10.06.2019 — 15:43

Відкритий зліт обласних рад лідерів учнівського самоврядування професійної (професійно-технічної) освіти

Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді 5-7 червня, на базі Державного навчального закладу «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей», організував масштабний молодіжний проект. На відкритому зльоті обласних рад лідерів учнівського самоврядування професійної (професійно-технічної) освіти Хмельниччина зустрічала гостей із десяти регіонів України: Вінничина, Тернопільщина, Львівщина, Закарпаття, Чернігівщина, Полтавщина, Одещина, Криворіжжя, Сумщина, Чернігівщина. Понад сімдесят учасників приймали участь в активній роботі, вчились, змагались, обмінювались досвідом.

Робота зльоту передбачала лекційні заняття, тренінги, майстер-класи, обмін досвідом, панельні дискусії, спортивні змагання, таборування, екскурсії. Наднасичена програма зльоту включала роботу найкращих фахівців області з молоддю та педагогічними працівниками. Серед основних заходів першого дня роботи: дискусія про лідерство та активність, сесія професійного розвитку та командотворення від Світлани Каритун – співзасновниці Агенції MARTO, менеджера проектів в ГО «Хмельницький енергетичний кластер», аналітика в ГО «Агенція сталого розвитку «АСТАР»». Семінар-тренінг для педагогічних працівників: «Емоційний інтелект і можливості його розвитку» від Альони Маримонської – засновниці  консультативно-тренінгового центру психології, психолога-консультанта, коуча, арт-терапевта. Майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва від Оксани Нікітіної –  керівника декоративно-вжиткового мистецтва ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей».

Натхнення та наснаги учасникам надавали неповторні краєвиди Збруча, де було організовано екскурсію. Також учасники відвідали музей Бойової слави та ознайомились з історією міста Волочиськ.

Робота другого дня була максимально насиченою та об’єднувала у собі теоретичну та спортивну секцію. Тренінги: «Побудова кар’єри та особистий розвиток», «Прокрастинація. Лінуємося ефективно» від Аліни Гембової – заступника начальника відділу організації профорієнтації Хмельницького обласного центру зайнятості та колег, спонукали учасників до активних дій.

Жваво та пізнавально із обговоренням реальних прикладів  відбулась лекція для лідерів: «Мотиваційна складова ефективного лідера» від Аліни Коваль  голови постійної депутатської комісії з питань бюджету міської ради та експерта з питань місцевого самоврядування міста Волочиськ.

Паралельні навчальні модулі для підлітків та дорослих в рамках тренінгу: «Булінг: як не стати однією із сторін цього явища», «Протидія і попередження булінгу в учнівському середовищі» від Тетяни Захаревич – Любченко  – методиста з психологічної служби Нетішинського  міського методичного кабінету.

Ганна Стрембіцька і команда управління патрульної поліції в Хмельницькій області провели паралельні лекції: «Ефективне запобігання правопорушень», «Вартові безпеки – просто про складне», розповідали власні історії успіху, складнощі роботи та перспективи професії. Подарунком для учасників стала незабутня фотосесія з поліцейськими, які надали усім охочим професійний необхідний реквізит для  фото.

Спортивна секція розпочалась активним квестом по території навчального закладу та лісопаркової зони. Усі учасники завзято приймали участь, а несподівані командні результати ще більше згуртували учасників. Сергій Барановський  – вчитель історії ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей» підготував надзвичайно цікаві завдання, які не просто вдалося знайти, складно було визначити переможців, адже команди вдавалися до хитрощів, що свідчило про ентузіазм і жагу до перемоги.

Таборування – основна частина роботи другого дня, включало спортивно-інтелектуальні командні змагання, облаштування території, польову кухню та приготування кулішу, під керівництвом Ігора Курдибахи – вчителя фізичного виховання ДНЗ «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей».

На згадку про незабутні дні команди учасників запустили небесні ліхтарики бажань, які обов’язково здійсняться!

 

Третій робочий день зльоту був не менш насиченим та продуктивним. Завершили спортивний марафон «Єднання», здійснивши фінальний забіг, об’єднавши учасників з десяти регіонів України, з метою популяризації спорту серед молоді.

Налагодили комунікацію та домовились про можливості співпраці та проходження виробничої практики на Волочиському машинобудівному заводі Мотор Січ – одного з найбільших в світі і єдиного в Україні підприємства по розробці, виробництву, випробуванню, супроводу в експлуатації і ремонту економічних і надійних двигунів для літаків і вертольотів різного призначення.

Традиційно, на завершення зльоту, учасники прийняли участь в патріотичному флеш-мобі «Україно моя!».

Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді дякує усім учасникам за активності та інтерес, спікерам, партнерам за мотивацію та цікавий матеріал для роботи, а також Міністерству освіти і науки України, Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Державному навчальному закладу «Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей» за сприяння в організації заходу.

 

Лінда Хомяк – завідувач організаційно-масового відділу ХДЦЕВУМ