30.05.2019 — 10:27

Маємо чітко розуміти, з чого ми починаємо і чого хочемо досягти, – Вадим Лозовий

29 травня в облдержадміністрації у форматі круглого столу відбулася зустріч представників облдержадміністрації, Агенції регіонального розвитку області, навчальних закладів та громадських організацій, присвячена обговоренню важливих питань щодо створення Стратегії регіонального розвитку Хмельниччини на 2021-2027 роки, робота над якою розпочалася декілька місяців тому.

Обговорення було ініційоване у рамках проекту «Синергія дій громадськості, влади та бізнесу в форматі енергетичного кластеру задля енергетичної реформи Хмельницької області», який впроваджують Хмельницький енергетичний кластер та громадська організація Екоклуб під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Як зазначив Степан Кушнір, голова правління Хмельницького енергетичного кластеру, мета зібрання – забезпечити співкоординацію процесу створення Стратегії регіонального розвитку області в контексті двох тем: енергоефективності та розвитку відновлювальних джерел енергії, визначитися, яким має бути цей розділ, а також напрацювати ідеї для подальшого обговорення.

Голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, розповідаючи про своє бачення тих факторів, що мають бути враховані при створенні Стратегії, наголосив, що перш за все, цей документ має бути реалістичним. Для цього в його основу потрібно закладати детальний аналіз тих показників, які область має на сьогодні, адже саме так можна визначити потенціальні точки економічного зростання.

“Щоб написати реальну стратегію, потрібно проаналізувати, що маємо зараз і на чому можемо отримати найкращу динаміку. На основі цього аналізу будемо визначатися з основними напрямками. Вони можуть бути представлені як у вигляді бізнес-проектів, що дозволять презентувати інвестиційну привабливість нашого краю, так і у вигляді соціальних проектів, що можуть претендувати на підтримку з обласного бюджету. Найголовніше, ми повинні чітко розуміти, з чого ми починаємо і чого хочемо досягти. Тоді ця стратегія буде правильною,” – сказав Вадим Миколайович.

Коментуючи свою позицію щодо енергетичної галузі та місця її у Стратегії регіонального розвитку, голова підкреслив, що до будь-якої стратегії потрібно застосовувати комплексний підхід: “Ми знаємо, що зелена енергетика – це наша перспектива, наше майбутнє. Але потрібно задаватися і питанням її вартості, адже це безпосередньо впливає на тариф для громадян. Окрім того, маємо враховувати постійну зміну правил гри на цьому ринку. Попереду запровадження вільного енергоринку. З одного боку цей крок дозволить подолати проблему монополії. З іншого боку, виникають ризики з боку недобросовісних компаній, одним з який і є ціна в платіжці за електроенергію, яку отримає пересічний громадянин. “

Саме тому Вадим Лозовий наголосив, що усі напрямки розвитку, що закладаються у стратегії, потрібно всебічно проаналізувати та визначити, який вплив вони матимуть на кожну із сфер економічного та соціального життя області. Важливими складовими успішності цього документу, на його думку, також є реальна оцінка фінансового ресурсу, який закладається на реалізацію поставлених завдань. Окрім того мають бути  враховані  як національні стратегічні цілі, так і позитивний досвід окремих територій регіону.

У ході дискусії учасники круглого столу обмінялися своїми думками щодо місця альтернативної енергетики в розвитку Хмельниччини та перспектив впровадження енергоменеджменту та енергоаудиту, обговорили виклики та проблемні питання, що виникають під час роботою над написанням Стратегії регіонального розвитку області, критерії оцінки її ефективності.

Також присутні мали можливість подати пропозиції щодо кандидатур, які мають увійти до складу фокус-групи, що відповідатиме за підготовку розділу Стратегії, де буде викладене бачення основних цілей та шляхів їх реалізації в сфері енергетики.