27.06.2019 — 14:50

На Хмельниччині завершився 6-тижневий курс підготовки саперів за стандартами НАТО

Сьогодні, 27 червня, в Центрі розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України відбулися урочисті заходи з нагоди завершення шеститижневого пілотного курсу підготовки Сапера (розмінування) першого рівня.
Подібний курс вперше проводиться в Україні, а його програму, яка до речі, сумісна зі стандартами Північно-Атлантичного альянсу було розроблено спільно канадськими та українськими саперами-інструкторами з урахуванням досвіду участі військовослужбовців вітчизняних Збройних Сил на сході України.
Метою запровадження даного курсу є докорінна зміна системи підготовки українських саперів. Відтак у найближчій перспективі вона включатиме п’ять рівнів підготовки.
На урочистості з нагоди першого випуску прибули командир Обєднаної оперативно-тактичної групи «Україна» підполковник Фредерік Коте, начальник відділу мінної безпеки та інженерних загороджень Центрального управління інженерного забезпечення Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України полковник Олександр Щебетюк, начальник Центру розмінування полковник Володимир Родіков, а також командування військових частин і підрозділів, представники яких навчалися на цьому курсі.
Загалом підготовку на спеціалізованому курсі пройшли 18 військовослужбовців Збройних Сил України. Інструкторами проведеного курсу виступили військовослужбовці трьох країн: Канади, Польщі та України.
Під час церемонії вручення свідоцтв про закінчення курсу начальник Центру розмінування полковник Володимир Родіков подякував колегам Збройних сил Канади та Польщі за допомогу та сприяння у професійній підготовці українських саперів і постійну підтримку військовослужбовців Центру розмінування впродовж останніх чотирьох років.
Володимир Родіков також висловив сподівання, що подальше залучення іноземних інструкторів до тренувань українських військових сприятиме не тільки підвищенню рівня бойових спроможностей частин і підрозділів Збройних Сил України, а й сформує певне бойове братерство військових саперів.
На завершення урочистостей підполковник Фредерік Коте вручив пам’ятну відзнаку Об’єднаної оперативно-тактичної групи «Україна», найкращому інструктору курсу майору Андрію Чігареву, який показав високий рівень професійної майстерності та відданості своїй справі під час проведення курсу.
Також на урочистостях за відмінні успіхи у навчанні та найвищі досягнення на основі результатів теоретичних і практичних тестів нагороджено кращого слухача курсу молодшого сержанта Володимира Галущака.
Василь Лабай,
Відділення спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони «АрміяInform» (м. Хмельницький).