21.06.2019 — 16:45

Європейські ігри в Мінську з подолянами

З 21 по 30 червня у Мінську відбудуться ІІ Європейські ігри, у яких візьмуть участь 198 спортсменів з України. Хмельниччину на цьому престижному спортивному форумі представлятимуть хмельничанки, майстри спорту міжнародного класу, срібні призерки чемпіонатів Європи-2018: легкоатлетка Марина Бех-Романчук (стрибки у довжину) та боксерка Марія Боруца (вагова категорія 75 кг).

Крім них на Іграх виступатимуть і наші земляки, котрі зростали в дитячо-юнацьких спортивних закладах Хмельниччини, а нині представляють інші області або столицю. Це колишні хмельничани: ЗМС Ганна Соловей (велоспорт-трек, срібна медалістка перших Європейських ігор, Львівська область), ЗМС Дмитро Янчук (веслування на каное, бронзовий призер Олімпіади-2016, чемпіон Європи), МСМК Інна Грищун (веслування на байдарках, призерка чемпіонатів Європи, Полтавська область), МСМК Антон Савицький (дзюдо, вагова категорія 100 кг, призер етапів кубків світу та Європи, м. Київ), а також вихідці з Новоушицького району: МСМК Алла Белінська (боротьба вільна, вагова категорія 72 кг, Херсонська область) та МСМК Катерина Крива (карате, вагова категорія 50 кг, чемпіонка Європи, Львівська область). Чимале представництво подолян буде і серед фахівців. Зокрема, в якості тренерів у Мінську перебуватимуть Вадим Крушинський (легка атлетика), Олексій Мельник та Андрій Стаднік (боротьба вільна), Сергій Охотський (стендова стрільба).

Так звані континентальні Олімпіади представлені Азіатськими та Панамериканськими іграми, започаткованими ще у 1951 році, Тихоокеанськими – у 1963-му, Африканськими – 1965-му. Європейські ігри підтягнулись лише в 2015 році, дебютувавши в столиці Азербайджану Баку, хоча спочатку планувалося провести їх саме у Мінську. Європейські ігри існують поки що в літньому варіанті, але вже йдуть перемовини і про зимову версію. Така наразі існує лише в Азії з 1986 року. В Америці також були спроби “охолодитися”, проте ідея не прижилася. Як і Олімпійські ігри, континентальні нагадують про себе раз на чотири роки. Європейські проводяться за рік до головної мультиспортивної події, але з деякими відмінностями від Олімпіади у форматі та видах спорту.

У Мінську буде 15 видів спорту, вдвічі менше, ніж у Баку чотири роки тому. Відсутні водні види спорту, фехтування, волейбол (у тому числі пляжний), тхеквондо, триатлон, маунтинбайк і BMX. Основною причиною назвали фінансову складову. Замість них ввели до програми велотрек.
На відміну від І Європейських ігор-2015 в Баку, під час яких протягом 17 днів понад 6000 атлетів змагалися за 253 комплекти нагород у 30 спортивних дисциплінах, в Мінську-2019 програма змагань включає 10 днів й близько 4000 атлетів із 50 країн.

На змаганнях розігруватимуться 199 комплектів нагород у 21 спортивній дисципліні, з яких 18 олімпійських (бадмінтон, баскетбол 3х3, бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, велоспорт-трек шосе, веслування на байдарках і каное, спортивна гімнастика, художня гімнастика, дзюдо, карате, легка атлетика, теніс настільний, стрибки на батуті, стрільба кульова, стрільба стендова, стрільба із лука) та 3 неолімпійські дисципліни (боротьба самбо, пляжний футбол, спортивна акробатика).

Змагання в шести видах спорту (бадмінтон, велоспорт, дзюдо, карате, стрільба кульова та стендова, теніс настільний) стануть кваліфікаційними до ХХХІІ Олімпіади 2020 року у Токіо. Змагання з бадмінтону, боксу, веслування на байдарках і каное та дзюдо проводитимуться у статусі чемпіонатів Європи.

