28.05.2019 — 16:18

На колегії ОДА проаналізували стан розрахунків за спожитий природний газ та електроенергію в області

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, міських (міст обласного значення) рад та об’єднаних територіальних громад.

Розпочалася колегія із вручення нагород. Так, відповідно до Указів Президента України, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм присвоєно почесні звання:

«Заслужений артист України»

Качуринцю Сергію Євгеновичу – солісту балети академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії.

«Заслужений працівник сільського господарства України»

Турчинцю Володимиру Івановичу – генеральному директору товариства з обмеженою відповідальністю «Волочиськ – агро» агропромхолдингу «Астарта-Київ», м. Волочиськ.

З першого питання про роботу органів влади щодо розрахунків за спожитий природний газ та електроенергію комунальними підприємствами, що надають послуги централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також споживачами за отримані житлово-комунальні послуги доповів начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Сергій Дашковський.

Він зазначив, що з початку 2019 року обсяг дебіторської заборгованості на підприємствах житлово-комунального господарства області зріс на 13,4% і на 01 квітня становить 1214,8 млн гривень. При цьому понад 92% від усієї дебіторської заборгованості – це заборгованість з різниці в тарифах (747 млн грн) та борги населення (375,2 млн грн) за спожиті житлово-комунальні послуги.

Кредиторська заборгованість підприємств галузі зросла на 22,7% і становить 959,3 млн грн, 83,3%  цієї заборгованості – борги за спожиті природний газ та електроенергію.

У структурі вироблених послуг теплопостачання частка природного газу становить понад 80%, витрат на оплату праці – 8,5%, на закупівлю матеріалів – усього 1,4 відсотка. Розмір середньомісячної заробітної плати на підприємст­вах сфери теплопостачання становить 8248,22 гривень.

У послугах водопостачання та водовідведення частка витрат на електроенергію становить понад 28%, на оплату праці – 42%, на матеріали – 0,6 відсотка. Розмір середньомісячної заробітної плати на підприємствах сфери водопостачання та водовідведення становить 7132,31 гривень.

Підприємствами комунальної теплоенергетики у січні-березні цього року реалізовано послуг на суму 665,2 млн грн, оплочено споживачами 586,2 млн грн, рівень розрахунків за послуги теплопостачання – 88,1 відсотка.

Заборгованість споживачів за надані послуги, з урахуванням боргів минулих років, становить 312,5 млн гривень. Зокрема, населення за послуги теплопостачання заборгувало 270,7 млн гривень. Рівень розрахунків населення за отримані послуги опалення та гарячого водопостачання в середньому по області становить 77,2%, бюджетних установ – 87,5%, інших комерційних споживачів – 92,3 відсотка.

За вказаний період підприємствами комунальної теплоенергетики спожито 63,4 млн куб.м природного газу на суму 527,6 млн грн, що на 14,4% або 10,7 млн куб.м менше ніж за аналогічний період 2018 року. Оплочено за природний газ 403,4 млн гривень.

Рівень розрахунків за природний газ у 2019 році становить 76,4%, у 2018 – 58,7 відсотка.

Заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики за природний газ, з урахуванням боргів минулих періодів, становить  785,6 млн гривень.

Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства області за січень-березень 2019 року реалізовано послуг на суму 105,4 млн грн, спожива­чами оплочено 100,3 млн грн, рівень розрахунків за послуги централізованого водопостачання та водовідведення становить 95,2 відсотка. Заборгованість споживачів за отримані послуги, з урахуванням боргів минулих років, ста­новить 37,8 млн грн, у тому числі, населенням заборговано 29,8 млн гривень.

Рівень розрахунків населення за отримані послуги водопостачання та водовідведення за січень-березень 2019 року становить 88%, бюджетних установ – 94%, інших комерційних споживачів послуг – 98,8 відсотка.

Для виробництва послуг водопостачання та водовідведення за 3 місяці 2019 року використано 16,7 млн кВт год електроенергії на суму 37,8 млн грн, що на 27% або 3,6 млн кВт год більше ніж у 2018 році. Цими підприємствами оплочено 40,3 млн гривень. Рівень розрахунків підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію за січень-березень 2019 року становив 106,7 % а за відповідний період 2018 – 131,9 відсотка.

З початку 2019 року заборгованість за електроенергію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області зменшилась на 2,5 млн грн або 17% і на 01 квітня становить 11,9 млн гривень.

