28.05.2019 — 09:27

Голосківські юні орнітологи – серед найкращих в Україні

З 21 по 23 травня 2019 року в славному козацькому краї – Черкащині проходив VІІ Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних зоологів. Юннатів і школярів нашої області гідно представляла команда юних знавців світу птахів з с. Голоскова–група вихованців гуртка «Юні орнітологи» Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та членів шкільного клубу «AVES» у складі Грушка Сергія (8 кл.), Білана Дмитра (8 кл.), Чудіновського Олександра (7 кл.).

Команда з Хмельниччини, яку очолював знаний в Україні педагог-новатор, орнітолог, ентузіаст юннатівського руху, керівник названого гуртка й клубу юних орнітологів, вчитель екології, хімії, природознавства та інформатики Голосківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новак Володимир Олександрович, здобула на Зборі ІІ місце у конкурсі-представленні власних досліджень і ІІ місце у конкурсі фотографій.

Крім цього, Грушко Сергій, який показав непересічні дитячі знання світу комах, нагороджений Грамотою організаторів Збору «Кращий ентомолог», а Білан Дмитро – теж на конкурсній основі визнаний кращим знавцем світу птахів і нагороджений Грамотою «Кращий орнітолог.

Для юних знавців зоології з різних куточків країни була організована досить насичена і цікава програма. У перший же день, крім урочистого відкриття, проходив конкурс на краще фото «Дивовижна фауна України» (по 3 фото від кожної команди) та презентація наукових досліджень юних зоологів, де про свої дослідження рідкісної ентомофауни Побужжя і отримані результати доповідав Грушко Сергій і здобув ІІ призове місце.

Після завершення усіх презентацій, для юних зоологів була проведена цікава автобусна екскурсія по місту Черкаси та в місцевий краєзнавчий музей. З високого пагорба біля музею мали змогу милуватись краєвидами Дніпра (тут верхів’я Кременчуцького водосховища).

Наступного дня – переїзд до Канівського природного заповідника, де для юних зоологів було проведено навчальні екскурсії територією парку, після чого – цікавий науково-пізнавальний квест, який крім швидкості, кмітливості, азарту вимагав ще й знань з охорони природи, місцевої флори, ентомології і орнітології. Потім юні зоологи заповнювали спеціальні робочі зошити, де виконували завдання, відповідали на тести і т.д.

Канівський заповідник здивував досить глибокими ярами і високими пагорбами, які позаростали різними видами дерев. Хоча присутність значної кількості учасників не давала можливості  нашим юннатам детально ознайомитись з місцевою фауною, все ж вдалось побачити немало цікавих видів: ящірок, жуків, метеликів і найбільше – птахів.

Саме 22 травня (у день перепоховання Т.Г.Шевченка) учасникам Збору вдалось відвідати святе для кожного українця місце – могилу Тараса Шевченка на Чернечій горі. Крім огляду захоплюючих краєвидів з гори, учасники заходу ознайомилися ще й з експозицією музею Т.Г.Шевченка, дослухаючись до цікавої розповіді екскурсоводів.

На третій день Збору нашу команду чекала цікава екскурсія у зоопарк міста Черкаси, де вони побачили як у зоопарку активно ведеться реконструкція вольєрів для тварин (зараз для копитних). Для хижаків (вовків, ведмедів, видри) вже збудовані дійсно дуже просторі сучасні вольєри (кращих бачити не доводилось у жодному зоопарку). Досить багата колекція плазунів, американських приматів, папуг. Цікаво, що тут розмножуються ще й орлани-білохвости!

Цікавою і захоплюючої була екскурсія по Черкаському центру роботи з обдарованими дітьми (в минулому станція юннатів) – надзвичайно просторою будівлею з великою кількістю   кімнат для занять гуртківців, з власним «зоопарком», великою актовою залою та іншими, необхідними для потреб юннатів, приміщеннями. Все для дітей і розвитку їх творчості!

Найбільше наших юних природолюбів у Черкасах вразило море зелені в усіх куточках міста! Такого «зеленого» міста їм бачити ще не доводилось. Таке враження, що місцеві жителі змагаються між собою у кого навколо будинку більше дерев, кущів, квітів. Це дуже-дуже гарно і може бути за взірець для інших міст України!

А у фіналі заходу – урочисте нагородження переможців і призерів у різних номінаціях. Так як на Збір приїхали кращі представники від областей і у конкурсних змаганнях всім було нелегко, то й призові місця і відзнаки давались непросто, а нагороди – заслужено. Цей Збір запам’ятається голосківським природолюбам надовго.

За підсумками Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів юннати Хмельниччини були серед кращих, адже голосківські юні орнітологи здобули призові місця й отримали свої заслужені нагороди, які відтепер поповнять їх колекцію численних нагород за знання та працю і стануть їх шкільною сторінкою історії!

Вітаємо команду юннатів з с. Голоскова і їх керівника – Новака В.О. з черговим яскравим успіхом, зичимо нових непересічних здобутків на ниві знань орнітології, екології та охорони природи!

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.