24.05.2019 — 09:42

Замість головних позаштатних спеціалістів – групи експертів за напрямками

22 травня у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулася робоча нарада керівництва Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з головними позаштатними спеціалістами, іншими відповідальними особами ДОЗ, представниками закладів охорони здоров’я.

За словами заступника директора Департаменту Тетяни Косовської, підставою для такої зустрічі стали суттєві зміни, що відбулися через введення в дію нових установчих документів, зокрема двох наказів Міністерства охорони здоров’я України. Вони стосуються функцій, прав та обов’язків головних позаштатних спеціалістів ДОЗ, а також змін у роботі атестаційних комісій. Тому керівники ухвалили рішення на етапі підготовки відповідного наказу Департаменту обговорити сам проект з головними позаштатними спеціалістами.

Тетяна Косовська від імені Департаменту подякувала фахівцям за ту роботу, яку вони проводили у статусі головних позаштатних спеціалістів ДОЗ. Таких – близько 120 осіб.

Як пояснила Тетяна Петрівна, у лютому цього року МОЗ видало два накази, що стосуються груп експертів Міністерства, котрі мають прийти на зміну головним позаштатним спеціалістам. Тому Департаменти на місцях зобов’язали вжити заходів щодо утворення та затвердження складу груп експертів структурних підрозділів з питань охорони здоров’я ОДА. При цьому, зазначено в наказі МОЗ, діяльність головних позаштатних спеціалістів не передбачена законодавством. Таким чином, Міністерство зобов’язало визначити групи експертів за напрямами і, відповідно, всі позаштатні головні спеціалісти перейшли в ранг експертів груп ДОЗ. Так, у кожній групі експертів перебуватимуть кілька спеціалістів за напрямками, котрі вирішуватимуть визначені питання колегіально. Відповідно до переліку напрямів медичної діяльності, у МОЗ передбачили групи експертів.

Юрисконсульт ДОЗ ОДА Ірина Третяк повідомила про основні зміни в роботі атестаційних комісій, а начальник відділу кадрів Департаменту Наталія Ткачук розповіла про перспективи введення ліцензії на медичну практику для кожного конкретного лікаря.

Тетяна Косовська озвучила прізвища тих, хто ввійшов до кожної групи експертів за напрямами і підкреслила, що проект відповідного наказу по Департаменту наразі перебуває на стадії обговорення. Тому посадовиця запропонувала вносити на розгляд пропозиції та думки до проекту наказу. Для роздумів на цю тему дали кілька днів. Після опрацювання усіх отриманих пропозицій буде сформована остаточна версія згаданого Наказу по Департаменту, де врахують всі раціональні пропозиції та зауваження.

Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я.