01.07.2019 — 09:15

Для преференційної реалізації товарів на євроринку подільські експортери отримали півтори тисячі сертифікатів EUR.1

З початку року Хмельницькою митницею ДФС оформлено 1,5 тисячі сертифікатів EUR.1 підприємствам-експортерам для реалізації продукції, виробленої ними, у країнах Європейського Союзу.

У числі постійних отримувачів євро сертифіката – більше сотні підприємств Хмельниччини. Примітно, що кількість виданих сертифікатів відповідає рівню минулого року.

За результатами проведеного митницею моніторингу, до трійки країн – основних партнерів експортерів Хмельниччини увійшли Польща, Німеччина та Бельгія. Найчастіше там купляли вироблені на теренах нашого краю сталевий прокат, меблі, санітарно-технічні вироби, механічні пристрої для обробки ґрунту, сплав алюмінію. До смаку європейцям також мед; олія соняшникова та соєва, масло вершкове, крупи, борошно та інша продукція вітчизняної переробної промисловості.

Крім того, шість підприємств-виробників нашого краю протягом двох років є уповноваженими експортерами, що надає їм право преференційного продажу власних товарів у країнах Європейського Союзу. Такий статус мають ТОВ «Карат», ТОВ «Сансервіс», ТОВ «Сіріус Екстружен», ТОВ «УКР-ВОЛНАТ», ТДВ «Славутський цикорієсушильний завод» і ТОВ «Деражнянський молочний завод»., що дозволило даним підприємствам самостійно декларувати походження товарів шляхом складання декларації інвойс під час експорту товарів до країн ЄС.

«Для забезпечення реалізації виробленої на теренах області продукції Хмельницькою митницею ДФС оформлено майже 8 тисяч експортних декларацій, що на 200 одиниць більше проти показника 2018 року. Що стосується організації митного контролю та додержання часових нормативів, того середній час митного оформлення однієї експортної митної декларації склав 39 хвилин, це на 8 хвилин менше, ніж торік. У нас успішно апробовано такі митні сервіси як «Єдине вікно», «Єдиний рахунок», інші електронні новації, які відповідають європейському рівню», – акцентував увагу начальник Хмельницької митниці ДФС Іван Бережнюк.

Джерело