпечених, осіб з інвалідністю. Надано 1,8 млрд. грн. грошової допомоги.

Найбільша наша увага, повага та вдячність захисникам. Вони не шкодують свого життя, здоров’я, захищають нас від ворога щоб ми могли на мирній землі Хмельниччини будувати краще життя. Наша сумлінна і чесна праця – найбільша подяка нашим захисникам.

Я дякую усім жителям області, що допомагають Збройним Силам боронити  Україну, усім волонтерам, які віддають багато часу, сил, енергії цій благородній справі! Наша допомога важлива на фронті і не менш важлива тут, в мирному житті, куди повертаються після боїв військовослужбовці, де проживають сім’ї захисників.

У 2018 році  на забезпечення житлом членів сімей загиблих учасників АТО та інвалідів з державного бюджету виділено 23,2 млн. грн. на придбання 23 квартир.

Також виділено і виплачено 645,24 тис. грн. одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників АТО та ООС.

450 тис. грн. надано одноразової матеріальної допомоги 9 сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон та зниклих безвісти.

Будується 13 гуртожитків для військовослужбовців.

Приємно, що сьогодні налагоджена конструктивна співпраця та якісна комунікація з народними депутатами, обласним депутатським корпусом, усіма органами місцевого самоврядування, міськими головами. Ми змінили стиль спілкування, спільно визначаємо перспективні напрямки розвитку області, відпрацювали комплексний підхід до вирішення наявних проблем.

Прикладом є спільна робота над реалізацією важливих проектів: відновлення роботи аеропорту, будівництво Палацу спорту та футбольних полів, створення індустріальних парків в Славуті та Хмельницькому. Парк «Хмельницький» Міжвідомча комісія при Мінекономрозвитку включила до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

В області забезпечена спокійна суспільно-політична ситуація.

Правоохоронні органи працюють над викоріненням корупції в нашому суспільстві. Корупції не стало більше, про неї перестали боятись говорити голосно. Оприлюднені затримання корупціонерів є резонансними подіями в ЗМІ і в суспільстві.

За минулий рік і перший квартал цього року направлено до суду 493 протоколи про корупційні діяння, в тому числі 12 по посадових особах ОДА та РДА, притягнуто до відповідальності 234 особи в області. Ми продовжуємо боротися з цим ганебним явищем.

Дорогі подоляни, ми разом з вами весь цей час сумлінно працювали на громаду області, вирішили ряд непростих проблем. Хмельниччина має добрі показники у всіх галузях. Варто відмітити, що відповідно до рейтингу економічних показників, які систематично оприлюднює загальноукраїнське видання «Ділова столиця» – з минулого року область піднялася з 21 на 9 позицію, випереджаючи такі області як Харківську, Запорізьку, Одеську, Житомирську та інші.

Ще раз дякую усім хто працює, підтримує, розуміє, з ким разом ми долаємо цей непростий шлях розвитку Хмельниччини!

Дякую за увагу!

 Слава Україні!