18.06.2019 — 17:46

Мінкультури оголосило про старт пілотного проекту – електронного обліку об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України»

18 червня, у прес-центрі Мінкультури відбулася прес-конференція з нагоди старту пілотного проекту – електронного обліку об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України». Пілотний проект реалізовуватиметься на базі Вінницької області з метою  практичного напрацювання необхідних та важливих аспектів наповнення та функціонування електронної платформи з наступним впровадженням його на загальнонаціональному рівні.

Міністр культури України Євген Нищук наголосив, що впровадження цього пілотного проекту є черговим важливим кроком у напрямку не тільки збереження і примноження культурної спадщини, а й широкого представлення її на сучасному  інформаційному рівні.

«У 2017 році, після довготривалого блокування, Міністерству культури вдалося відновити  наповнення Державного реєстру нерухомих пам’яток, і за цей час до нього було внесено сотні  пам’яток за категорією як національного, так і місцевого значення. Завдяки цьому унікальні об’єкти були врятовані від руйнації або непрофесійної,  вандальної реконструкції. Створення електронного ресурсу культурної спадщини дозволить мати об’єктивну картину стану об’єктів  культурної спадщини  з відомостями про їх особливості, реальний стан та  реставраційні процеси, а також відкрити інформацію про наші пам’ятки усьому світу, – підкреслив Євген Нищук. – Пілотний проект дає нам можливість на практиці опрацювати цілий ряд важливих аспектів наповнення та функціонування такого сучасного ресурсу. Я радий, що ми рухаємося в європейському та світовому вимірі,  власне , у колі тих питань, які відтворюють унікальність та багату культуру нашого народу. Ми молода держава, але з тисячолітньою історією, і ті пам’ятки,  які в нас є, дають нам великі сенси та усвідомлення  свого славного історичного  коріння».

Міністр культури також зазначив, що проект реалізується  у  тісній співпраці з Національною академією наук України та Інститутом географії НАН України у партнерстві із місцевою владою та територіальними громадами  Вінниччини.

Важливість та актуальність цього проекту відзначив віце-президент Національної академії наук України Сергій Пирожков. «Наша країна має чимало прекрасних пам’яток, але за допомогою електронної бази ми зможемо їх відкрити як для кожного українця, так і для світу загалом», – підкреслив він.

За словами Почесного директора Інституту географії НАНУ Леоніда Руденка, Міністерство культури – перше Міністерство в Україні, яке робить  електронну реєстрацію всіх об’єктів  культурної спадщини.

«Мінкультури робить пілотний проект, який дасть нам змогу побачити кінцевий результат, перший за важливістю у нашій державі, адже вся культурна спадщина підлягає не лише реєстрації, а й охороні та реставрації», – зазначив Леонід Руденко.

Джерело