20.06.2019 — 14:17

Спільними зусиллями ми заклали серйозний фундамент для виконання Угоди про асоціацію з ЄС, зараз головне – не зупинятися, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Сьогодні в суспільстві беззаперечним є запит на наближення до Європейського Союзу. Спільними зусиллями ми заклали серйозний фундамент для виконання Угоди про асоціацію з ЄС, почали зводити стіни, постійно нарощуючи темп. Зараз головне – не зупинятися і докласти максимум зусиль, щоб цей вектор розвитку був продовжений, а отримані досягнення збережено.

На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час заключного засідання Наглядової ради проекту ЄС Association4U – «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», присвяченого завершенню проекту.

Головна мета проекту Association4U – посилити інституційну спроможність урядових інституцій України задля забезпечення комплексного виконання ними зобов’язань держави в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Віце-прем’єр-міністр подякувала міжнародним партнерам та всім залученим до проекту фахівцям, які доклали чимало зусиль для розвитку інституційної спроможності в сфері законодавчого наближення, підготовки кадрів, координації процесів європейської інтеграції та комунікації з громадськістю.

«Праця великої команди із реалізації положень Угоди про асоціацію протягом останніх років вже дала відчутний результат, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Зміни торкнулися фактично всіх секторів економіки, суспільства та переважної більшості державних органів».

Вона додала, що наразі за підтримки ЄС в Україні впроваджується біля 20 проектів у різних сферах, наприклад, в таких, як фітосанітарні норми, сільське господарство, енергетика, розвиток бізнесу, митниця, оподаткування тощо, однак проект Association4U є єдиним, який стосується горизонтальних питань виконання Угоди про асоціацію. Фахівці проекту були залучені до розробки та аналізу понад 1500 нормативно-правових актів, переклали понад 30 000 сторінок різних документів, із них 160 перекладів правових актів ЄС, також розробили навчальні курси та провели значну кількість тренінгів для представників громадського та державного сектору, в яких взяли участь близько 3500 людей.

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила, що програма залучення фахівців стала стартовим майданчиком для майбутньої кар’єри у державній службі. Багато фахівців програми вже стали агентами євроінтеграційних змін, посиливши інституційний потенціал Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції і галузевих міністерств.

Зі свого боку Глава представництва ЄС в Україні, Посол Хюґ Мінґареллі зазначив, що один із найважливіших пріоритетів у двосторонніх відносинах ЄС та України – це всебічна допомога в імплементації Угоди про асоціацію. Адже це не просто бюрократична процедура, а практичний інструмент для побудови кращого майбутнього для українських громадян.

Довідково

Проект Association4U фінансується Європейським Союзом та впроваджується спільно з Урядовим офісом з питань європейської інтеграції та галузевими міністерствами, які імплементують Угоду. Реалізується проект консорціумом на чолі з GFA Consulting Group Gmbh. Загальний обсяг фінансування під час реалізації проекту ЄС Association4U склав 7,7 млн євро. Наразі тривають тендерні процедури з метою впровадження другої фази цього проекту тривалістю 3 роки.