15.06.2019 — 16:20

У Хмельницькому обласному онкодиспансері провели фахову школу для акушер-гінекологів та онкологів краю

14 червня в актовій залі Хмельницького обласного онкологічного диспансеру провели чергове засідання фахової школи. За словами експерта з питань онкогінекології Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяни П’ятницької, метою заходу було підвищення кваліфікації та рівня знань акушер-гінекологів області відповідно до європейських стандартів.

Цього разу зустріч присвятили сучасним алгоритмам діагностики та лікування міхурового заносу. Участь у зібранні взяли акушер-гінекологи та онкологи з районів, а також лікарі Хмельницького обласного онкологічного диспансеру.

Фахову школу провели під керівництвом провідного наукового співробітника науково-дослідницького відділення онкогінекології Національного інституту раку, члена Асоціації онкогінекологів України та Європейського товариства гінекологічної онкології (ESGO), д. мед. наук Наталії Ціп.

Довідка.

Міхуровий занос — захворювання плодового яйця, при якому ворсинки хоріона перетворюються на міхурці, заповнені прозорою рідиною, розмірами від просяної зернини до вишні. Міхурці ніби нанизані на шнуроподібні стебельця. Скупчення таких міхурців нагадує гроно винограду.

Захворювання виникає рідко, частіше при повторній вагітності, а також у вагітних віком старше 35 років. Етіологію міхурового заносу не з’ясовано. Припускають, що його спричиняють нейроендокринні розлади. Проявляється хвороба глибокими деструктивними змінами в хоріоні, порушується функція живлення плоду, внаслідок чого він гине. Найчастіше загиблий плід аутолізується і розсмоктується. Змінені ворсинки хоріона розростаються,проростають м’язи матки і можуть навіть прорости очеревину, унаслідок чого виникає масивна кровотеча в черевну порожнину.

Після завершення засідання фахової школи усі зареєстровані учасники отримали відповідні сертифікати.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний
Центр громадського здоров’я