31.05.2019 — 16:34

У Департаменті охорони здоров’я провели чергову колегію

30 травня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я відбулася чергова колегія. На ній розглянули питання дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в закладах охорони здоров’я області за підсумками акредитації закладів у 2018 році, дотримання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів у ЗОЗ області, а також стану організації та виконання протипожежних заходів в ЛПЗ області.

Так, головний епідеміолог відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню ДОЗ ОДА Олександр Мирний поінформував, що у світі рівень захворюваності на внутрішньолікарняні інфекції (ВЛІ) серед пацієнтів і персоналу визнано індикатором якості та безпеки надання медичних послуг. Передумовами виникнення ВЛІ, серед іншого, є незадовільний санітарно-технічний стан та матеріальне забезпечення відділень медичних закладів, насамперед тих, де проводять значну кількість інвазивних діагностичних чи лікувальних процедур.

В цілому по Україні, у 2018 році зареєстровано 3216 випадків внутрішньо-лікарняних інфекцій, що дещо більше, ніж у 2017 році. Проте, у порівнянні з 2013 роком, ця кількість скоротилась більш, як удвічі. У Хмельницькій області в минулому році зафіксували 3 випадки внутрішньолікарняних інфекцій.

Головним і найбільш дієвим інструментом для зниження рівня ВЛІ Олександр Мирний вважає впровадження дієвої системи інфекційного контролю на рівні кожного закладу. Основою системи контролю та профілактики ВЛІ, у т. ч. спричинених мікроорганізмами, резистентними до дії антимікробних препаратів, є облік і реєстрація кожного такого випадку.

За результатами проведених акредитацій та аналізу даних річного звіту в усіх закладах існує низка порушень санітарного законодавства, пов’язаних як з незадовільним матеріально-технічним забезпеченням, так і з неналежним виконанням своїх функціональних обов’язків медичним персоналом.

Головний епідеміолог ДОЗ ОДА надав рекомендації щодо покращення рівня дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в ЗОЗ області.

Про якість лікарських засобів у закладах охорони здоров’я області та дотримання відповідних вимог законодавства доповідав начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області Ігор Мілінчук. Він зазначив, що у 2018 році проведено 32 планових перевірки дотримання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах області. За результатами зазначених перевірок встановлено 121 порушення вимог законодавства щодо якості лікарських засобів, надано 30 приписів про усунення порушень вимог законодавства щодо якості лікарських засобів і 2 розпорядження про встановлення заборони реалізації та медичного застосування лікарських засобів. Складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення законодавства України щодо забезпечення якості лікарських засобів, винесено 2 постанови за справами про адміністративні правопорушення законодавства України щодо забезпечення якості лікарських засобів на загальну суму 612,00 грн.

За 5 місяців 2019 року Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області провела 9 планових перевірок дотримання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах області. За результатами цих заходів виявлено 23 порушення вимог законодавства щодо якості лікарських засобів, надано 8 приписів про усунення порушень вимог законодавства щодо якості лікарських засобів.

На завершення своєї доповіді, Ігор Мілінчук рекомендував керівникам ЗОЗ області вживати необхідних заходів, щоб в подальшому не допускати порушень вимог законодавства щодо якості лікарських засобів та медичної продукції.

Про стан організації та виконання протипожежних заходів в ЛПЗ області звітував т.в.о. заступника директора КНП «Хмельницький обласний центр громадського здоров’я» Хмельницької обласної ради Андрій Льовочка. Він повідомив, що загорянь та пожеж в лікувально-профілактичних закладах області у I кварталі 2019 року не зареєстровано. У вересні 2018 року адміністрація Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні повідомила про пожежу, що сталася в Орининській районній лікарні №2 (с.Оринин Кам`янець-Подільського району), яка виникла внаслідок підпалу невідомими особами. Приміщення на момент підпалу було відключено від комунікацій (електропостачання), оскільки давно не експлуатується.

Усі ЛПЗ області затвердили План-заходи з пожежної безпеки на 2018 та 2019 р. і надали інформацію про виконання. У закладах охорони здоров’я області відповідними наказами призначені відповідальні особи за стан пожежної безпеки, розроблені інструкції про дотримання правил пожежної безпеки та організовано проведення відповідних інструктажів.

Перед початком весняно-літнього та осінньо-зимового періодів розробляються відповідні накази та вживаються заходи щодо посилення пожежної безпеки.Лікувальні заклади забезпечуються первинними засобами пожежогасіння, проводяться виміри опору ізоляції електромереж, захисного заземлення та пристроїв блискавкозахисту.

У 2018 році заклади обласного підпорядкування провели протипожежні заходи за рахунок використання додатково виділених коштів в сумі 7,8 млн.грн. Зокрема, повністю або частково встановлено автоматичну пожежну сигналізацію та оповіщення про пожежу, підключено до централізованого пульту спостереження у 15 обласних лікувально-профілактичних закладах, дитячих санаторіях та Хмельницькому базовому медичному коледжі. Блискавкозахист змонтовано у 5 закладах. Дерев’яні конструкції оброблено захисними розчинами в 11 закладах.

Проте потребує вирішення низка питань, що були виявлені під час перевірок. Андрій Льовочка повідомив, що головною причиною недостатнього рівня виконання заходів з ПБ залишається незадовільний рівень фінансування, виконавської дисципліни та відповідальності адміністрації закладів. Він надав рекомендації щодо усунення недоліків керівникам зазначених закладів.

Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я