22.05.2019 — 17:34

Вадим Лозовий ознайомився із ходом будівництва сільських амбулаторій

Днями голова облдержадміністрації Вадим Лозовий у ході робочої поїздки районами області відвідав будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що реалізується в області в рамках програми “Доступна медицина”.

Очільник області ознайомився з будівництвом 3 із 27 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що будуються в області: у с.Лісові Гринівці (Хмельницький район), с.Святець (Теофіпольський район) та с. Квітневе (Білогірський район). Як доповів Андрій Колесник, керівник ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника”, що супроводжував Вадима Лозового під час поїздки, активні роботи ведуться по всіх 27 об’єктах. У більшості з них будівництво перебуває на завершальній стадії, а в Квітневому вже проводиться упорядкування території та оздоблювальні роботи всередині.

Амбулаторії будуть забезпечені сучасним медичним обладнанням, вже розпочато тендерні процедури із його закупівлі відповідно до табелю оснащення. Також для сімейних лікарів уже закуплено службові автомобілі, що дозволять їм виїжджати у віддалені населені пункти. Окрім того, в кожній з амбулаторій передбачене окреме житло для сімейного лікаря.

Одна із обов’язкових умов для роботи амбулаторій – наявність якісного інтернет зв’язку, адже передбачається впровадження телемедицини в цих закладах. Завдяки спеціальному обладнанню сімейний лікар, не виходячи з амбулаторії, зможе направити черговому лікарю-спеціалісту у визначеному лікувальному закладі усі необхідні дані про пацієнта, результати аналізів, дані інструментальних досліджень, такі, як наприклад, кардіограма, для отримання фахової консультації. При цьому пацієнту не потрібно буде витрачати час на подорож до лікарні. Також це дозволить забезпечити раннє виявлення станів, що можуть загрожувати здоров’ю чи життю хворого.

Вадим Лозовий поспілкувався з підрядниками, що виконують будівельні роботи, оглянув приміщення амбулаторій. Посадовець відзначив, що будівництво цих амбулаторій є одним із пріоритетів його роботи, адже вони обслуговуватимуть мешканців навколишніх населених пунктів та дозволять для них наблизити якісні медичні послуги.

“Довгий час медичному обслуговуванню сільського населення зовсім не приділялося уваги. Зараз ситуація кардинально змінюється, адже після введення в експлуатацію цих амбулаторій ми зможемо значно покращити рівень медичного обслуговування на селі. Будемо працювати у цьому напрямку і далі, адже у нас  в планах покращення матеріально-технічної бази діючих амбулаторій та забезпечення їх сучасним транспортом, аби лікарі могли надавати допомогу пацієнтам навіть у найвіддаленіших селах,” – зазначив Вадим Миколайович.