10.06.2019 — 09:55

На День міста Шепетівки відкрито меморіальну дошку з нагоди 400-річчя надання місту Магдебурзького права

Цьогоріч День міста – особливе свято для шепетівчан. Для цього є дві причини, адже вперше містяни відзначають День міста влітку та вперше відбулися святкові заходи з нагоди  400-річчя надання Шепетівці Магдебурзького права.

 

З цієї нагоди на приміщенні міської ради було відкрито меморіальну дошку. Урочисту процедуру відкриття дошки здійснили міський голова Михайло Полодюк та народний депутат України Роман Мацола у присутності почесних гостей з республіки Польща, посадовців із сусідніх міст, представників духовенства, містян, представників засобів масової інформації.

Такій знаковій події передувала тривала дослідницька робота. Посадовцям міської ради вдалося підтвердити факт існування Магдебурзького права у Шепетівці. Так, Інститут історії України Національної академії наук України на запит від міської ради надіслав повідомлення, що у 1619 році Шепетівці було надано Магдебурзьке право. А це означає, що Шепетівка ще у далекому 1619 році мала право на часткову автономію, тобто самостійно вирішувати деякі питання місцевого значення та своїх управителів. Існування у Шепетівці в той час Магдебурзького права також засвідчує й Інвентар від 12 червня 1631 року. У документі зазначається, що місто було осаджене 12 років тому (тобто отримало самоврядне право)  і є згадки про міських урядників, що теж вказує на наявність у місті Магдебурзького права.

Також спільними зусиллями міської влади та істориків вдалося дослідити і розробити карти Шепетівки та схеми управління в місті у різні періоди її історичного розвитку. Інформаційні дошки інстальовані у приміщенні міської ради на 3-му поверсі.  Зокрема, на дошках зображені карти із межами міста у 1917 році, 1930-1939 років, 1967 році та 2019 році; схеми управління, які існували в місті протягом 1619-1793 років, коли місто перебувало у складі Речі Посполитої; 1793-1917 років — під час перебування Шепетівки у складі Російської імперії; 1922-1991 років — у період існування Радянського союзу та сучасна схема управління містом. Також, розміщенні дошки із іменами керівників міської ради та її депутатів, починаючи із 1990 року до нашого часу.

На площі імені Тараса Шевченка під час святкування Дня міста викладачі дитячої художньої школи розмістили серію картин «Шепетівка – 400 років унікальних історій», працівники міських бібліотек презентували виставку-вернісаж «Розповідає старе фото» (виставка старих світлин), виставку-мандрівку «Вулицями рідного міста» та книжкове містечко: «Місто моє не старіє, місто моє розквіта», присвячені історії Шепетівки.

Тому шепетівчани та гості свята мали чудову нагоду на власні очі побачити, як виглядала Шепетівка сотні років тому.

Тема дослідження історії Шепетівки досі відкрита. Шепетівська міська рада сподівається  на продовження досліджень про рідне місто.