При цьому, додав Сергій Михайлович, сума невідшкодованої різниці в тарифах сягає 178,1 млн грн та у 15 разів перевищує борги за електроенергію.

Варто відзначити, що майже на всіх підприємствах борги за електроенергію стабільно зменшуються. Але є й такі підприємства, які нарощують борги. Серед них Славутське управління водопровідно-каналізаційного господарства. Це підприємство з початку року збільшило заборгованість за електроенергію на 234,6 тис. гривень.

Також нарощує борги комунальне підприємство “Ізяслав водоканал” (+100,7 тис.грн) та Теофіпольське виробниче управління житлово-комуналь­ного господарства (+70 тис.грн).

Загалом в області приєднано до зовнішніх інженерних мереж систем централізованого теплопостачання 2146 житлових будинків та 1185 нежит­лових будівель. Вузлами комерційного обліку теплової енергії на 01 травня 2019 року оснащено 2006 або 93,5% багатоквартирних житлових будинків та 998 або 84,2%  нежитлових будівель.

Так, у містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ засобами обліку оснащено усі житлові будинки, які мають технічну можливість такого оснащення. Найнижчий рівень оснащення житлових будинків засобами обліку теплової енергії у містах Дунаївці (30,3%) та Ізяслав (25%). Нежитлові будівлі стовідсотково оснащено засобами обліку теплової енергії у містах Дунаївці та  Шепетівка, селищах Понінка та Теофіполь.

Крім того, до інженерних мереж централізованого водопостачання області приєднано 4060 житлових будинків. З них засобами обліку води (будинковими або квартирними) оснащено усього 1736 або 42,8 відсотка. Стовідсотково засобами обліку води оснащено житлові будинки у містах Деражня та Городок.

За рівнем оснащення будівель засобами комерційного обліку теплової енергії область перебуває на 6 місці в Україні.

Одними з основних постачальників послуг з газопостачання мешканцям області є підприємства ТОВ “Хмельницькгаз збут” та ДП “Шепетівкагаз” ПАТ “Шепетівкагаз”.

За інформацією цих підприємств на початок 2019 року заборгованість населення за послуги газопостачання становила 565,3 млн гривень. За січень-березень населенням області спожито 147,5 млн куб. м природного газу на суму 1,2 млрд гривень. Оплачено ними, з урахуванням пільг і субсидій, 1 млрд гривень. Рівень розрахунку населення за спожитий природний газ становить 87,6 відсотка.

Бюджетними установами області спожито природного газу 1,9 млн куб. м на суму 22,3 млнгрн, оплочено 18,9 млн гривень. Рівень розрахунків бюд­жетних установ за спожитий у І кварталі 2019 року природний газ становить 84,6%, у тому числі, установи, які фінансуються з державного бюджету, розрахувалися на 78,5%, з місцевого – на 87,7 відсотків.

Основним постачальником послуг з електропостачання мешканцям області є ТОВ “Хмельницькенергозбут”. За І квартал 2019 року усіма споживачами електроенергії використано 599,9 млн кВт год електроенергії на суму 906,5 млн грн, оплочено– 727,6 млн грн, рівень розрахунків– 80,3%,у тому числі, населенням– 55,2 відсотка.

За даними Державної служби статистики України за рівнем розрахунків населення за житлово-комунальні послуги (газопостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, утримання будинків та прибудинкових територій, вивезення побутових відходів) у 2017-2019 роках область постійно перебувала на 1-4 місцях у державі.

У березні цього року рівень розрахунків знизився і область переміс­тилася на 9 місце в Україні, що, ймовірно, пов’язано з монетизацією субсидій з березня 2019 року.

У березні поточного року рівень розрахунків населення за житлово-комунальні послуги становить 97,8%, у тому числі, населення, яке отримало субсидії за житлово-комунальні послуги, розрахувалося усього на 69,5 відсотка.

Підсумовуючи дане питання, голова адміністрації наголосив, що необхідно посилити роз’яснювальну роботу, вживати заходи щодо економії  води, газу та електроенергії.

“Наразі, область готується до нового опалювального сезону і вже зараз потрібно провести реконструкцію та модернізацію об’єктів житлово-комунального господарства, здійснити заходи з енергозбереження, що забезпечить зменшення енергоємності житлово-комунальних послуг”, – сказав очільник області.