22.05.2019 — 12:24

До топ-десятки основних торгівельних партнерів Хмельниччини при імпорті увійшло дев‘ять країн Європи

За даними Хмельницької митниці ДФС, загальна вартість імпортованих цього року бізнес-спільнотою краю товарів склала 5,3 мільярда гривень, що на 15 відсотків, або майже на 700 мільйонів гривень більше, ніж у 2018 році.

До десяти основних торгівельних партнерів Хмельниччини при імпорті продукції увійшли такі країни, як Німеччина, Польща, Бельгія, Австрія, Чехія, Швейцарія, Китай, Нідерланди, Туреччина та Італія. Саме там подільські імпортери придбали близько 60 відсотків усієї закордонної продукції.

Зокрема, на терени області ввозились такі бюджетоформуючі товари як легкові автомобілі, частини та пристрої до моторних транспортних засобів, полімери етилену у первинних формах, центрифуги, обладнання для текстильної промисловості інша промислова продукція.

За твердженням митників, витрати часу на оформлення однієї митної декларації, порівняно з січнем-квітнем 2018 року, зменшились на 23 хвилини і становлять 1 годину 47 хвилин. Водночас частка митного оформлення декларацій за принципом «єдиного вікна» від загальної кількості митних декларацій, які підпадають під відповідні види державного контролю, досягла майже 98 відсотків.

«Завдяки застосуванню автоматизованої системи «єдине вікно» митниця значно оптимізувала процедуру митного оформлення товарів. Поряд з цим, удосконалюючи профілі ризиків при митному контролі нами практично зупинено спроби потрапляння в країну «сірого» імпорту. Для тих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які працюють прозоро і мають позитивну податкову історію, спрацювання ризиків означає лише необхідність подати митниці додаткові документи для підтвердження інформації в декларації», – розповів начальник Хмельницької митниці ДФС Іван Бережнюк.