20.05.2019 — 14:46

У Хмельницькому провели дводенну Всеукраїнську конференцію інфекціоністів

16-17 травня у м. Хмельницькому проходила Всеукраїнська науково-практична конференція інфекціоністів «Інфекційні хвороби та біобезпека». Організований захід за сприяння Міністерства охорони здоров’я України, ГО «Всеукраїнська Асоціація інфекціоністів», Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського та Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА. На захід прибули більше 170 учасників із 23 областей України. Серед поважних гостей – академіки, члени-кореспонденти НАМН України, професори, доктори наук, доценти, кандидати медичних наук, Заслужені діячі науки та техніки, Заслужені лікарі України.

Від імені організаторів гостей конференції привітала заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська. Вона підкреслила, що Хмельниччина пишається тим, що уже вдруге приймає таке поважне зібрання інфекціоністів зі всієї України. Тетяна Петрівна наголосила, що на сьогодні інфекційна патологія перебуває під особливою увагою медиків. Окрім сезонних інфекційних хвороб, як-от грип та ГРВІ взимку, а також кишкові інфекції – влітку, додалися ще й захворювання, які керовані засобами імунопрофілактики. Посадовиця згадала про 5 хворих мешканців краю на правець та 1 – на дифтерію, яких подільські медики змогли врятувати завдяки високому професіоналізму.

Заступник директора ДОЗ підкреслила, що серйозне занепокоєння викликає суттєве збільшення кількості випадків захворювання мешканців області на кір. Якщо у 2017 році було зафіксовано лише 11 таких хворих, то з початку цього року на кір вже занедужали близько 4 тисяч осіб. Серед причин – повне не постачання вакцин та імунобіологічних препаратів протягом кількох попередніх років, що призвело до виникнення прошарку населення, яке взагалі не захищене. Олії у вогонь підлила і потужна антивакцинальна кампанія. Через те, як наша область, так і Україна загалом,не мають колективного імунітету, оскільки для цього мають бути вакциновані 95 % від підлягаючого населення.

Через різке підвищення рівня захворюваності на кір, Хмельниччина стала другою після Львівщини, яка працює в контексті додаткових заходів з посиленої імунізації населення області проти цієї хвороби.

Тетяна Косовська підкреслила, що кілька днів тому вийшов Наказ МОЗ, що дає можливість безкоштовно щеплювати доросле населення.Проте ще у квітні подільським лікарям дозволили вакцинувати дорослих за бюджетні кошти. А за 2 дні роботи у закладах освіти мобільні бригади щепили майже 4 тисячі осіб. Серед них – не лише дошкільнята та учні, але й багато педагогів. Саме з цією категорією населення попередньо проводили наради та роз’яснювали необхідність імунізації проти кору.

Посадовиця роз’яснила, що у травні акцент зробили саме на закладах освіти, допоки не розпочалися літні канікули в дітей та відпускна кампанія у вчителів. Далі аналогічні заходи планують проводити у закладах охорони здоров’я.

У Хмельницькій області інфекційна служба представлена потужною когортою спеціалістів. Головним закладом краю у цьому напрямку є Хмельницька міська інфекційна лікарня, яка виконує функцію обласної. Заклад на 150 ліжок, де половина – дитячих. Сьогодні тут відвели окремий корпус для хворих на кір. Тетяна Петрівна вкотре подякувала інфекціоністам краю, які самовіддано, професійно і грамотно борються як зі спалахами небезпечних захворювань, так і зі щоденними викликами.

Під час конференції її учасники заслухали лекції, що стосувалися сучасної інфекційної захворюваності та її впливу на біобезпеку в Україні; подолання проблеми кору в нашій державі, ускладнень при цій хворобі; сучасних підходів до лікування хронічного гепатиту С та інших видів вірусних гепатитів; особливостей перебігу, діагностики та лікування нейроінфекцій у дітей; антисекреторної терапії при лікуванні діареї у дітей; менінгококової інфекції у новонароджених; оптимізації детоксикаційної терапії у хворих на гострі кишкові інфекції; сучасної лікувальної тактики при сальмонельозі; діагностики та лікування цитомегаловірусної хвороби у вагітних; особливостей хронічних форм хвороби Лайма;спалахів гострих кишкових інфекцій у військовослужбовців; синдрому лихоманки у інфекційних хворих;діагностики, лікування та масок ботулізму; особливостей клініко-лабораторних змін у хворих на цироз печінки вірусної етіології; тропічної малярії – як викликів сьогодення; клінічних та імунобіологічних особливостей поєднаної патології ВІЛ/ТБ; лептоспірозу на сучасному етапі; ускладненого перебігу вітряної віспи; клініко-імунологічних зв’язків у хворих з герпесвірусним ураженням нервової системи; сучасного погляду на проблему правця у дітей; міфів та реальності щодо несприятливих подій після імунізації; прогнозів епідеміологічних ризиків при гострих кишкових інфекціях та ін.

Насамкінець президент Всеукраїнської асоціації інфекціоністів, академік НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки України, професор, доктор мед. наук Михайло Андрейчин подякував подолянам за гостинність. Також він висловив сподівання, що влада дослухається до рішень, котрі ухвалені за результатами роботи Всеукраїнської конференції інфекціоністів.

Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я.