22.05.2019 — 09:53

У парі з чотирилапими: проведено змагання з багатоборства кінологів

21 травня у військовій частині 3053 Національної гвардії України за першість частини змагалися кінологи та їхні чотирилапі напарники. У змаганнях взяли участь шестеро військовослужбовців кінологічного взводу військової частини, демонструючи результати роботи з навчання та дресирування найкращих службових собак підрозділу – за призові місця боролися  5 німецьких та 1 бельгійська вівчарка.

Протягом дня інструктори-кінологи змагалися у подоланні смуги перешкод, виконанні комплексу вправ загальної та спеціальної підготовки розшукових собак (пошук по сліду, відбірка речі, відбірка асистента, пошук гільз) та у затриманні умовного правопорушника.

Кожен службовий собака повинен володіти певним набором навичок. Це не лише команди «стояти», «сидіти» чи «голос». Не менш важливими моментами є вміння знайти гільзу чи інші небезпечні предмети за запахом, захищати свого господаря та навіть видирати із рук зловмисника зброю. Аби чотирилапі усе це вміли, кінологам доводиться працювати із ними щодня. І вони роблять це самовіддано та професійно.

«Служба кінологів дуже важлива. Кінолог та собаки попереджають і розкривають у нашому місті тяжкі злочини, серед яких і торгівля наркотиками, і вбивство, затримують небезпечних злочинців, знаходять по сліду правопорушників. Наші собаки навчені знаходити зброю, вибухівку, наркотичні речовини. Окрім того, собаки постійно виїжджають на виконання завдань у зону бойових дій на сході країни. Тому такі змагання проводяться з метою організації якісної підготовки наших чотирилапих помічників. Без них ми б не змогли працювати», – розповів керівник та головний суддя змагань, командир кінологічного взводу військової частини 3053 молодший лейтенант Олександр Заверуха.

За результатами змагань призові місця розподілилися наступним чином :

І почесне місце вибороли старший кінолог кінологічного взводу старший сержант Дмитро Ковалишин зі своїм службовим собакою Ідолом, ІІ місце посів старший дресирувальник кінологічного взводу старший сержант Володимир Крамар зі своїм чотирилапим напарником Даго і ІІІ призове місце – кінолог кінологічного взводу старшина Володимир Бєліков та його службовий собака Ерон.

Надалі переможець змагань буде брати участь у змаганнях з багатоборства кінологів серед усіх військових частин Західного оперативно-територіального об’єднання, які відбудуться влітку цього року.

 

Марина Березюк

Фото: автора