Склад збірної України сформовано з урахуванням здобутих ліцензій для участі в Іграх, а також відповідно до національної системи відбору, пропозицій федерацій з видів спорту та за підсумками детального розгляду на засіданні Робочої групи ради з питань підготовки та участі спортсменів України в найпрестижніших міжнародних змаганнях. Склад команди затверджено Виконкомом Національного олімпійського комітету України.

 

На перших Європейських іграх у Баку нашу країну представляли 243 спортсмени. Тоді збірна України виступала в 19 видах спорту з 20, завоювала 46 (8 золотих, 14 срібних та 24 бронзових) медалей і стала 5-ю за кількістю нагород та посіла 8-е загальнокомандне місце за кількістю золотих медалей серед 50 країн континенту. Вагомий внесок у підсумковий успіх вітчизняних спортсменів в Азербайджані зробили атлети, життєво пов’язані з Хмельниччиною. Приємно відзначити те, що першою чемпіонкою серед українських спортсменів стала Аліна Махина (Донецька/Хмельницька області, СК «Епіцентр»), котра змагалася у вільній боротьбі (вагова категорія 69 кг) і послідовно здолала представниць з Болгарії, Австрії, Німеччини та Ізраїлю.
Заключне (восьме) «золото» для України здобули фехтувальниці на шаблях у командній першості. У складі нашої четвірки медалі найвищої проби отримали нетішинки Аліна Комащук та Ольга Жовнір, котрі здолали команди Азербайджану (45:24), Росії (45:34) та Італії (45:43).
В індивідуальному турнірі шаблісток Аліна посіла 8 місце, а Ольга завершила змагання на 15 позиції.

Для наймолодшого представника боксерської збірної 19-річного Віктора Петрова (Тернопільська/Хмельницька області, СК «Епіцентр») виступ в Баку додав позитивного досвіду і бронзову нагороду. Йому вдалося виграти у боксерів з Болгарії, Вірменії, Швеції. Лише у півфіналі він поступився Алазу Сотомайору з Азербайджану, який перебрався до Баку з Американського континенту.

Дещо про нагороди білоруської столиці. У дизайні медалей, що був розроблений творцями загальної концепції бренду II Європейських ігор – компанією «BramaBranding» – знайшов відображення головний символ змагань, а саме, чарівна квітка папороті «Папараць кветка».
Організатори Мінська-2019 розповіли про легенду медалі. «ЇЇ форма – це класичне коло, всередині якого зображені променисті елементи з розмитими контурами. Саме так виглядає сонце яскравого літнього дня, нагадуючи про час проведення Ігор. Кінець червня – найспекотніший період білоруського літа, коли сонце немов плавиться на небосхилі», – відзначають організатори.

Невипадковим є і діаметр медалі – 9,5 сантиметрів, адже населення Білорусі становить 9,5 мільйонів людей. Враження домашнього затишку і тепла додає чохол для медалей, виготовлений з натурального дерева. Це викликає асоціацію з традиційними білоруськими ремеслами, природою й, зокрема, з лісами. Тут, в самому серці Європи, за легендою, зацвітає чудова квітка – «Папараць кветка», яка здійснює мрії.

Всього для II Європейських ігор буде виготовлено 1084 медалі: 329 золотих та срібних й 426 бронзових. Найменування виду спорту та дисципліни, в якій вручається медаль, буде вигравірувано на зворотному боці кожної нагороди.

Окрім медалей, які отримають призери турніру, будуть виготовлені пам’ятні нагороди для всіх учасників та представників спортивних делегацій II Європейських ігор. Ці медалі стануть зменшеною копією нагород медалістів змагань.

З метою популяризації олімпійських ідеалів і здорового способу життя, підтримки національної команди на престижному міжнародному форумі відділення Національного комітету України в Хмельницькій області спільно з ветеранами спорту та молоддю краю наразі активно проводять заходи Всеукраїнської церемонії «Свято олімпійського прапора» з нагоди II Європейських ігор в м. Мінськ (Республіка Білорусь).

Вболівати за Україну та стежити за перипетіями Ігор любителі спорту матимуть змогу в прямому ефірі на телеканалах Інтер та НТН (всього заплановано 52 трансляції).

За інформацією Хмельницького обласного відділення НОК України