21.06.2019 — 17:05

Відкритим даним – 10 років!

Як повідомляють в Державному агентстві з питань електронного урядування України, днями організаціями International Development Research Centre и African Minds було оприлюднено масштабне дослідження «Стан відкритих даних» (State of Open Data), яке відображає десятиріччя існування сфери відкритих даних.

Це амбітний 18-місячний дослідницький проєкт, в якому аналізується 10 років діяльності у сфері відкритих даних та вивчаються її можливості для вирішення соціальних та економічних проблем у різних секторах, регіонах та громадах. Проєкт фінансується I Міжнародним науковим центром за підтримки Мережі з розвитку відкритих даних (OD4D).

Дослідження є спільним проєктом, в якому взяли участь майже 70 авторів із більше ніж 20-ти країн світу.

Що таке рух відкритих даних сьогодні? Чого ця сфера досягла за останнє десятиліття? Відповіді на ці питання лежать в основі цього дослідження. Це колективні зусилля задля вивчення того, чого ми можемо навчитися з минулого, та визначення, яким чином спрямовувати інвестиції у цю сферу сьогодні.

Адже за десять років відкриті дані з ідеї перетворилися на величезний рух. І сьогодні цей термін можна зустріти на урядових порталах, у глобальних політичних документах і в посадових інструкціях.

Наразі тисячі підприємств по всьому світу зобов’язані своїм існуванням або зростанням відкриттю даних, а сотні організацій громадянського суспільства прийняли відкриті дані як ключовий елемент свого інструментарію соціальних змін.

Приємно відзначити, що автори проєкту особливо виділяють Україну як одну з найрозвиненіших держав із точки зору відкриття даних у регіоні Східної Європи та Центральної Азії.

Автори дослідження відзначають:
⇒Для розвитку сфери відкритих даних в Україні створено сприятливе середовище – є державна підтримка, залучене громадянське суспільство, створені регіональні мережі, залучені міжнародні партнери та донори
⇒Уряд України сприяв публікації величезної кількості наборів даних на порталі https://data.gov.ua/
-Українська система ProZorro є видатною історією успіху– вона заощаджує державні кошти та бореться з корупцією
⇒ Україна вже має економічний суттєвий ефект від відкриття даних
⇒Підтримка з боку проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах відіграла одну з ключових ролей у розвитку відкритих даних в Україні

Державне агентство з питань електронного урядування України дякує всім, хто працює над відкриттям даних у нашій країні! Спільно прямуємо до лідерства у сфері відкритих даних!

Завантажити текст дослідження «Стан відкритих даних» можна за посиланням. 

Також почитати статтю щодо цього дослідження можна на ресурсі «Apolitical» за посиланням