28.05.2019 — 11:05

Євросоюз запустив в Україні нову програму покращення онлайн-послуг

Європейський Союз запустив в Україні нову програму підтримки цифрової економіки та суспільства. Про це повідомили у Представництві ЄС в Україні. EU4Digital має розширити переваги єдиного цифрового ринку Євросоюзу для України та інших держав Східного партнерства. Це стимулюватиме економічний ріст, створення робочих місць, покращення життя людей та допомоги бізнесу.

“Гармонізація цифрових ринків призведе до збільшення конкуренції, а це − кращі онлайн-сервіси за кращою ціною. Це залучить інвестиції, активізує торгівлю та працевлаштування, сприятиме соціальному та економічному розвитку країни”, — зауважив голова Представництва ЄС в Україні Посол Хюґ Мінґареллі.

EU4Digital: підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві − це регіональна програма для країн Східного партнерства. Програма розпочалась у січні 2019 року та триватиме до грудня 2021 року. ЇЇ фінансує Європейський Союз з бюджетом 11 мільйонів євро, виконує консорціум на чолі з EY.

Програма має на меті створити єдиний роумінговий простір у країнах Східного партнерства до 2020 року. Це зменшить вартість дзвінків для українців, які подорожують регіоном. Крім того, EU4Digital має забезпечити умови для інновацій і стартапів. Ініціатива включатиме вибір Центру інновацій ІКТ в Україні та проведення навчання в цьому секторі. Зі свого боку, підтримка транскордонної електронної торгівлі спростить експортні процедури, зменшить затримки на кордонах та збільшить безпеку і прозорість операцій, стимулюючи як цифрову економіку в Україні, так і кількість та якість послуг, доступних споживачам.

“Українська система охорони здоров’я, фахівці та пацієнти матимуть переваги від розробки у співпраці з національними органами влади рекомендацій та спільних стандартів у послугах електронного здоров’я, обміну даними та медичних записів”, — зазначили у Представництві ЄС.

Довідково:

Цифровізація України проводиться спільними зусиллями з боку експертних та ділових спільнот, а у 2018 році Уряд затвердив Концепцію та План дій щодо розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018—2020 роки. До пріоритетів Цифрового порядку денного України належать законодавство про цифрову економіку та телекомунікації, цифрову інфраструктуру, а саме стратегію з розвитку високошвидкісного широкосмугового доступу до інтернету, Програма безготівкової економіки у сферах електронної торгівлі eTrade, електронного захисту eTrust та кібербезпеки Cybersecurity, ініціатива “Розумні міста – розумні регіони”, яка зосереджена на децентралізації та реалізації програми електронних навичок eSkills, електронної системи охорони здоров’я eHealth та електронної торгівлі eTrade в регіонах України.