25.06.2019 — 18:41

Ефективність заходів з ліквідації наслідків підтоплень на території області та запобігання їх виникненню обговорили на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації

Про ефективність заходів з ліквідації наслідків підтоплень на території області та запобігання їх виникненню у подальшому доповідав начальник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій Корева.

Юрій Миколайович повідомив, що унаслідок трьох основних хвиль сильних гроз і злив, що пройшли в області у період з 18 травня по 07 червня у 14 районах підтоплено 414 домогосподарств, 219 присадибних ділянок, 73 підвальні приміщення. У 7 районах були підтоплені 28 приватних і багатоповерхових житлових будинків. Як наслідок, 538 осіб, які проживають у цих будинках, зазнали матеріальних і моральних збитків. У 10 районах знеструмлювалося від 30 до 92 населених пунктів. Постраждало більше однієї тис.га сільськогосподарських посівів. Підмито або замулено 73,7 км місцевих доріг і вулиць населених пунктів.

Унаслідок шкідливої дії вод було пошкоджено міст у Кам’янець-Подільському районі та 5 дорожніх водопропускних штучних споруд у населених пунктах Дунаєвецького, Віньковецького, Городоцького та Чемеровецького районів.

Через підмиви та небезпеку пошкодження газової труби було тимчасово відключено від газопостачання (на 1-3 доби) 180 абонентів у селах Панасівка, Криничани та Велика Кужелева Дунаєвецького району.

Серед основних причин виникнення такої ситуації Юрій Корева назвав такі:

значна кількість опадів: за травень в області випало від 140 до 185 мм, а в окремих місцях практично за годину-півтори випадала місячна норма опадів, що, у свою чергу, створювало серйозне навантаження на дренажні та водовідвідні системи, які не могли справлятися з такою кількістю води;

стан дренажних систем, водовідвідних каналів у населених пунктах і сільгоспугіддях.

У містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Старокостянтинів, Полонне через недостатню розчистку в окремих районах зливових каналізацій і дренажних систем виникло підтоплення 93 домогосподарств і 18 підвалів житлових будинків.

Доповідач зазначив, що через розорювання водовідвідних каналів на сільгоспугіддях зазнали підтоплення 19 домогосподарств у с. Клубівка Ізяславського та 18 домогосподарств у селищі Понінка Полонського районів.

Через недотримання планів благоустрою населених пунктів у частині розчистки мережі водовідвідних каналів виникло підтоплення житлових будинків і домогосподарств у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Дунаєвецькому, Старосинявському, Новоушицькому та Кам’янець-Подільському районах.

Унаслідок недотримання меж прибережних захисних смуг річок, самовільного використання сільськогосподарських ділянок у цих межах населенням виникло підтоплення 123 садовогородніх ділянок у селах Панівці, Цибулівка, Зіньківці, Нігин, Мукша Китайородська, Гуменці Кам’янець-Подільського, 27 у селищі Понінка Полонського та 8 у с. Норилів Білогірського районів.

Крім цього, було розмито та частково зруйновано дорожні водопропускні споруди комунальної власності сіл В.Олександрів, Подолянське, Карижин-1 Віньковецького, Нова Гута Чемеровецького районів, а також на дорогах місцевого значення між селами Січенці та Панасівка Дунаєвецького району. “Основною причиною їх підмиву та руйнування є несвоєчасне проведення обстежень, що призвело до їх засмічення та замулювання”, – наголосив посадовець.

19 травня відбулося руйнування підпірної заставки ГТС ставка площею 3 га на річці Яромирка (права притока річки Смотрич), розташованого у с. Скипче Городоцького району. Вода зі ставка зійшла практично без негативних наслідків. Але разом з тим, це спричинило підйом води та підтоплення нижче по течії річки Смотрич (близько 20 км) дерев’яного мосту у с. Черче Чемеровецького району. Унаслідок цього знадобилася допомога у забезпеченні переправи 255 осіб (з них 201 дитина), учасників чемпіонату по спортивному туризму. Евакуацію людей проведено силами ГУ ДСНС України в області по канатній переправі, а евакуацію майна – за допомогою надувного човна.

Юрій Корева підкреслив, що загрозу для населення, яке проживає у межах зон можливого підтоплення, несе наявність безхазяйних гідротехнічних споруд. Так, у Дунаєвецькому районі на території Маківської об’єднаної територіальної громади дотепер є 10 безхазяйних гідротехнічних споруд. Протягом останніх 10 років сільською радою, а тепер і громадою, не вжито заходів щодо прийняття їх на баланс.

