05.06.2019 — 15:01

В обласному онкодиспансері увіковічнили пам’ять колишнього головного лікаря закладу В’ячеслава Шаренка

5 червня на фасаді Хмельницького обласного онкологічного диспансеру відкрили барельєф на честь колишнього головного лікаря закладу В’ячеслава Шаренка. Це людина, котра доклала чимало зусиль до заснування одного з перших в Україні спеціалізованих онкологічних закладів – Хмельницького обласного онкодиспансеру.

Відкрили пам’ятний барельєф заступниця голови Хмельницької ОДА Світлана Павлишина, заступниця голови Хмельницької обласної ради Тетяна Зеленко та директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич. Освятив його священик Храму Святого Пантелеймона отець Діонісій.

Світлана Павлишина підкреслила, що розвивати та вдосконалювати медичну галузь ми зможемо лише тоді, коли будемо пам’ятати і цінувати свої традиції, які закладали такі лікарі як В’ячеслав Шаренко.Бо він не просто займався лікувальною справою, а й зорганізував онкологічну службу області в цілому, активно займався громадською діяльністю.

Тетяна Зеленко подякувала лікарям та персоналу закладу за те, що сповна віддаються своїй справі та допомагають пацієнтам, для яких медики є останньою надією.

Директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич нагадав, що однією з головних заслуг В’ячеслава Шаренка є створення одного з перших онкологічних закладів нашої держави та організація роботи усієї служби. Яків Миколайович наголосив, що протягом останніх років завдяки сприянню депутатського корпусу виділяються суттєві кошти на покращення матеріально-технічної бази закладу, придбання медикаментів. Побажав, щоб якомога більше хворих виходили з Хмельницького онкодиспансеру здоровими.

Багато теплих слів про В’ячеслава Шаренка лунало з вуст його колеги та соратника, Заслуженого лікаря України, заступника головного лікаря з медичних питань Хмельницького обласного онкодиспансеру Миколи Таболи, дружини Марії Шаренко, нинішнього головного лікаря закладу В’ячеслава Мороза.

На завершення заходу посадовці вручили працівникам Хмельницького обласного онкологічного диспансеру нагороди від представників Хмельницької обласної державної адміністрації, обласної ради, Департаменту охорони здоров’я, ХООД та профспілкового комітету закладу.

Довідково.

В’ячеслав Васильович Шаренко народився 18 грудня 1940 року в с. Білокриниця Кременецького району Тернопільської області. У 1966 році закінчив Тернопільський медичний інститут, після чого працював лікарем-нейрохірургом Хмельницької обласної лікарні. З 1973 до 1982 року був заступником завідувача Хмельницьким обласним відділом охорони здоров’я. У лютому 1982 року призначений на посаду головного лікаря Хмельницького обласного онкологічного диспансеру. Брав безпосередню участь у проектуванні закладу. В короткі терміни завершив будівництво ХООД та налагодив повноцінну його роботу, ввівши в експлуатацію вузькопрофільні онкологічні відділення.

Посаду головного лікаря ХООД В’ячеслав Васильович суміщав з обов’язками головного онколога області. Був одним з ініціаторів формування онкологічної служби України як окремої медичної галузі. Став фундатором онкологічної служби Хмельниччини, сформував кадровий колектив онкологів у районах та містах області, створив та налагодив мережу та роботу районних і міських онкологічних кабінетів, оглядових кабінетів, сприяв їх розвитку та вдосконаленню. Запровадив ефективні лікувально-діагностичні онкопрофільні заходи шляхом розробки конкретних лікувальних та профілактичних дій, форм і методів роботи структурних підрозділів закладів охорони здоров’я щодо збереження та зміцнення здоров’я населення, покращення якості надання медичної допомоги, оптимізації використання кадрових, фінансових та матеріально-технічних ресурсів.

Перебуваючи на посаді головного лікаря ХООД з 1982 по 2001 роки сформував високопрофесійний колектив лікарів-онкологів. За його ініціативи та сприяння були впроваджені надскладні оперативні втручання при злоякісних новоутвореннях різних локалізацій, новітні науково-технічні досягнення діагностики, профілактики та лікування онкозахворювань. Зважаючи на значний внесок у розвиток медичної галузі, зокрема формування онкологічної служби, новаторство за заслуги перед державою і суспільством, нагороджений орденом «Знак пошани», почесним знаком «Відмінник охорони здоров’я», медаллю «Ветеран праці», іншими відзнаками. За свою відданість і служіння народу обирався депутатом обласної ради 3 скликань. Але, на жаль, 9 жовтня 2008 року В’ячеслава Шаренка не стало. У пам’ять про нього на фасаді Хмельницького обласного онкологічного диспансеру відтепер встановлено барельєф

.
Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я