29.05.2019 — 11:10

В. Лозовий: Мешканці області повинні відчувати, що влада піклується про дозвілля та їх здоров’я

28 травня, під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації, директор Департаменту природних ресурсів та екології обласної державної адміністрації Тетяна Дзюблюк доповіла про хід виконання Програми поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки.

За даними статистичної звітності на підприємствах Хмельницької області у 2017 році (статистичні дані за 2018 рік буде оприлюднено у вересні 2019 року) утворилося 0,93 млн т відходів І-V класів небезпеки.

На 01 січня 2018 року в області було накопичено 323,8 т відходів І класу небезпеки, з них – 253,5 т становили непридатні та заборонені до подальшого застосування хімічні засоби захисту рослин (далі – ХЗЗР), 97,6 т – ІІ, 1405,9 т – ІІІ та 8649163,3 т – ІV класів небезпеки, з яких 8523814,9 т становлять тверді побутові відходи.

В області переробляється і повторно використовується 36,8 т полімерних відходів; передано на переробку в якості вторинної сировини 192,2 т відпрацьованих шин; 160,5 т відпрацьованих мастил використано в різних технологічних процесах; на утилізацію передано 15,9 т гальванічних шламів та 71,7 т відпрацьованих акумуляторів. Цього ж року утворилося відходів від надання послуг з охорони здоров’я людей – 15,4 т, передано спеціалізованим організаціям – 15,1 тонн відходів.

Тетяна Василівна повідомила, що з метою впровадження системного підходу до поводження з відходами на регіональному рівні, зменшення обсягів утворення відходів, ефективної системи сортування відходів з вилученням ресурсоцінних компонентів, переробкою їх на матеріали та вироби, а також визначення місць під будівництво (технічне налаштування) регіональних полігонів (сміттєпереробних заводів), що відповідають сучасним стандартам та санітарним нормам, затверджено Програму поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки.

На сьогодні прийнято та затверджено 16 районних та міських (міст обласного значення) програм поводження з відходами.

Також доповідач зауважила, що проблема відходів є актуальною й досить гострою для сільської місцевості. За її словами, у більшості сільських населених пунктах відсутні програми поводження з відходами, схеми санітарної очистки населених пунктів та правила благоустрою, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ та погіршує екологічний і санітарний стан прилеглих територій.

Так, за інформацією районних державних адміністрацій, міст обласного значення та інших органів місцевого самоврядування на 01.05.2019 у Хмельницькій області нараховується 727 сміттєзвалищ та полігонів твердих побутових відходів, у тому числі 692 сільських сміттєзвалища у відданні сільських рад, та 21 полігон і 14 селищних сміттєзвалищ, які знаходяться на обслуговуванні комунальних підприємств.

Посадовець повідомила, що на сьогодні Департаментом природних ресурсів та екології облдержадміністрації сформовано та ведуться реєстри місць видалення відходів та об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів. На 01 травня 2019 року погоджено та затверджено 464 паспорти місць видалення відходів, у тому числі для 408 сільських, 11 селищних сміттєзвалищ та 21 полігону твердих побутових відходів, 639 реєстрових карт об’єктів утворення відходів, 33 реєстрових карти об’єктів оброблення та утилізації відходів та розроблено 903 технічних паспорти на відходи.

Крім того, проблемним питанням залишається незадовільний екологічний стан та незавершена паспортизація місць видалення твердих побутових відходів на території селищних та сільських рад. Із 692 сільських сміттєзвалищ твердих побутових відходів паспортизовано усього 408.

Роздільний збір відходів запроваджено у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Славута, Старокостянтинів, Нетішин та Волочиськ. З минулого року запроваджено роздільне збирання твердих побутових відходів в окремих населених пунктах Городоцького, Ізяславського, Новоушицького, Полонського, Старокостянтинівського, Чемеровецького, Ярмолинецького районів та частково у селищі Віньківці, з початку цього року – у Теофіпольському районі. Усього роздільне збирання відходів запроваджено у 27 населених пунктах області.

