12.06.2019 — 15:32

На Хмельниччині з робочим візитом перебуває Посол Австралії в Україні Мелісса О’Рурк  

Сьогодні з офіційним візитом на Хмельниччину завітали Мелісса О’Рурк, Посол Австралії в Україні, та Анна Щербак, аналітик Посольства Австралії в Україні. Поважних гостей зустрічали перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко та голова обласної ради Михайло Загородний.

Метою зустрічі стало ознайомлення з здобутками області та обговорення можливостей налагодження співробітництва між Австралією та Хмельниччиною.

Висловлюючи слова вітання, Володимир Кальніченко наголосив, що Хмельницька область – це один з найперспективніших регіонів України з великим потенціалом для економічного зростання, припливу інвестицій, розвитку туристичної сфери.

За його словами, Хмельниччина – динамічний в економічному розвитку регіон з потужним підприємницьким середовищем, величною історією та культурною спадщиною, унікальними природно-рекреаційними ресурсами, а головне, із працьовитими та небайдужими людьми, які дбають про добробут у рідному краї.

“Економіка нашої області має індустріально-аграрний характер. Пріоритетні галузі – сільське господарство, харчова промисловість, електроенергетика, машинобудування та промисловість будівельних матеріалів. Також область має виключно сприятливі передумови для розвитку високоефективної конкурентноспроможної харчової промисловості, яка є одним із пріоритетних напрямів для залучення інвестицій”, – сказав посадовець.

Перший заступник голови адміністрації зазначив, що на сьогодні з Австралії в економіку області прямі іноземні інвестиції поки не залучалися. Разом з тим, підприємства області здійснюють зовнішньоторговельні операції з партнерами зі 120 країнами світу, у тому числі з австралійськими партнерами. Так, до Австралії з Хмельницької області експортуються здебільшого текстильні матеріали та вироби. Водночас із Австралії підприємства  Хмельниччини імпортують пластмаси, полімерні матеріали та вироби з чорних металів.

Також Володимир Кальніченко озвучив проблему, яку має сьогодні не тільки Хмельницька область, а й інші регіони – зайнятість населення. Він наголосив, що необхідно організовувати нове виробництво, розширювати існуюче з метою зростання зайнятості населення  та збільшення доходів місцевих бюджетів.

“На сьогодні обсяги зовнішньої торгівлі товарами між Хмельниччиною та Австралією незначні, однак маємо сподівання на активізацію співпраці у цій сфері. Адже щороку розширюється список продукції, яку купують у подільських виробників зарубіжні партнери. Тому висловлюю сподівання на поглиблення співпраці у економічній, соціальній та культурній сферах”, – додав Володимир Ілліч.

В свою чергу, Мелісса О’Рурк висловила підтримку Україні та розповіла про активність української діаспори в Австралії, яка нараховує понад 46 тисяч осіб.

«На світовій арені Австралія повністю підтримує Україну. Ми зацікавлені у співпраці з вашою країною, оскільки в Австралії проживає велика українська громада. На жаль через велику відстань, у нас дуже слабкі економічні відносини, які потрібно розвивати і підтримувати», – зазначила пані Посол.

Також пані Мелісса О’Рурк  висловила свою думку з приводу впровадження на Україні реформи децентралізації, освітньої та медичної. За її словами, на втілення цих реформ у життя потрібен час та віддані своїй роботі люди, а вони в Україні є.

Пані Мелісса О’Рурк вже відвідала визначні місця Кам’янця-Подільського, поспілкувалася з учнями та студентами шкіл, які вивчають англійську мову, а по обіді у Хмельницькому обласному художньому музеї заплановано відкриття міжнародної виставки «Старі майстри», що організована за підтримки Посольством Австралії в Україні.

На завершення зустрічі сторони обмінялись символічними подарунками та зробили пам’ятне фото.