18.06.2019 — 12:34

В обласному центрі провели «гараж ідей» із соціального підприємництва

Сьогодні в облдержадміністрації відбувся дуже цікавий та важливий захід: «гараж ідей» із соціального підприємництва. Тренер і модератор “гаража ідей” – Сергій Корнилюк, старший аналітик міжнародної консалтингової компанії СІVІТТА. Співорганізатором заходу виступили Хмельницька облдержадміністрація, Хмельницька обласна рада, Благодійний Фонд “Зміцнення громад” та Агенція регіонального розвитку Хмельницької області.

«Гараж ідей» #SосіаlBusinennInUa відбувається в межах проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект втілює консорціум із восьми організацій громадянського суспільства України, Литви та Латвії на чолі з Українським форумом благодійників. Упродовж травня-червня 2019 року «гаражі ідей» відбуваються у 12 містах України, серед яких і Хмельницький.

Учасники «гаража ідей» – це соціальні стартапери; власники бізнесу, яким цікаво розвивати соціальний напрямок; представників громадських та благодійних організацій, які хочуть мати стабільний дохід і не залежати від грантів чи пожертв; активісти, які хочуть змінювати місто не разовими акціями, а через бізнес із сенсом.

Присутні у залі мали можливість обговорити суть і моделі соціального бізнесу та отримати допомогу для формування концепції власних соціальних підприємств на «гаражі ідей #SocialBusinessInUa. А найголовніше те, що авторів найбільш цікавих задумів отримають запрошення на хакатони – інтенсиви з лекціями і консультаціями від найкращих бізнес-трененрів України, які допоможуть перетворити ідеї на моделі соціальних підприємств.  Хакатони пройдуть у вересні-жовтні в Івано-Франківську, Харкові, Кривому Розі, та Вінниці. Переможці хакатонів потрапляють до Акселератора соціального підприємництва SELab і отримують шанс на закордонне стажування, стартовий капітал і менторську підтримку.

Торік за цією програмою запустилися або масштабувалися близько десяти соціальних підприємств, серед яких мережа віддалених контакт-центрів, орієнтована на працевлаштування людей з інвалідністю “Simkа” (Тернопіль), виробник торбинок і крафтових аксесуарів із використаної банерної тканини “RE:bаn”, чернівецькі ‘‘Крайні з любов’ю” (навчання пекарської справи та працевлаштування людей із фізичними та ментальними порушеннями), екскурсійне бюро для сімей, що виховують дітей з інвалідністю “Особлива подорож” (Київ), Платформа «Дві Башти» – простір для бізнесу та творчості.

Як зауважують організатори, фокус-групове дослідження, проведене 2018 року в 12 містах України, засвідчило, що найчастіше українці готові вирішувати, бізнес-методами такі соціальні проблеми, як працевлаштування, а також доступ до освіти, медичних, юридичних, соціальних послуг людей, якісного дозвілля та саморозвитку людей з інвалідністю, переселенців, ветеранів АТО; осіб, які повернулися з місць позбавлення волі; жінок, які потрапили у складні життєві обставини; літніх людей.