Також існують проблеми подальшого запровадження роздільного збирання корисних компонентів відходів, що пов’язано, насамперед, з відсутністю реального стимулюючого ринку збуту цих компонентів, зацікавленості у цій проблемі. Крім цього, вторинне використання, переробка та знешкодження твердих побутових відходів потребують вкладення значних коштів. Для часткового вирішення проблеми щодо зменшення обсягів утворення відходів у м. Хмельницький з 2016 року уведено в дію сміттєсортувальну лінію СЛ-120, яка з часом дасть змогу розвантажити діючий полігон твердих побутових відходів на 20-30 %, та здано в експлуатацію когенераційну установку з дегазації полігону. Сміттєсортувальна лінія функціонує також у м. Дунаївці.

За інформацією виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради у серпні минулого року на полігоні твердих побутових відходів за кошти приватного інвестора побудовано технологічну лінію з дегазації полігону для вироблення електроенергії, що значно підвищило безпеку його експлуатації. Усього в області діє 33 суб’єкти з приймання вторинної сировини.

З 2015 року на базі Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств створено пункт приймання вторинної сировини (скло, папір, пластик). Для відокремлення ресурсоцінних компонентів цьогоріч комбінат планує встановити на полігоні твердих побутових відходів сортувальну лінію.

З 2017 року у селищі Теофіполь та с. Михнівка Теофіпольського району відкрито пункт прийому вторинної сировини (пластик, картон). Приймальні пункти вторинної сировини діють також на території селищ Білогір’я (1 пункт з приймання макулатури), Ярмолинці (2 пункти по заготівлі, переробці металобрухту чорних металів), містах Хмельницький (23 пункти з приймання чорних та кольорових металів, склотари, макулатури та ПЕТ-пляшки) та Нетішин (2 пункти – макулатури, склобою, металобрухту та встановлено сітчасті контейнери для збору ПЕТ-пляшки).

Торік у м. Городок налагоджено роботу гідравлічного пресу для пресування вторинної сировини. У минулому році на базі Новоушицького комунального підприємства ГП “Комунальник” створено сортувальний центр вторинної сировини із складування та пресування паперу та пластику. На базі правління Чемеровецького районного споживчого товариства створено пункт приймання вторинної сировини.

На виконання заходів Програми з розроблення схем санітарного очищення населених пунктів та правил благоустрою у цьому році розроблено та затверджено такі схеми у Віньковецькому районі – 26 населених пунктів, Шепетівському – 52, Кам’янець-Подільському – 3, Славутському та Старосинявському – 1. У цьому році затверджено схеми 9 населених пунктів Віньковецького та Підпилип’янської сільської ради Кам’янець-Подільського районів.

Усього схеми санітарного очищення затверджено по 409 населених пунктах, при цьому наявні схеми не враховують такого елемента, як роздільний збір ресурсоцінних компонентів. Відповідно до рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій органам місцевого самоврядування рекомендовано до 01 серпня 2019 року розробити та затвердити місцеві правила благоустрою території населених пунктів. Правила благоустрою затверджено по 429 населених пунктах.

На виконання Програми на 2018 рік з різних джерел надходжень було заплановано 85400,0 тис. гривень. Використано 22405,0 тис. грн на закупівлю спецтехніки, контейнерів, облаштування сміттєвих майданчиків, з яких 3600,0 тис. грн – кошти місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, які використано на заходи з утилізації побутових відходів та благоустрій сміттєзвалищ населених пунктів області. Загалом заходи у рамках Програми спрямовувалися на створення комплексної системи управління відходами різних видів, обмеження їх негативного впливу на довкілля і здоров’я населення області.

Голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий звернув увагу на активізацію роботи щодо виконання заходів програми.

“Державна екологічна інспекція в області також повинна активніше проводити перевірки з дотримання вимог природо­охоронного законодавства під час експлуатації полігонів та сміттєзвалищ твердих побутових відходів, виявлення фактів використання полігонів без оформлення правовстановлюючих документів на право постійного користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться. Мешканці області повинні відчувати, що влада піклується про дозвілля та їх здоров’я”, – додав Вадим Миколайович.