21.06.2019 — 12:40

Сергій Ткачук: Створення умов для повноцінного життя людей з інвалідністю – один з основних напрямів роботи влади

20 червня Сергій Ткачук, т.в.о. заступника голови Хмельницької ОДА, провів засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Хмельницької області. Сергій Петрович зазначив, що створення належних умов для отримання особами з інвалідністю необхідних послуг та доступу до усіх інфраструктурних об’єктів є актуальним завданням для облдержадміністрації, органів виконавчої влади та роботодавців.

Про посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності, передбачені законопроектом про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, розповіла Олена Кухар, завідувач сектору по роботі з дозвільними документами управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Хмельницькій області. Цей законопроект зокрема передбачає розширення переліку об’єктів, які підлягатимуть улаштуванню засобами безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Учасники засідання обговорили проблеми доступу до об’єктів транспортної інфраструктури, забезпечення доступності людей з інвалідністю по зору до об’єктів житлового та громадського призначення в містах і селах області. Доповідали з цих питань голова Хмельницького обласного товариства Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організації інвалідів в Україні” Анатолій Савчук і голова обласної організації Українського товариства сліпих Лариса Кірікіщук.

Оскільки 21 липня відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України, то розглянули на засіданні комітету і питання забезпечення доступності людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень виборчих дільниць області.  Під час проведення цьогорічних виборів Президента багато людей з інвалідністю не змогли проголосувати через недоступність приміщень виборчих дільниць для цих категорій людей. Такі факти фіксувалися по всій території України. Центральна виборча комісія звернулася з дорученням до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування перевірити та проаналізувати стан облаштування приміщень виборчих дільниць.

Ірина Дунаєвська, начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, повідомила, що в травні цього року відділ містобудування та архітектури облдержадміністрації організував обстеження приміщень виборчих дільниць на території Хмельницької області. Із 1535 приміщень виборчих дільниць 1105 (72%) забезпечені доступом для осіб з інвалідністю. 333 приміщення потребують відповідного дообладнання. Як зазначила Ірина Михайлівна, основними недоліками доступності виборчих дільниць є невідповідність пандусів ДБН, розташування дільниць на другому поверсі при відсутності ліфтів. Разом з тим, в області відпрацьована система голосування осіб з обмеженими фізичними можливостями на дому, яке проводиться згідно з поданими заявами.

За результатами розгляду питань порядку денного комітет підготує звернення до відповідних органів влади. Загалом учасники засідання, представники організацій інвалідів, відзначили конструктивну роботу комітету.