27.05.2019 — 16:57

В. Лозовий: За п’ять років зрозуміло, що зволікати з реформою децентралізації – це втрачати час і можливості

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів. До участі у нараді також долучилися голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови облдержадміністрації, члени робочої групи.

Розпочинаючи засідання, Вадим Лозовий зауважив, що сьогодні реформування місцевого самоврядування здійснюється в існуючому правовому полі без внесення відповідних змін до Конституції України та на добровільних засадах шляхом об’єднання територіальних громад.

Відтак, за його словами, реалізація реформи, а також процес добровільного об’єднання територіальних громад призводить до того, що потребують врегулювання взаємовідносини органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, що здійснюють свої повноваження на районному рівні, особливо у випадках, коли такі громади сформовані в межах усієї території району. Тому постає гостра потреба у розмежуванні їх повноважень.

Утворення адміністративно-територіальних одиниць базового рівня – об’єднаних територіальних громад – спричинила потребу подальшого реформування органів місцевого самоврядування, територіальної організації влади та і на субрегіональному рівні – районному.

Голова адміністрації нагадав присутнім, що Урядом затверджено План заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки та доручено облдержадміністраціям до 1 червня поточного року розробити пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів областей.

Тому з метою моделювання практичної реалізації положень законопроекту «Про основні засади адміністративно-територіального устрою України» та виконання Плану заходів, Мінрегіоном спільно з групою експертів із реформи децентралізації здійснено моделювання системи адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівня та територіальної організації влади саме на прикладі Хмельницької області.

Так, 25 квітня відбулося засіданні круглого столу з питання «Зміни в адміністративно-територіальному устрої, зміна меж районів», на якому Юрій Іванович Ганущак, експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України, директор Інституту розвитку територій представив своє бачення щодо нового адміністративно-територіального устрою Хмельницької області. Мінрегіоном та експертами пропонується утворити у складі області 3 райони (Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівський), які сформовані на базі госпітальних округів.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Світлана Павлишина представила до уваги членів робочої групи проект презентації моделювання системи адміністративно – територіального устрою субрегіонального рівня Хмельницької області, розроблений управлінням регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації.

Основа відмінність даного проекту від проекту Мінрегіону у тому, що тут запропонований варіант поділу області на 5 районів, а не на 3, а саме: Шепетівський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Городоцький.

Також головною відмінністю, за словами Світлани Андріївни, є те, що формування моделі адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня (райони) здійснено відповідно до меж громад (адмін-теродиниць) базового рівня, а не меж районів.

Учасники наради мали можливість обговорити обидва проекти, надати свої пропозиції чи зауваження. За результатами обговорення члени робочої групи віддали перевагу проекту, що передбачає поділ на 5 районів.