25.06.2019 — 15:22

Виконання Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” обговорили на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації

Сьогодні, 25 червня, під керівництвом тимчасово виконувача обов’язків голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли заступники голови облдержадміністрації, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, голови міських (міст обласного значення) рад.

Про виконання Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” доповідала директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська. Світлана Іванівна зазначила, що органами соціального захисту населення області спільно із соціальними партнерами вживаються організаційно-профілактичні заходи щодо попередження домашнього насильства.

Так, затверджено соціальну програму підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству на період до 2020 року. Розпорядженнями голови обласної державної адміністрації призначено уповноважену особу (координатора) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, оновлено склад обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, внесено зміни до положення про неї, створено міжвідомчу робочу групу з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Аналогічне питання розглядалося на засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, за підсумками якого прийнято відповідні рішення.

Світлана Лукомська повідомила, що у Департаменті формується банк даних осіб, які постраждали від насильства в сім’ї, або в яких існує реальна загроза його вчинення, створено банк даних організацій, установ, закладів, які працюють на попередження насильства в сім’ї.

На засіданні міжвідомчої робочої групи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі обговорювалися питання щодо впровадження в області програм для кривдників, які скоїли домашнє насильство та корекційно-реабілітаційної роботи з жінками, які постраждали від домашнього насильства. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо потреби створення мобільних бригад, притулків для постраждалих від домашнього насильства.

Працівники Департаменту взяли активну участь у засіданні “круглого столу” з питань виконання Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” у Хмельницькому апеляційному суді.

Доповідач проінформувала, що структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських (міст обласного значення) рад протягом 2019 року розглянуто 650 звернень з питань домашнього насильства (від жінок – 601, чоловіків – 46, дітей – 3). Пройшли корекційні програми 19 осіб.

На місцях розроблено і затверджено заходи з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Районними державними адміністраціями підписано угоди із сільськими, селищними головами, головами, обраними об’єднаними територіальними громадами, з питань реалізації спільних заходів у цій сфері.

Створено 14 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (у Волочиському, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Славутському, Старокостянтинівському, Хмельницькому, Чемеровецькому, Шепетівському районах і містах Кам’янець-Подільський, Нетішин).

Зокрема, Світлана Лукомська повідомила, що на засіданні виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради розглянуто питання щодо потреби у створенні у м. Кам’янець-Подільський притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі – притулок). Ухвалено рішення про створення окремої кімнати (одне сімейне місце) тимчасового перебування таких осіб на базі Кам’янець-Подільського територіального центру соціальних послуг “Турбота”, що задовольнить потребу місцевої громади у послугах постраждалим і забезпечить виконання основних завдань притулку, з урахуванням ресурсів міста Кам’янець-Подільський.

Виконавчим комітетом Шепетівської міської ради укладено угоду з громадською організацією “Центр натхнення” щодо співпраці в організації соціально-реабілітаційних послуг, зокрема, у наданні притулку жінкам – жертвам домашнього насильства.

Світлана Іванівна наголосила, що з метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання домашнього насильства та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем обласним науково-методичним центром культури і мистецтва створено каталог сценарних матеріалів, присвячених формуванню у громадян нетерпимого ставлення до проявів домашнього насильства.

Хмельницьким обласним центром практичної психології та соціальної роботи узагальнено пропозиції щодо організації і проведення інноваційних заходів з питань протидії домашньому насильству, а саме:

включення до інваріантної частини типових навчальних планів предмету “Етика і психологія сімейного життя”, оскільки сьогодні він вивчається вибірково, як факультатив;

розробка навчального курсу для здобувачів освіти щодо нетерпимого ставлення до насильницьких моделей поведінки, небайдужого ставлення до осіб, які постраждали від домашнього насильства;

підготовка й запровадження навчально-виховних та просвітницьких програм для роботи з дітьми й учнями різних вікових категорій з питань попередження всіх форм і проявів насильства;

організація та проведення навчальних семінарів, вебінарів, тренінгів для практичних психологів, соціальних педагогів системи освіти за уніфікованими програмами надання психолого-педагогічної підтримки постраждалим від сімейного насильства;

розробка інформаційно-методичних матеріалів для психологічного й соціально-педагогічного забезпечення профілактичної роботи у закладах освіти з питань попередження домашнього насильства;

підготовка наказів, інших розпорядчих документів, листів щодо відпрацювання алгоритму взаємодії та розширення співпраці закладів освіти, фахівців психологічної служби з центрами, службами у справах дітей, поліцією, іншими громадськими й благодійними організаціями, які опікуються цією проблематикою.