Юрій Миколайович доповів, що основні роботи з ліквідації наслідків негоди виконано. З цією метою було залучено 157 одиниць техніки та 467 чоловік особового складу підрозділів ГУ ДСНС України в області, аварійно-ремонтних бригад ПАТ “Хмельницькобленерго”, ПАТ “Хмельницькгаз”, ДП “Хмельницькоблавтодор”, окремих комунальних підприємств. Обласною державною адміністрацією для реагування на надзвичайні ситуації та події у житлово-комунальній сфері, у тому числі дорожньо-мостовому господарстві, створено 123 аварійних бригади, до яких включено 632 особи та 294 одиниці спецтехніки.

Завдяки своєчасним діям регіональної комісії з питань ТЕБ і НС та взаємодії з Регіональним офісом водних ресурсів, місцевими комісіями ТЕБ і НС 22 травня вдалося здійснити контрольований скид води з Пирогівського водосховища, площа водного дзеркала 81 га, розташованого на річці Зінчиця (ліва притока річки Південний Буг) біля с. Пирогівці Хмельницького району. Це дозволило попередити виникнення підтоплення присадибних ділянок та домогосподарств у с. Голосків Летичівського району нижче по течії.

25 травня здійснено заходи щодо транзитного пропуску води через ГТС у с. Требухівці по р. Південний Буг, що дозволило уникнути затоплення та підтоплення домогосподарств у с. Ставниця Летичівського району.

Оперативним черговим кризового центру через систему оповіщення малих ГЕС було організовано взаємодію з черговими ГЕС щодо можливості підйому води та вжито заходів для своєчасного її пропуску.

Юрій Корева поінформував учасників засідання про те, що питання організації реагування та ліквідації наслідків негоди роз­глянуто на засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ і НС у містах Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, Шепетівка, Ізяславському, Полонському та Хмельницькому районах. Надано матеріальну допомогу постраждалому насе­ленню у м. Старокостянтинів, Ізяславському, Кам’янець-Подільському та Хмельницькому районах.

Основним ресурсом для ліквідації надзвичайних ситуацій і подій є матеріальні резерви та резервні фонди місцевих бюджетів.

Для виконання робіт з ліквідації наслідків негоди з місцевих матеріальних резервів виділено 4 т дизельного палива; 950 л бензину (міста Хмельницький, Старокостянтинів, Хмельницький район), 198 листів шиферу та цвяхи шиферні (Дунаєвецький, Шепетівський райони, м. Старокостянтинів), 100 м каналізацій­них труб для водовідведення (м. Шепетівка).

Разом з тим, не створено матеріальних резервів у Городоцькій міській, Староушицькій, Антонінській, Понінківській, Чорноострівській селищних, Маківській, Слобідсько-Кульчієвецькій, Жванецькій, Крупецькій, Улашанівській, Новоставецькій, Гвардійській, Олешинській, Шаровечківській, Грицівській, Баламутівській сільських об’єднаних територіальних громадах.

Недостатній матеріальний резерв у містах Славута та Нетішин, Ярмоли­нецькій, Шепетівській, Полонській райдержадміністраціях, Красилівській міській, Гуківській, Судилківській, Ленковецькій і Китайгородській сільських об’єднаних територіальних громадах.

Посадовець наголосив, що усі заходи щодо запобігання підтоплень територій і споруд мають бути передбачені у схемах планування територій та генеральних планах населених пунктів на стадії проектування відповідно до вимог ДБН “Інженерний захист територій та споруд від підтоплення та затоплення”.

Разом з тим, Юрій Корева підкреслив, що під час розробки генеральних планів населених пунктів і схем планування територій не приділяється належної уваги щодо проектування інженерних заходів із запобігання підтопленню ґрунтовими та затопленню поверхневими водами територій і споруд, а також проектування гідротехнічних та інших споруд захисту від цих підтоплень. Під час забудови території допускається будівництво житлових об’єктів у зонах паводкових вод, розорювання земель до русел річок, не здійснюються заходи щодо заліснення та залуження прибережних захисних смуг.

Крім цього, попереджувальні роботи щодо утримання в належному стані дренажних систем, водовідвідних та меліоративних каналів їх розчистки повин­но здійснюватися планово відповідно до розроблених програм і проектів землеустрою.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Кальніченко зазначив: “Нікого не потрібно переконувати у важливості цього питання. Керівники усіх рівнів особисто відповідають за безпеку наших людей під час ліквідації наслідків підтоплень, а, особливо, за вжиття превентивних заходів щодо недопущення або мінімізації наслідків таких ситуацій.”

Також особливу увагу посадовець закликав приділити місцевим резервним фондам на випадок надзвичайних ситуацій: “Погода стоїть несприятлива. Ви можете зіткнутися із надзвичайними ситуаціями, що виникають через неї. На цей випадок у вас має бути запас паливно-мастильних матеріалів, транспорт, готовий до виїзду, будівельні матеріали, тощо. Не потрібно покладатися лише на ДСНС, адже їх матеріальні резерви через весняні пожежі зараз досить обмежені. Маєте бути готові до негайного реагування на будь-яку ситуацію!”