22.05.2019 — 09:00

22 травня щороку відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття

Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний День біологічного різноманіття – це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні проблеми збереження біоти, яка є фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації.

Біологічна різноманітність – це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Зникають з екосистем рослини, тварини і ліси. В більшості виною тому є активна діяльність людини. І занепокоєння про подальшу долю біологічного різноманіття видів на нашій планеті висловлено на Конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, де було запропоновано світовій спільноті в першу чергу звернути увагу на збереження біологічної різноманітності – як живих видів, так і екологічних систем.

Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60 % екологічної системи деградує або використовується нераціонально, що веде до його втрати і негативних наслідків, які в найближчі 50 років можуть погіршитися. Темпи зникнення рідкісних видів є надзвичайно високими. За останні 400 років планета втратила близько 100 видів лише хребетних тварин. На цей час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин перебувають на межі зникнення.

Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – чудова нагода ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Ми маємо докласти максимум зусиль аби зберегти те природне багатство, яке сьогодні ще маємо!