06.06.2019 — 11:33

Проведено засідання круглого столу на тему: “Охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів”

5 червня, у Всесвітній день охорони навколишнього середовища, під керівництвом першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка проведено засідання круглого столу на тему: “Охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів”. До участі у заході були запрошені фахівці різних напрямків, яких об’єднує одна тема – охорона довкілля.

Володимир Кальніченко нагадав присутнім, що з метою впровадження системного підходу до поводження з відходами на регіональному рівні, зменшення обсягів утворення відходів, ефективної системи сортування відходів з вилученням ресурсоцінних компонентів, переробкою їх на матеріали та вироби, а також визначення місць під будівництво (технічне налаштування) регіональних полігонів (сміттєпереробних заводів), що відповідають сучасним стандартам та санітарним нормам, затверджено Програму поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки. Проте, додав посадовець, проблема відходів є актуальною. Так, у більшості сільських населених пунктах відсутні програми поводження з відходами, схеми санітарної очистки населених пунктів та правила благоустрою, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ та погіршує екологічний і санітарний стан прилеглих територій. Також проблемним питанням залишається незадовільний екологічний стан та незавершена паспортизація місць видалення твердих побутових відходів на території селищних та сільських рад. Крім того, існують проблеми подальшого запровадження роздільного збирання корисних компонентів відходів, тощо.

Поряд з цим, Володимир Ілліч відмітив багато позитивних моментів, зокрема ведуться реєстри місць видалення відходів та об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, запроваджено  роздільне збирання відходів у 27 населених пунктах області. Також в останні роки багато зроблено по питаннях очисних споруд.

“Доведеться ще багато чого зробити, щоб наші діти, онуки жили в нормальних екологічних умовах. Першочергово необхідно посилити інформаційну роботу з населенням, до якої мають бути залучені  ОТГ та сільські ради. Ми маємо працювати над тим, щоб забезпечити в області екологічну безпеку, зберігати і примножувати природні багатства нашого краю”, – наголосив перший заступник голови адміністрації.

Учасники наради обговорили питання стану поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин, поводження з твердими побутовими відходами та непридатними до використання пестицидами, тощо.