 

На сайтах закладів освіти розміщено плани заходів щодо протидії булінгу. Світлана Іванівна звернула увагу присутніх, що часто від булінгу з боку підлітків у закладах освіти потерпають не лише діти, а й дорослі – викладачі, технічні працівники й інший персонал.

Також посадовець повідомила, що фахівцями психологічної служби здійснюється інформування про цілодобові телефони довіри Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла-Страда Україна” з питань допомоги жертвам насилля у школі та сім’ї, Національної “гарячої лінії” з питань запобігання насильству, Національної дитячої “гарячої лінії”.

Протягом 2019 року до служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських (міст обласного значення) рад надійшло одне звернення від дітей з питань насильства над ними з боку інших осіб. Поставлено на облік 40 дітей, у тому числі за фізичне насильство – 15, психологічне – 25. Здійснено 54 заходи щодо захисту прав дитини від домашнього насильства.
З метою своєчасного виявлення неповнолітніх, які виховуються у неблагополучних сім’ях, службами у справах дітей здійснюються систематичні перевірки умов утримання та виховання дітей, ведеться їх облік. Проведено обстеження умов проживання дітей у 645 сім’ях, які опинилася у складних життєвих обставинах. За порушення прав дітей ініційовано притягнення до відповідальності 97 батьків. Ведеться регіональний банк даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, у якому перебуває 1349 дітей, які проживають у 619 неблагополучних родинах.

Службами у справах дітей здійснюється профілактична робота з батьками, особами, що їх замінюють, іншими членами сімей з питань попередження насильства в сім’ї.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації наголосила, що спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно здійснюється просвітницька робота серед населення шляхом розповсюдження інформації з питань попередження насильства у куточках соціальної реклами, які розміщено в районних державних адміністраціях, сільських і селищних радах, школах, інших громадських місцях. Усього в області створено 382 куточки соціальної реклами, в яких протягом звітного періоду поновлювалися інформаційні матеріали.

До системи центрів від суб’єктів соціальної роботи надійшло 246 повідомлень про сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах через насильство в сім’ї та жорстоке поводження, у тому числі з дітьми. З них соціальним супроводом охоплено 39 сімей, 218 сім’ям надано комплекс соціальних послуг, профілактичною роботою охоплено 421 особу.

Протягом звітного періоду обласним центром розроблено та виготовлено 6 видів буклетів, 8 видів листівок. Здійснено трансляцію у громадських місцях 8 аудіороликів, 3 відеороликів, у друкованих засобах масової інформації розміщено 5 статей/репортажів .

Також центрами проведено 39 інформаційно-просвітницьких заходів (лекції, бесіди, відеолекторії) на теми: “Якщо є насильство в сім’ї – мовчати не треба”, “Не бійтеся шукати допомоги”, “Зумій захистити себе”, “Жертви мовчання”, “Рівень обізнаності неповнолітніх щодо насильства над дітьми”, “Любов, довіра і увага – найкращий захист від насильства”, “Сім’я – простір без насильства”, “Міфи та реальність про ВІЛ /СНІД”, “Конфлікти та шляхи їх вирішення”, “Протидія ВІЛ-інфекції УСНІДу”, “Попередження сімейного неблагополуччя”, “Попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми”. Заходами охоплено 3184 особи.

У системі центрів функціонує “телефон довіри” у м. Хмельницький. Протягом 2019 року звернулося 1642 особи, з них з проблематикою насильства – 11.

Світлана Лукомська підкреслила, що забезпечено діяльність державного закладу “Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги”. Протягом 2018-2019 років за послугами консультування та екстреного втручання щодо домашнього насильства було зафіксовано 463 звернення. Тридцять осіб, з яких 19 – діти, тимчасово проживали у центрі.

З 2006 року створено та ефективно працює Старокостянтинівський міський Кризовий центр, який, відповідно до Положення, є спеціалізованою установою Старокостянтинівської міської ради для підтримки постраждалих осіб від домашнього насильства та членів їх сімей, стосовно яких існує реальна загроза вчинення домашнього насильства.

На виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року за фінансової підтримки Європейського Союзу в області впроваджується проект Українського жіночого фонду “Рівність заради безпеки”, який надає можливість реалізовувати ініціативи громадських організацій – учасниць неформальних коаліцій зі сприяння упровадженню регіональних і місцевих планів дій.

Підсумовуючи обговорення стану виконання в області Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, тимчасово виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що більш ефективною має бути співпраця з цих питань департаментів соціального захисту населення, освіти і науки, охорони здоров’я, служби у справах дітей облдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. “Тому зобов’язую голів районних державних адміністрацій, міських голів, керівників інших органів місцевого самоврядування здійснювати у межах повноважень постійний контроль у сфері запобігання та протидії домашньому насильству”, – сказав Володимир Кальніченко.