28.05.2019 — 11:28

В Україні розпочато впровадження «Трембіти»

22 травня запрацювала перша електронна взаємодія, реалізована в межах національної системи електронної взаємодії «Трембіта». Будучи основою електронного урядування, «Трембіта» здатна забезпечити глобальний реінжиніринг процесів державного управління з метою їх оптимізації та прозорості. Система здійснює обмін даними без участі людини, що значно пришвидшує процес надання послуг, зменшує можливість механічних помилок та корупційних ризиків.

Перший автоматичний обмін даними завдяки «Трембіті» впроваджено між Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба). Це уможливить проведення більше одного мільйона перевірок даних щомісяця.

Електронна взаємодія впроваджена для ефективної реалізації Урядової програми реімбурсації «Доступні ліки», яка передбачає цілковите або часткове відшкодування з держбюджету вартості лікарських засобів для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом II типу. Держбюджетом на 2019 рік передбачено 1 млрд гривень на цю програму.

Над проектом, окрім зазначених відомств, працювали Державне агентство з питань електронного урядування України, проект USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» і Фонд Східна Європа.

«Від 1 квітня 2019 року НСЗУ адмініструє Урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Рецепт на лікарські засоби в межах програми став винятково електронним. На 21 травня уже виписано 2 мільйона електронних рецептів, за 1,5 мільйонами пацієнти отримали лікарські засоби. За перший місяць роботи аптечним закладам за договором виплачено понад 45 мільйонів гривень. Усі процеси переведені в електронну систему охорони здоров’я. Це забезпечує прозоре, раціональне та контрольоване використання бюджетних коштів. Автоматичний обмін даними між нами та Держлікслужбою є важливою частиною цього процесу», – пояснює Олег Петренко, голова НСЗУ. 

Електронна взаємодія між відомствами дозволяє перевіряти законність отримання аптечними закладами відшкодування з держбюджету за відпущені ліки громадянам у межах програми. Предметом перевірки слугує ліцензія на провадження діяльності з роздрібної реалізації лікарських засобів. Відтепер наявність ліцензії автоматично перевіряється завдяки «Трембіті» тричі під час:

  1. Реєстрації та укладення договору між аптеками та НСЗУ.
  2. Погашення електронних рецептів у аптеках.
  3. Подання аптеками звітів до НСЗУ про відпущені лікарські засоби, на підставі яких здійснюється відшкодування їх вартості.

«Автоматичний обмін даними між НСЗУ та Держлікслужбою за допомогою «Трембіти» спрощує процедуру перевірки аптечних закладів на наявність ліцензії. Такі перевірки забезпечують впевненість у тому, що лікарські засоби за програмою «Доступні ліки» відпускають лише ті аптечні заклади, які мають чинну ліцензію. Відповідно, відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету отримують ті аптеки, які працюють на законних підставах», – додає Олег Петренко.

Нагадаємо, що «Трембіта» – це система електронної взаємодії державних реєстрів та баз даних, що дозволяє відомствам та органам влади безпечно та оперативно обмінюватися необхідною інформацією для більш якісної взаємодії як між собою, так і з громадянами та представниками бізнесу. Окрім того, «Трембіта» надає можливість створювати для населення більш якісні послуги – як офлайнові, так і електронні.

За словами Олександра Риженка, голови Державного агентства з питань електронного урядування, сьогоднішній день без перебільшення можна назвати для України визначним: «Масштабне впровадження «Трембіти» дає початок невідворотним змінам як у взаємодії державних органів між собою, так і у взаємодії бізнесу і громадян – із державою. Адже це – швидкість та прозорість державних процесів, що виливається в економію часу та раціональне використання бюджетних коштів. І, безумовно, то є більша зручність для громадян. Їм не доведеться більше звертатись до одного органу, щоб взяти якусь довідку для іншого. Із «Трембітою» бігати починають дані, а не люди».

Найближчим часом також заплановано запуск електронних послуг із ліцензування в медичній сфері: онлайн можна буде отримати ліцензії на виробництво, продаж та імпорт ліків, що забезпечить іще більшу прозорість стосовно аптек-учасників програми «Доступні ліки».

«За підтримки нашого проекту було проведено дослідження щодо стану розвитку державних інформаційних систем, яке засвідчило, що понад 80% персональних даних все ще дублюються в державних реєстрах. Це означає незручність в отриманні послуг (адже громадянам треба щоразу збирати одні й ті самі довідки для різних установ), корупційні ризики та низьку ефективність роботи держорганів. Крім того, це величезні додаткові витрати – приблизно 21 млн грн щороку йде на утримання одного реєстру, тоді як їх понад 350. Тому налагодження електронної взаємодії у межах «Трембіти» було одним із пріоритетних завдань для нас і наших партнерів», – підкреслив Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Система Трембіта розроблена та впроваджується за підтримки проекту «EGOV4UKRAINE» програми «U-LEAD з Європою», яка фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією.Співробітниками проекту «EGOV4UKRAINE» надано консультативну допомогу із технічного підключення до системи «Трембіта» та відлагодження електронної взаємодії. 

Джерело