13.06.2019 — 12:39

16 червня – День медичного працівника

Традиційно, у третю неділю червня вся Україна відзначатиме День медичного працівника, професійне свято людей найгуманнішої і найблагороднішої професії на землі.

Відтак, сьогодні у залі обласної філармонії відбулися урочистості, присвячені професійному святу працівників галузі охорони здоров’я. На захід завітали голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, голова обласної ради Михайло Загородний, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Яків Цуглевич, представники місцевих органів влади та інші поважні гості.

 

У своїй вітальній промові голова адміністрації відзначив, що праця медичного працівника нелегка,  але  дуже відповідальна.

“Нам усім випала доля жити в епоху змін, розбудовувати міцну, самодостатню Україну, шукати і знаходити нові шляхи розвитку. Реформування відбувається і в медичній галузі. Дякую вам усім за те, що ми успішно справляємось  із завданнями, що стоять перед нами щодня. Дякую за сумлінну працю,  за активність і небайдужість, за відповідальне ставлення до своїх обов’язків”, – сказав Вадим Миколайович.

Також голова адміністрації відмітив, що медична реформа проходить досить успішно в області. Так, завершено реорганізацію усіх  центрів ПМСД, яких в області 31, в комунальні некомерційні підприємства.

Підписано майже 1 млн. ( 77,4%) декларацій з сімейним лікарем. Лікарі первинки отримують гідну заробітну плату (середня в області 14 тис. грн.). Будується 27 нових амбулаторій з житлом для лікаря, 3 перших відкривають свої двері для пацієнтів. Придбано 40 автомобілів.

В села йде телемедицина, 88,5% функціонуючих амбулаторій забезпечено широкосмуговим інтернетом (всього 243 амбулаторії). Більше як на 30 млн. грн. закуплено медичного обладнання для лікарень. Реалізується урядова програма «Доступні ліки», виписано 870 тис. пільгових рецептів на суму 43,5 млн. грн., 2,3 млн. було додатково виділено моїм розпорядженням. З 1 квітня впроваджені електронні рецепти.

Також успішно реалізовується державна соціальна програма «Пакунок малюка», закуплено 9 тис. 283 комплекти, ними забезпечено 6 тис.843 матері.

Після багаторічних сподівань і очікувань розпочато і на постійному контролі перебуває будівництво нового повнопрофільного корпусу обласної дитячої лікарні. Виділено 30 млн. грн. На сьогодні уже зведено 7 поверхів.

Крім того, на базі існуючої обласної дитячої лікарні створено реанімаційно-консультаційний центр, в складі якого працює 2 виїзні бригади. Триває реконструкція приміщень для створення потужного обласного центру кардіології та кардіохірургії, капітально ремонтується Хмельницький обласний онкологічний диспансер.

Відремонтовані відділення центральних районних лікарень. Побудовано: поліклініку в Ізяславі, палатний корпус, що був ганебним довгобудом з 1991 року в Дунаївцях, лікувальний корпус в Городку.

Відкрито відділення для гемодіалізних хворих в Дунаївцях, що буде обслуговувати пацієнтів з 5 громад. Та виділені кошти з обласного бюджету  і значно покращені умови в відділенні гемодіалізу Хмельницької міської лікарні.

“Шановні працівники медичної галузі! Сердечно бажаю вам, щоб ваш професіоналізм, доброта, чуйність, відданість мали заслужену шану. Нехай ваші вміння і знання, мудрість, професійна компетентність слугують суспільству, аби зберегти найцінніше –  здоров’я та життя людей. Подоляни щиро дякують вам за вашу відданість професії, за допомогу, розуміння, за постійну боротьбу з недугами”, – додав Вадим Лозовий.

Кращим медичним працівникам вручили почесні грамоти Міністерства охорони здоров’я, обласної державної адміністрації, обласної ради, Департаменту охорони здоров’я, міської ради.